Reklama

Reklama

Dracula: Stránky z deníku panny

(festivalový název)
  • Kanada Dracula: Pages from a Virgin's Diary

Obsahy(1)

Upírský horor podle klasického gotického románu Brama Stokera dostal po mnoha filmových adaptacích neobvyklý tvar zfilmovaného baletu. V melodramatickém příběhu, v němž nečistá záhrobní síla ohrožuje (a vysává) panenskou nevinnost, je rozehrán vášnivý duel dvou mocí - nadpřirozené (krvelačný hrabě Dracula) a vědecké (vampyrolog van Helsing). Exaltované drama ve strhující choreografii na hudbu Mahlerových symfonií se v expresionistické stylizaci odvolává ke slavnému němému filmu F. W. Murnaua Upír Nosferatu (1922). Do černobílé koncepce proniká "krvavá" barva a monochromatická viráž, němé titulky podporuje expresivní zvuková stopa. Scénograficky efektně modelované prostory umocňují taneční výraz děsu a úzkosti, snímaný filmařsky originálními a invenčními postupy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

bierce 

všechny recenze uživatele

Dracula tentokrát jako balet a navíc ve stylu expresionistických filmů let dvacátých. Předlohou tomuto filmu se kromě klasické knihy Brama Stokera stal balet zadaptovaný jakýmsi Markem Goddenem, který si příběh upravil podle svého. Abyste byli v obraze, uvedu několik příkladů...tak například Mina požaduje po svém snoubenci Harkerovi orální sex, hrabě Dracula je číňan z něhož se po zranění ruky sypou zlaťáky apod. Celý film je doprovázen hudbou Gustava Mahlera a spolu s originální kamerou tvoří velice zajímavý a neobvyklý zážitek. Na druhou stranu, vůbec by neuškodilo mírné zkrácení obvzláště tanečních scén. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ať dělám, co dělám, nemůžu se na Maddina vynadívat. Když pracuje víc s technicolorovou estetikou, jde spíš o zájem, ale jakmile variuje silent éru, jsem do toho obrazu naprosto zamilovaný. Dracula je oproti jiným jeho filmům dost konzistentní a protože vypráví známý příběh, snadno se orientuje v ději. Práce s postavou Draculy a jeho exotickou anonymitou mi přišla hodně zajímavá. ()

Reklama

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Jen taková malá poznámka k názvu, vzhledem k úpěnlivé obraně mouly Harkera před Mininými felacechtivými ústy bych to česky pojmenovalo spíše Stránky z panicova deníku. Nápad pojmout klasické téma jako expresionistický balet doceňuji velice velmi, konečně uchopení způsobem, který mi je nad jiné milý. Občasné výlety do sfér absurdního humoru (zlaťáky? zlaťáky!) jsou vyloženě kouzelné, taneční scény poměrně neklasické (imho, nejsem žádný odborník) a krásné, stylisace & hudba luxusní, všichni herci/tanečníci/postavy roztomile vyšinutí. Protekčních 5*. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Spíše zklamání, když jsem viděl toho hodnocení, tak jsem se dost těšil protože už jen stylizace z traileru dávala tušit že se bude jednat o retro styl kterej mám rád. Ale bohužel celej film je strašně divnej, nevěděl jsem kolikrát kdo je kdo, co se děje a celý mi to přišlo takový divný. A představitel Drakuly byl snad ještě horší než ten z filmu Vlad nárážeč a to už je kurňa co říct. Co ale musím pochválit je atmosféra která mi kolikrát evokovala starší kousky jako třeba Nosferatu. Ta se povedla ale je to zatraceně málo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Smrt je pouze začátek." Neobvyklé baletní pojetí osloví asi více příznivce pohybového umění. Tenhle kousek má ale velmi hezký vizuál evokující staré němé horory a expresionistické snímky s klasickým Nosferatu v čele. Poněkud netradičně oproti předloze je první polovina věnována Lucy. Ta je napadána hrabětem, naložena do česneku a nakonec skončí stejně v rakvi. Scéna v kobce je velmi působivá. Ve druhé části je krátce vylíčen pobyt Harkera na Draculově hradě, kde se s ním v závěru pobytu upíří harém dvakrát nepáře. Pak již následuje hon na Draculu, jehož úkryt vyzradí po drsném mučení broukožrout Renfield. Podaří se zabít hraběte a vysvobodit Minu? Černobílý snímek je různě barevně tónován, rozostřován, snímán přes filtry. Významnou roli hraje červená - krev. Kromě propichování dřevěným kolíkem dojde i k utnutí hlavy rýčem a slušivému nabodnutí na kůl. Van Helsing se však nakonec musí spokojit jen s Míninými šaty.... Jediný dojem kazil představitel Draculy, jinak nic proti Asiatům. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama