Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na texaské střední škole ve městě Odessa začíná trénink hráčů amerického fotbalového týmu Permian Panthers. Obyvatelé městečka očekávají od mladých fotbalistů, že nadcházející sezónu vyhrají. Největší hvězdou týmu je Boobie Miles, který si ale hned v prvním utkání ošklivě zraní koleno. V dalším zápase to s týmem vypadá špatně a na trenéra se ze všech stran valí kritika. Krátce nato ale začnou chlapci vyhrávat. Miles doufá, že během tří týdnů znovu začne hrát. Jenže lékař v nemocnici mu oznámí, že má zpřetrhané vazy v koleni a v této sezóně si už nezahraje. Miles trenérovi zalže, že je v pořádku. Při následujícím zápase je ale sražen a ze hřiště odnesen na nosítkách. Všem je jasné, že tuto sezónu už nenastoupí. Hráči, kteří zatím stáli v pozadí, si při zápasech hodně věří a vyhrávají jeden zápas za druhým. Dostanou se až do finále, tam je ale čeká mimořádně těžký soupeř - tým Dallas Carter High School. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (148)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Čistě průměrný sportovní film (příběh), který by se dal aplikovat na jakýkoliv tým na světě. Když jsem při koukání vzpomínal na film Vzpomínka na Titány , říkal jsem si, že to na co koukám je jedoduše málo, aby to mohlo vydat na celovečerní film. Ambiciózní (favorizovaný) středoškolský tým má za úkol vyhrát státní mistrovství v americkém fotbale a zraní se největší hvězda týmu, to je vše! Do toho plejáda nesympatických herců a zde absolutně necharismatický Billy Bob, který celý film působí spíše dojmem uklízeče záchodků než jako trenér s respektem, který má sloužit jako zdroj vzoru pro hráče a patosu pro diváka. V podstatě každý kdo hrál v životě týmový sport zažil se svým týmem větší příběh než ten, který prožívají hlavní hrdinové tohoto filmu. SPOILER: Skoro všechno vyhrát a pak prohrát až finále přece není tak drastické (emotivní). 60% ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Americký fotbal moc nemusím a filmy o něm už vůbec ne. Je to pořád o tom samé a je to jedno klišé za druhým. Tenhle film tyto klišé taky obsahuje, ale Peter Berg je machr a natočil to opravdu nářezově. Videoklipově točené zápasy a do toho kytarový soundtrack a výtečný Thornton, tak to je moje. Ostatní herci taky hrajou dobře (dokonce i ten Lucas Black). No prostě parádně odvedená práce. ()

Reklama

Hakha 

všechny recenze uživatele

Můj kamarád mě informoval, že Světla páteční noci jsou mnohem lepší než Vítězové a poražení a tak jsem se neuvěřitelně těšil, že možná první film, co může překonat nejlepší sportovní snímek od Olivera Stona a tak jsem oba filmy srovnával. Naštěstí jsem srovnávání nechal už při prvním zápase, jelikož by Světla páteční noci v mých očích dopadly velice špatně. Nejen, že film zaostává ve všem, jak v hereckých výkonech(nikdo mě nepřišel tak výrazný), v dynamice zápasů, cool záběrů a hlavně v napětí v zápasech. Zde mě bylo naprosto jedno, jak celý film dopadne, vůbec jsem nebyl přikován k sedadlu a necítil sílu soupeřů. Spíše jsem cítil falešné emoce, které tahal z diváků zpomalenými záběry, možná je to z toho, že jsem většinou srovnával a možná na podruhé si užiji více. Bohužel kamerou stojí většinou mimo hřiště a řeknu to asi tak, opět Vítězové a poražení zůstali neporaženi a tak bych hodnotil film 2 hvězdičky, ale když nebudu srovnávat, tak jsem byl průměrně spokojený a o jednu hvězdičku navyšuji, ale asi hlavní u tohoto filmu je nečekat mnoho jako když jsem čekal já. Nejedná se v žádném případě o nejlepší film o americkém fotbalu, Peter Berg nám natočil stejnou pohádku, kterou jsme už mohli vidět v jiných filmech a tak mé hodnocení 3 hvězdičky... ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Zajímavý paradox. Berg je nejsilnější v momentech, ve kterých byste to od něj čekali nejmíň. Místo vycizelovaného finále je tak mnohem zásadnější občasné pofňukávání zúčastněných a nervózní kamerové tiky po jejich tvářích. Na hřišti už to takhle nešlape. Za opileckého tátu a kvanta zbytečných figurek prostředníček dolů. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Kašlu na společenské konvence a zvedám na pět hvězdiček. Jasně že je scénář sestaven hlavně ze sportovních klišé, ale jeden z nejméně doceněných režisérů současnosti Peter Berg z něj vymlátil jak spoustu emocí a drásavý pocit, že z amerického maloměsta prostě musíš utéct, nebo tě v něm místní burani zadusí, ale tuhle průhlednou story hlavně opepřil dkonalým vizuálním zpracováním. Když kytary vybrušují vaši repro soustavu, až se třese i její poslední šroubek, když Billy Bob Thornton pořvává na hučícím stadiónu na své svěřence a dokonalá směska zpomalených záběrů a brutálních nárazů vás přenese přímo na hranicic třiceti yardů, musíte připustit, že v panu Bergovi tkví něco velkého. Berg je ro mě nejlepší klipař postfincherovské éry - jeho nový projekt budu vyhlížet s nadějemi na nalezní režijního génia pro 21. století. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (10)

  • Don Billingsley, který doopravdy žil a hrál fotbal za Odessa Permian Panthers, musel s fotbalem zkončit kvůli zranění kolene. Ve filmu to byl Boobie Miles. (Dawid199)
  • Buzz Bissinger, jehož knížkou je film inspirován, a režisér Peter Berg jsou bratranci. (Matty)
  • Třicetiletý Derek Luke, ve filmu jako teenager, nikdy dříve americký fotbal nehrál. (Matty)

Reklama

Reklama