Reklama

Reklama

Motýli jsou svobodní

  • USA Butterflies Are Free

VOD (1)

Obsahy(1)

Jediné, po čem Don Baker touží, je dostat se z ochranitelského područí své autoritářské matky. A v naplnění této touhy mu nakonec nezabrání ani handicap, jenž ho provází už od narození - slepota. V novém bydlišti se seznámí se sousedkou Jill. Právě díky ní poznává tváře života, jež mu byly až dosud odpírány. A stejně tak ona Donovou zásluhou konečně pochopí, co je to dospělost a jak vypadá lidská svoboda. Eileen Heckartová byla za ztvárnění Bakerovy panovačné matky v roce 1973 oceněna Oscarem v kategorii nejlepší ženská herečka ve vedlejší roli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Han22 

všechny recenze uživatele

Víceméně neznámý film, který jsem si stáhl jen kvůli hereckému Oskaru pro Eileen Heckartové. A překvapivě jsem dostal moc krásné vztahové drama. On je slepý mladík který si svůj handicap nepřiznává a snaží se žít naplno, ona je potrhlá, ztřeštěná a naprosto úžasná holka od vedle. Setkají se, poznávají a nakonec k sobě začnou něco cítit. To je řekěme první půlka filmu, která je naprosto fantastická, dialogy jiskří tak, že jsem se i solidně zasmál. V druhé se objevuje panovačná, ochranitelská matka, která mladíka chce odvést domů a dívka se ji nelíbí... a která má ve spoustě věcí kus pravdy a nakonec víc rozumu než se zdálo. Druhá půlka už nemá takovou sílu, ale konec mě zahřál u srdce. Heckartová i Albert jsou dobří, ale Goldie Hawnová, kterou jsem nikdy neměl moc rád je naprosto úchvatná, roztomilá, k sežrání... a ještě v prádle neskutečně sexy. Neznámé, ale výborné malé drama. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na film jsem se kvuli Goldie Hawn moc netesil, ta ale byla v Motylech uzasna a ja budu muset svuj postoj k ni prehodnotit. Duveryhodny byl i Edward Albert a oscarova Eileen Heckart. Bylo zajimave poslouchat dialogy trech lidi v jednom byte a sledovat jejich menici se postoje k dane situaci. Mozna je plne hodnoceni moc, me ale film oslovil a nenasel jsem na nem jedinou chybu. Skoda, ze film videlo tak malo uzivatelu. ()

Reklama

Torision 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, že když jsem na tom byl v r. 2007 v divadle Na Prádle, tak jsem z toho byl nadšenej. Nejspíš i proto, že jsem si o tom před návštěvou nic nezjišťoval, takže mě to mohlo akorát překvapit. Zrovna dneska (po pěti letech) jsem si na to vzpomněl a napadlo mě, že by to mohlo mít i filmovou verzi. Tu jsem tady našel, stáhnul a rovnou zkouknul. Film pracuje vyjma pár venkovních scén výhradně s jedním interiérem, kde se odehrává většina důležitých událostí, a i tím hodně navozuje takovou tu "divadelní" atmosféru. Příběhově je to celkem pěknej romantickej film se zábavnejma postavama, kde každá z nich má svéráznej charakter. A má to i prima pointu. Navíc je to super zahrané, přesvědčivý slepec, roztomilá Goldie Hawn i výborná Eileen Heckart. Filmu dávám 4*, nicméně divadelní verze mě upoutala víc a dokonce jsem se u ní několikrát i zasmál, tady ne. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Originální milostný příběh – chytrá, vtipná a rychlá konverzačka – se divadelně odehrává skoro pořád v jednom pokoji, ale nevadí to. Roztomile okatá Goldie a pohledný Edward mají kromě přitažlivého zevnějšku i velmi slušný herecký talent. Neméně jako matka Eileen Heckart. I když by se mohlo zdát, že jde o klišovité postavy, znenáhlu se z děje vylupují jako složitější charaktery a zejména matka i její postoj k situaci jsou pro mě zcela obhajitelné. Pár slov pak naťukne nevyřčené viny i obavy a chvíli se zdá, že příběh nasměřují zcela jinam. SHRNUTÍ: Pokud jde o nás samotné, tak jsme k sobě většinou slepí. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Film byl natočen podle divadelní hry Leonarda Gershea - "divadelnost" je sice znát, ale neruší . Ústředním tématem je svoboda, láska, odpovědnost a tolerance. Protože byl film natáčen začátkem 70. let, je tu krásně zachycena atmosféra hippies. Herecké výkony všech tří postav jsou skvělé - Goldie Hawn v roli Jill předvedla další postavu ala Kaktusový květ, Edward Albert byl přesvědčivý v roli citlivého Dona a Eileen Heckart dostala naprosto zaslouženě Oscara za roli Donovy matky. Ještě krátká poznámka - tuto hru pod názvem Motýli uvedla a má na repertoáru Komorní Fidlovačka. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama