Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam inscenace pražského studia Ypsilon. Patřila k umělecky i divácky nejúspěšnějším inscenacím roku 1991... V roce dvousetletého výročí úmrtí W. A. Mozarta zaznamenala tehdejší Československá televize divadelní představení Studia Ypsilon, věnované geniálnímu skladateli a jeho vztahu k Praze. Tady, ve Stavovském divadle, se odehrála slavná premiéra jeho opery Don Giovanni a později i opery La Clemenza di Tito, která byla zkomponována ke korunovaci Leopolda II. českým králem. Tyto dva historické údaje se staly podkladem pro dramatický text, na němž vedle jiných spolupracoval i scenárista slavného Formanova filmu Amadeus Z. Mahler. Ústředním tématem dramatické látky se stala myšlenka, kterou tlumočí na začátku postavy z Kouzelné flétny – Sarastro a Královna noci – totiž zda geniální talent je pro člověka skutečným darem. Herci Ypsilonky v představení dostali velmi důležitý a také těžký úkol: zahrát jak historické postavy skladatele, jeho ženy, manželů Duškových, tak i pěvců, takže se diváci mohou těšit na operní árie Dona Giovanniho, Leporella a dalších... (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na co Ypsilona sáhne, to se jí daří! Tohle mě pobavilo a potěšilo ještě víc nez jejich Prodanka. Tahle časová konzerva má obrovskou výhodu - člověk si jí může pustit i dnes, pokochat se, jak byli všichni mladí a ještě mu odpadne problém, jak a za kolik shánět lístky. Geniání průniky s krásně přezpívanými pasážemi. Nen potřeba zkoumat jednotlivé tóny ale vnímat tu nádhernou energii, která z toho čiší. Pošmákla jsem si!! ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Milá vzpomínka na mládí herců z Ypsilonky a na Bohumila Mozarta (Amadeus znamená "bohu milý"). Pavel Nový jako Komtur je fascinující. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama