Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do dnešní další Pohádky pro pamětníky jsme vybrali jednu o tom, jak čert dokáže udělat lidem peklo na zemi. Čert Václav (P. Trávníček) se rozhodne, že na zemi bude zkoušet lidi, protože si myslí, že jsou hloupí a lehce se nechají přemluvit ke zlu. Je tu ale i mládenec Ondra (J. Hartl), který naopak věří v lidské dobro. A tak spolu uzavřou sázku. Zavítají do vesnice Zadní Lhota, kde žijí tak trošku přihlouplí radní v čele se starostou (V. Brodský). Jak to dopadne? Čert nepochodí, lidská dobrota a chytrost zvítězí. Jsme přece v pohádce… (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka s moderním čertem, jenž hříšníky neunáší k Luciperovi, ale mnohem rafinovaněji jim připravuje peklo už na zemi. V roli pekelníka Václava Rarašáka, jehož snahou bylo zmást co nejvíce lidí, aby se mohl obohatit, čili krátce řečeno provést podvod, se představil P. Trávníček ve své oblíbené poloze žoviálního elegána. Jeho protějšek, učeného, až přemoudřelého vystudovaného královského rádce Ondřeje si zahrál J. Hartl. Úspěch čertova klamu se mohl podařit pouze díky skvěle zahrané neschopnosti obecní rady Zadní Lhoty, jejíž členové se později začali převlékat do velmi extravagantních kalhot, domnívajíc se, že tak nejlépe proslaví svou obec. Ve vedlejších rolích se objevili V. Brodský jako starosta, V. Bedrna, J. Moučka, R. Kuba aj. jako hloupí radní a proradný krejčí V. Postránecký, jenž doběhl i čerta. Ondřejovu milou prezentovala starostova dcera, těžce nesympatická M. Zmožková, jež zaujala snad pouze svým neuvěřitelně excentrickým modelem s anglickým nápisem. Pohádka je natočena pochopitelně s velkou nadsázkou s vtipnými momenty, nejkomičtější však jednoznačně hodnotím Luciperův hlas (J. Přeučil) s neidentifikovatelným mlaskáním v netradiční vysílačce ve tvaru netopýra a samozřejmě také rébusové starostovy kalhoty byli geniální. J. Pokorná-Makoczová natočila velmi příjemné vtipné dílo, jež zcela zapadá do jejího stylu odpočinkových a milých pohádek. ()

otík 

všechny recenze uživatele

To je mi opravdu povedená pohádka! Čert v podání "princového" Trávníčka je konečně i v české pohádce oním přemoudřelým, vychytračelým a lstivým stvořením, které chce člověku hlavu pomotat, navést ho ke zlému a zároveň se nijak neprozradit. A to je právě v sázce s chytrým rádcem Ondrou, který vyštudoval školy a má dobré srdce. Jde o zapadlou vesničku Zadní Lhota, která se chce trošku dostat do povědomí okolního světa, a tak dá nejdříve na Ondrovy, jenže pak i na čertovy rady. Jenže pravda, že "s rozumným čert nic nesvede a šejdíř i čerta podvede" se brzy ukáže. Námět tedy dobrý, kulisové ztvárnění se dá přežít, herecká účast báječná (až na amatérskou Emilku). Humoru dostatek, trochu i té moderní technologie tam bude, jen trochu by to chtělo zkrátit, aby bylo tempo rychlejší. Celkově však jsem určitě spokojen a řadím tuto hodinovou kulisovou pohádku k těm výrazně lepším. ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Osmdesátkový nevkus divně strakatých hranatých oblečků tu slouží k posměchu, který si tahle móda zasloužila. Proti půvabným papírovým kulisám, působícím mile starosvětsky se i "obyčejné vznešené" kalhoty za 400 penízů odrážejí jako slunce od hladiny, natož vrchol všeho - starostasky či další hogo fogo modely. Proč ještě na trhu není mobil netopýr? Ten chci! Janu Hartlovi věřím romanticky zamilovaného rádce, stejně jako mu věřím vždycky všechny jeho romantické hrdiny, mám od dětství slabost pro jeho nesmělý kukuč a plachý úsměv, stejně jako mám odjakživa slabost pro trochu frackovské chování Trávníčkových hrdinů nehrdinů. Když hajzlík, tak ať má jiskru v oku. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Kalhoty od krejčího ze Lhoty jsou pohádkou, ale trochu též i parodií na hloupost politiků a radních. A nedá se říct, že by dnes už nebyla aktuální. Ba právě naopak. A šaty dělají člověka, to dnes již také víme a bude to platit v každé době. Lidé jsou fintiví a kolikrát víc dbají na své oblečení než na svou duši. Pohádka se nese i v duchu lehkého moderna, protože čert se domlouvá s peklem vysílačkou. Uslyšíme jednu povedenou píseň a zhlédneme starosvětsky malované kulisy. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Tuhle crazy pohádku mám od malička rád. Je rozpustilá, barevná, pobaví, nebere se příliš vážně.......zkrátka jako kalhoty z dílny salónu Jehlas-Pichas. "To, co nosí svět, můžete mít hned!", "Buřtex", "Pec Top"....od jisté doby říkám osobě řádně zvolené do čela mojí vesničky střediskové "starostasky". Vždycky (a hádám, že nejsem sám) raději sáhnu po čertovy absolventovy v outfitu Hogo Fogo, než nějaké Herzovské krutobajce. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama