Reklama

Reklama

Národ bez žen

(festivalový název)
  • Indie Matrubhoomi: A Nation Without Women (více)

Obsahy(1)

Jaká je hořce satirická vize budoucnosti indického venkova v souvislosti s šokujícím úbytkem ženské populace, k němuž došlo v poslední době? Podle burcující zprávy UNESCO počet indických žen klesl přibližně o 50 milionů vinou vražd novorozených holčiček, které jsou pro rodiny žijící v zajetí tradičních předsudků přítěží. Vesnice Matrubhoomi, kterou si pro potřeby svého filmu vymyslel režisér Manish Jha, je obývána výhradně muži, kteří se ukájejí v pornografii, transvestitismu, homosexualitě a násilnostech. Sháňka po ženách je obrovská: ty starší však už zemřely a mladším bylo brutálně a nesmyslně zabráněno po narození přežít. Na tom všem nic nezmění ani skutečnost, že se ve vesnici poprvé po patnácti letech - konečně koná opravdová svatba. Venkovan Pratap totiž neodolá nabídce a pro(v)dá svou dosud pečlivě skrývanou dceru Kalki za pětici bratrů. Co se stane, když si dívka, permanentně zneužívaná surovými manželi (i jejich otcem), nakonec najde vztah k jednomu z bratrů? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Terva 

všechny recenze uživatele

Zamrazilo mě. A svou přítelkyni mám od té doby raději. Manželka už je dávno pryč - možná je to dobře. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Není-li žen, přestávají muži být lidmi... Nijak explicitní a přitom ohromně drsný a tíživý film prezentující zvrácenou a hrozivou vizi indického venkova, která by se podle tvůrců mohla stát realitou, zůstanou-li ve společnosti zakořeněny diskriminační tendence vůči ženám. Z filmu je přitom stále naléhavě a nepříjmně cítit, že tohle není ani tak temný odhad nějaké vzdálené budoucnosti, jako varovná hyperbolizace současnosti. Silný film, který doufám bude chápan univerzálně a nikoli jako svědectví o poměrech v Indii. ()

Reklama

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Stejná katastrofa, kterou ukázal film Královna Banditů. Zvrácené, a to vše na druhou. Topit novorozené dívky v mléku..., no nepřeji nikomu poté jeho karmu. Problémy Indie zde byly krásně ukázány, ale žel z toho nedokázaly vytěžit více. Opět zde jsou skoro všichni chlapi za zvířata. A ti, co se tomu vzepřeli byli zabiti. Hnus a úpadek. Hlavní hrdinka opravdu skoro celý film jen leží na posteli, nebo ve stáji, kde se na ní střídá celá rodina... Můžu vám říci, že závěr filmu byl naprosto výborný, plně mě pohltil a cítil jsem se jako jeden z těch v davu. Chtěl jsem ještě více brutality a té vlny co spláchla všechnu tu špínu umělého lidského světa. V tom okamžiku jsem se cítil velmi šťastný. Ve spojení je síla, kterou nic nezastaví. Žel i tak nemůžu hodnotit na více než tři hvězdy, protože to nevyčerpalo tu myšlenku, nebyl v tom žádný přesah, nic silnějšího k zamyšlení. Vždy, když je nějaká spolupráce Indie s Evropou, tak je snímek drsnější, odvážnější a ukazuje více na problémy, ale zase mu chybí ten indický duch, což je tu prostě znát. Určitě silná trojhvězda, hlavně za výborný konec, ale jinak co si budeme povídat, nic moc se tam nedělo. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Z "oficiálneho textu distribútora" a niektorých komentárov som čakala niečo naozaj hnusné a to aj prevedením. Našťastie ide len o "hnusnú" tému. Prevedenie je veľmi "light" a nejakých hnusáctiev, okrem náznakov a pár rán a mŕtvol, sa nedočkáte, čo ale nie je nič výnimočné v Indických filmoch, Takže slušnou formou s nadsádzkou upozornené na snáď už vymierajúci problém. Tulip Joshi tu toho moc nezahrala, ale čo sa dá hrať na apatickej bábke, ktorá väčšinu filmu preležala a povedala celkovo pár slov.... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama