Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v Budapešti na počátku 20. století, kde mezi sebou vedou dvě bandy chlapců nelítostný boj o dominanci nad pláckem na konci Pavelské ulice, na motivy knihy i v zámoří známého maďarského spisovatele a novináře Ference Molnára. (Javert)

Videa (3)

Trailer

Recenze (28)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Maďarská dobrodružná klasika o klukovských hrdinech a cti ve stylu Záhady hlavolamu. Jestliže srovnám o rok starší Bočanův mini-seriál, Chlapci z Pavelské ulice u mne vítězí na celé čáře 1:0! Výhrady, pro které jsem se s partou Rychlých šípů nedokázal úplně stotožnit, a to sice, že život ve Stínadlech byl až příliš odtržený od reálného života, zde úplně vymizly díky obohacení podobného příběhu pasážemi ze školy, rodiny a nakonec i přítomností přihlížejících se občanů městečka. Už jenom ta konfrontace hlavních členů pouličního spolku s profesorem chemie v kabinetu je nejenom že neskutečně zábavná, ale nepůsobí ani samoúčelně, neb právě zde je odhalena až precizní fantasie velice inteligentních dětských hrdinů, jejichž spolek (který má dokonce vlastní ústavu! :o)) znamená mezi vrstevníky ve městě opravdu něco! Vyjmenování všech kladů filmu by zabralo hodně místa takže stručně: nechybí zde napětí, humorní situace i citově silné momenty. Takový závěr bych ve filmu pro děti a mládež tedy nečekal. Hodně kvituji reálie c. k. monarchie z počátku 20. století a korunu tomu totálně nasadila závěrečná pointa s nečekaným "budovatelským" vyvrcholením. Naštěstí zde nešlo o žádné optimistické budování světlejších zítřejšků, ale spíše velmi smutný obraz jednoho Pyrrhova vítězství. 95% (viděno v rámci Challenge Tour 2019: "52 let filmů za 52 týdnů") ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Příběh z kmenových chlapeckých válek, kdy si nelze si nevzpomenout na Knoflíkovou válku či Vonty. Skvěle evokovaná doba počátku 20. století, skvělé exteriéry, skvělí dětští herci. Nevím, jestli je dnes mezi omladinou čest tak ceněnou hodnotou jako zde. Od výše vzpomenutých příběhů se tento odlišuje velice deziluzivním závěrem, který by vlastně mohl být probuzením do dospělosti. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Příběh z dob, kdy klukovské bitky měly svá pravidla, podpásovky a zrádci se netrpěli, ctili se vůdci i statečnost pěšáků, chlapecká čest byla víc než úspěch ve škole nebo strach z výprasku od rodičů. Tak jako mají Francouzi Knoflíkovou válku nebo my Bylo nás pět či Páni kluci, Maďaři mají Chlapce z Pavelské ulice. Čistě chlapecké obsazení v městském prostředí s bojůvkami a smyslem pro čest evokuje Foglarovu Záhadu hlavolamu. Odlehlé předměstí, domy s oprýskanou omítkou, ulice vyskládané z kočičích hlav - podobné stovkám jiných ať už z pražské či brněnské periférie nebo středu Rychnova nad Kněžnou či jiného evropského maloměsta. Atributy doby z počátku minulého století jsou výraznější než prvky národnostní. Příběh sám je podle předvídatelného scénáře ale v čistém provedení. Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Nádherný film o chlapčenskej túžbe niečo v živote dokázať, ale nie už ako dospelý, ale ešte ako dieťa a tu sa práve naskytá šanca ukázať nie svetu, ale svojmu mestu, že i v mladom veku môžu byť hrdinovia. A aj keď sa jednalo len o kus pozemku v ich očiach to bol v tej chvíli celý svet. A u mna je to trocha aj nostalgia, lebo i v našom meste sa viedli žabomyšie vojny, ale ktoré rozhodne nevyzerali tak prepracovane a hrdinské, ako partie v tomto filme. Ja som už dlho nevidel film, kde by som tak strašne držal nejakým postavám palce, aby im to vyšlo a títo mladí hereckí protagonisti hrali neskutočne uveriteľne až s nich vyžarovalo vlastenecké nadšenie ako keby to ani nehrali, ale žili. Ale mna osobne najviac dostal výkon William Burleigha, ktorý bol ukážkový vodca a hádam aj sám Napoleon, keby videl tento film by ocenil jeho vodcovstvo. I keď bol vodca miernejšej povahy, každý ho počúval na slovo a táto postava bola fakt ukážkovo prevedená a jeho herecký predstaviteľ William Burleigh bol famózny a kvoli jeho prejavu a osobitosti som túto partiu s Pavelskej ulice žral. Je tu napätie, sú tu aj emotívnejšie chvíľky a je tu aj niekoľko slušne rozvinutých charakterov postav a v neposlednej rade aj to silné Ne(happy endové) finále robí z tohto filmu viac než uspokojivé filmové dielo. Tak nie je o čom viac diskutovať a je to za 5*. Dakujem Willy Kufaltovi za odporučenie tohto skvostu, bez jeho pomoci by som tento film určite nevidel. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Na konci Pavelské ulice v Budapešti je grunt, o který vedou válku dvě chlapecké party a domácí ho chtějí ubránit za každou cenu... Co musím a vlastně i chci pochválit, je úžasně vykreslená atmosféra doby, krásné klučičí dobrodružství, skutečnou hodnotu slibu/přísahy a dětské herce, velice příjemně se mi na ně koukalo. Se samotným závěrem jsem se zatím nedokázala popasovat... ()

Galerie (29)

Reklama

Reklama