Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Irene nastoupí jako recepční do velkého osamělého hotelu v rakouských Alpách. Zjišťuje, že dívka Eva, která na jejím místě pracovala před ní, za záhadných okolností zmizela. Spolupracovníci o Evě mluví vyhýbavě a také s novou kolegyní se nepokoušejí navázat žádný bližší kontakt. Bloudění labyrintem pustých hotelových chodeb, neosobní pokoj, který zdědila po své předchůdkyni, naprostá izolace od venkovního světa a nedostatek komunikace - to vše způsobuje, že se citlivá dívka propadá stále hlouběji do pocitů odcizení a strachu. Dívka navazuje náhodný vztah s mladíkem Erikem, který jí však nepřináší vytouženou úlevu. Tu jí neposkytuje ani náboženská víra, v níž byla vychována. Irene, stále zřetelněji se identifikující s Evou, proniká na svých denních i nočních procházkách stále hlouběji do okolních hlubokých lesů, jejichž mystickým středobodem je místní zlověstná atrakce - jeskyně Lesní víly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Určitě má film snahu působit nejistým dojmem, během kterého nepoukazuje na konkrétní zlo v hotelu, ale zároveň ho cítíte ze všech stěn jednotlivých pater. Atmosféru tedy vytváří solidní. Horší už to je ale s hlavní postavou, která jak kdyby po vlnách podivna spíše plula, než jimi opravdu žila. Odborně se tomu stavu říká leklá ryba. A stejně tak jsem se na film ksichtil i já, akorát s tím rozdílem, že mě, na rozdíl od ní, nic nestrašilo a spíše jsem v poloze ležícího střelce u filmu usínal. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Malá ukázka toho, jak bez hudby vytvořit atmosféru, že by se dala krájet. Stačí k tomu jen trochu podivného hučení nebo šumění větru a nepříliš útulný hotel na pokraji lesa. Přiznám se bez mučení, nezůstala bych tam ani minutu! Ještě štěstí, že film neměl delší stopáž, to všudypřítomné tísnivé napětí se skoro nedalo vydržet. Velká škoda neslaného nemastného konce. Uvítala bych něco o fous konkrétnějšího, ale pořád lepší než nějaký krvák na závěr. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, u něhož bych se nedivil extrémním výkyvům hodnocení. Někdo ho úplně zavrhne, někdo bude možná nadšen. Veskrze náznakový, lehounký mysteriózní thriller, v němž není žádné násilí a krev. Tísnivý (kafkovský) pocit zde vyvolává společnost lidí v hotelu sama o sobě. V hlavní roli sympatická slušná dívka Irena, která začíná pracovat jako recepční v hotelu Waldhaus. Divák je stále s ní a sleduje i běžné banální činnosti (pro Hausnerovou charakteristický "dokumentární styl"). V pozadí celého nejasného a náznakového příběhu je legenda o lesní čarodějnici z konce 16. století (takových legend je v Rakousku a ve Štýrsku hodně), ale ani ta se za celou dobu nikterak jasně neprojeví.Nicméně od začátku do konce převládá pocit neklidu, umocněný zvukovou podmalbou. Po skončení filmu si uvědomíme, že křížek, který Irena nosí na krku, je klíčovým symbolem k chápání děje. Dalo by se uvažovat i o čtyřech hvězdičkách, ale přece jenom se mi to zdálo chvílemi příliš zdlouhavé. Jessica Hausnerová mne hodně zajímá, je pro mne tajemná jako její filmy. Je to ateistka, židovka nebo co? Ona ví, co je to katolická víra, ale zatím jsem nepoznal, jestli je věřící nebo agnostička, která si zahrává s religiózními tématy... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Divný hotel plný divných lidí, kteří dělají divné věci. A taky tam mají divnou jeskyni, ve které v 16.století bydlela čarodějnice. Ta byla nejspíš taky divná. Celkově divný film, který z mého pohledu neměl hlavu a už vůbec ne patu, ale vykazoval fungující atmosféru, takže byl do určité míry podivně fascinující a dalo se na něj koukat. Až mi to samotnýmu bylo divný. 55% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nebudu lhát, prvních 20 minut mělo úžasnou atmosféru, rozjelo hned několik záhad a náznaků možného vývinu děje, jenže po těch 20 minutách se neděje naprosto nic a kromě jednoho románku se do konce filmu nic jiného ani nestane. A všechno to jde do háje. Navíc to pak i začne dost nudit, když vidíte, že se to absolutně nevyvíjí a dokonce se to ani nesnaží nic sdělit. Celou dobu zde evidentně straší něco ve tmě, co ani jednou neuvidíme, skoro nic to nedělá a toho se jako máme bát. Takže bych rád věděl, proč tohle Hausner vůbec točila. Nějaký experiment v rámci budování atmosféry? To ale ani není experiment, znám mnohem minimalističtější horory. Kamera pěkná, prostředí taky, vstupování do tmy super, ale celé je to úplně o ničem. Popravdě, dost mě to zklamalo. 2* ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Rosa Waissnix, kteá hraje paní Liebig, je skutečnou majitelkou hotelu. (Fleatful)

Reklama

Reklama