Reklama

Reklama

Amélia

(festivalový název) (TV film)
  • Kanada Amelia
Hudební
Kanada, 2003, 60 min

Režie:

Édouard Lock

Kamera:

André Turpin

Obsahy(1)

Oslnivá taneční skupina z Montrealu La La La Human Steps uvedla své představení Amélia, které odborníci označili za ztělesnění čisté virtuozity s výrazně abstraktní a mimořádně zkoncentrovanou choreografií, poprvé v Praze v roce 2002. Režisér a choreograf v jedné osobě Édouard Lock se nespokojil jen s pouhým záznamem představení, ale podařilo se mu zachytit samotnou podstatu taneční práce. Jeho původním záměrem bylo vytvořit nekončící sled živých obrazů, zasazený do jednoduchého prostředí, který by byl přerušován jen změnami nasvícení a úhlů kamer. Častý pohyb šestnáctimilimetrové kamery o celých 360 stupňů si vynutil i některá dodatečná choreografická řešení, aby bylo možné tanečníky dostat do záběru a mimo něj. Náročná partitura pro housle, violoncello, klavír a jeden vokál kombinuje výrazně obrazovou minimalistickou hudbu spolu s texty z nejslavnějších písní Lou Reeda a Velvet Underground. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

rivah 

všechny recenze uživatele

Působivá a poněkud abstraktní baletní či pohybová inscenace tančení střídavě muže se ženou, dvěma muži i dvěma ženami ve virtuózním pohybu či ztišeně ležící na podlaze. Natáčeno v prostoru se čtyřmi zaokrouhlenými světlými stěnami s vtahující éterickou hudbou...Lze nalézt přes goggle jako "La la la Human steps". ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když prožíváte něco nového a doposud nepoznaného? Je to jako při prvním polibku. V bříše vám lítají motýlky a vy na 100 procent víte, že jste právě v tento moment a na tomto místě šťastní. A já pocit radosti prožíval při sledivání Amélie. Stupnice úžasu vyskočila na maximum a já se nechal unášet minimalistickou hudbou a maximálním pohybem těla. ()

SunnyRain 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl v roce 2004 na filmovém festivalu v Karlových Varech, je to přesně 9 let. Rád bych se na něj někdy podíval znovu, tak jestli ho máte doma, nějak jste se k filmu dostali, prosím poraďte... Pro mě to taneční představení ukazovalo různé podoby lásky a připomnělo mi obrázek poškrábaného podrápaného srdíčka s nápisem: "Love has many faces..." Ten výrazový tanec a postavy v něm rozehrávají několik příběhů a několik lásek, různí lidé se k sobě různě hodí. Různé osobnosti, a vše tak jasně vyjádřené tancem, není potřeba jediného slova, geniální! Různá setkání, některé dvojice si navzájem nemají co poskytnout, pokusí se o rozhovor, ale nezaujmou jeden druhého... A naopak... Setkají se páry, které to k sobě magicky přitáhne. A přitahuje je to znova a znova, byť mezitím potkali různé románky... Ale mezi něma dvěma je jakási magie! A pro mě byla magií láska typu "Zrcadlo". V tom příběhu myslím neopětovaná láska, rád bych dokument viděl znova... Láska citlivá a jemná, něžná, vstřícná. Rozdávající. Nastavující tomu druhému zrcadlo, ale ohleduplné zrcadlo, které nezraňuje, jen dává šanci překročit vlastní stín, a vydat se výš... Zrcadlo, které nenutí, ale nabízí dobrovolnou příležitost... Láska jako Zrcadlo je velké téma, a neuvědomuji si, že bych toto téma viděl v jakémkoli jiném filmu. Zrcadlo jsem naposledy zažil před 9 lety ve Varech. Po skončení promítání se sál vyprázdnil, (mnozí odcházeli již v polovině), ale já se nedokázal odlepit od židle. Hluboký dojem! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Na 41. mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha (8. - 12. 5. 2004) získal film AMELIA cenu Český křišťál v kategorii Hudební nebo taneční pořady přepracované pro televizi a Zvláštní uznání studentské poroty. (Magyar)
  • Spolupráce režiséra a choreografa Édouarda Locka a tanečního souboru La La La Human Steps zahrnuje uvedení mnoha dalších původních choreografií, např. Lily Marlene in the Jungle (1980), Oranges (1981), Businessman in the Process of Becoming an Angel (1983), Infante, c'est destroy (1991 - hudba: Einstürzende Neubauten). (Magyar)
  • Film Amelia byl po kanadské premiéře uveden v České republice na 38. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (7. 7. 2004). (Magyar)

Reklama

Reklama