Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký barevný film Strom poznání natočil podle svého románu Gordon Parks, který se kromě režie podílel také na scénáři, hudbě a produkci snímku, čerpajícího svůj námět z černošského prostředí. S pomocí několika málo osob, z nichž se soustřeďuje především na školou povinné barevné děti, rozehrává pradávný a neustále aktuální svár mezi černými a bílými obyvateli Spojených států. Bělochy tu však nereprezentují jenom chladnokrevný šerif Kirky a předsudky trpící stará učitelka, ale také spravedlivý soudce a pokrokově smýšlející ředitel školy. Svět černochů je vedle surového Marcuse a jeho věčně opilého otce zastoupen dvěma rodinami spojenými láskou svých dětí, slepým strýčkem Robem a postavou hrdinovy maminky, která svému dospívajícímu synovi přirovnává jejich městečko ke stromu obtěžkanému dobrým i špatným ovocem. V rozeznání dobra od zla, spravedlnosti od křivdy leží poznání. Nechť je tedy toto místo jeho stromem poznání. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

dyfur

všechny recenze uživatele

moja zaujímavosť: Gordon Parks, bývalý fotograf časopisu Life, bol vôbec prvým černochom, ktorý režíroval film pre veľké americké štúdio, konkrétne Warner Bros. (dyfur) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Gordon Parks, bývalý fotograf časopisu Life, bol vôbec prvým černochom, ktorý režíroval film pre veľké americké štúdio, konkrétne Warner Bros. (dyfur)

Reklama

Reklama