Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá Strana, jedno z nejkrásnějších míst staré Prahy, má pro každého tvůrce, ale i pro každého diváka, neopakovatelný půvab. Právě jádro Malé Strany, její kostely, uličky, střechy a domy jsou dějištěm Nerudových povídek, které náleží k našim literárním skvostům. Do prostředí zašlého světa barokní pražské čtvrti patří příběhy lidí a lidiček, kteří tu sídlili. Lidská moudrost i pošetilost, malost i velikost přežívají dodnes stejně jako Malá Strana. Blízkost tragiky i komického, přítomnost úsměvu i při posledních věcech člověka, to je tématem obou povídek, které podle scénáře Jany Dudkové natočil režisér Pavel Háša v roce 1984. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

Elisebah 

všechny recenze uživatele

Sice jsem Povídky malostranské nikdy nečetla - povinnou školní četbu jsem nerada, ale v Tv se na ně vždycky ráda podívám. O měkkém srdci paní Rusky je snad jedna z nejlepších,a le těžko říct, která je lepší a která horší. neruda byl skvělý vypravěč a toto dílko se povedlo převést do televizní podoby opravdu bravurně. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Háša a Neruda je zřejmě to nejklasičtější spojení, které u nás na toto téma vzniklo. Cyklus šesti povídek v půlhodinovém rozsahu je tak akorát, aby člověk u těch problémů lidiček z Malé Strany nezemdlel. Leitmotivem je dětství Jana Nerudy prožité v krámku jeho otce. Sílou normativu televizní produkce 80. let je tento seriál silný zejména v hereckém obsazení, v zajímavé dramaturgii Marie Poledňákové a jednotlivých scénářích. Čili pokud se podívám blíže na měkké srdce paní Rusky, shledáme se s jednou z lepších rolí Květy Fialové a ironickou báchorkou o tom, kterak si tato osoba nedala upřít své právo na navštěvování všech funusů v jejím okolí. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V rámci pořadu Povídky malostranské 1 - první povídka. Je to zábavná povídka, která ukazuje na skutečnou lidskou hloupost. Květa Fialová si zahrála takovou babisnu, jakou by mohla být ona sama. Na jedné straně otravná a "co na srdci to na jazyku", na druhé straně chytrá až vychytralá. Povídka, která může zaujmout. Hudba: Petr Mandel ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O trochu méně povedená adaptace povídky z Nerudova cyklu Povídek malostranských než tomu bylo v případě Doktora Kazisvěta, volně sdruženého v televizní minisérii inscenací na motivy Nerudovy povídkové knihy, režírovaných Pavlem Hášou... ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

No, ono je to asi s tou povinnou četbou ve škole takové všelijaké, dovede zhnusit i dobrou literaturu, neznám nikoho, kdoby ji rád četl. Rovněž i ty Povídky malostranské jsem s odporem povinně přelouskal bez kousku radosti a vztek z této povinnnosti mi zastřel tu krásu a poetiku Nerudovi vlastní, co přinášejí, až teprve po drahném čase jsem naštěstí prozřel (snad?). I tato povídka o jedné babizně otravující pomlouvačnými řečmi na každém pohřbu je velmi zdařilá a velmi dobře natočená. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama