Reklama

Reklama

Klan létajících dýk

  • Čína Shi mian mai fu (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Režisér Zhang Yimou proslul svými nádhernými citlivými portréty Číny. Spíš než za odborníka na akční film se pokládá za nadšeného studenta tohoto žánru. Už po prvním výpadu do filmů o Wuxia (filmy o bojových uměních), kde byl Hrdina nominován na cenu Akademie, Zhang zcela propadl akčním filmům. Tentokrát už jsem odvážnější a na žánr jsem si zvykl, říká nejvíce opěvovaný čínský režisér, Dá se říct, že tenhle film je pocta filmům o kung fu.

Klan létajících dýk je sice napínavý akční snímek, zároveň ale nese i Zhang Yimouovu známku výjimečné vizuální krásy a strhujícího příběhu. Nechci natáčet obyčejný bojový film, vysvětluje Zhang, Chci vyprávět o vášni a zajímavých postavách to je můj styl Wuxia filmů. Je to příběh o vášni a lásce. Může to být Wuxia film, ale zároveň i silné a romantické vyprávění o lásce.

Nacházíme se v roce 859 našeho letopočtu, v době vlády dynastie Tang*. Ta byla v době svého rozkvětu jednou z nejosvícenějších říší čínské historie, nyní se však nachází v úpadku. Císař není schopen vládnout a vláda je zkorumpovaná. Po zemi se šíří nepokoje a četné povstalecké armády se začínají bouřit. Ta největší a nejprestižnější si říká Klan létajících dýk.

Klan létajících dýk má tajemné praktiky, bere bohatým a dává chudým. Z toho důvodu si získal podporu veřejnosti a rychle vzkvétal. Klan sídlí v oblasti Fengtian, v blízkosti hlavního města říše, a už dlouho je trnem v oku místním úřadům, které jsou i jeho největšími rivaly.

Zástupci úřadů jsou rozhořčeni, protože Klan vzkvétá, i když se jim podařilo zabít jeho vůdce. Co víc, pod vedením nového tajemného vůdce se Klan ještě posiluje. Hlavní zástupci oblasti Fengtian Leo a Jin dostanou rozkaz polapit vůdce klanu během deseti dní.

Kapitán Leo podezírá krásnou novou tanečnici v místním Pivoňkovém pavilonu, Mei, že je dcerou starého vůdce. Leo zosnuje plán a chce Mei zatknout a vyslýchat. Když Mei odmítne prozradit cokoli o Klanu létajících dýk, dva kapitáni vymyslí jiný plán. Kapitán Jin předstírá, že je bojovník Vítr a osvobodí Mei z vězení. Tím si získá její důvěru a odveze ji na skrytou základnu Klanu létajících dýk.

Plán je tedy úspěšný, ale při putování do sídla Klanu se Jin a Mei sblíží. Mei si svého tajemného ochránce brzy zamiluje a Jin zjistí, že propadl svéhlavému šarmu Mei. Oba dva se snaží nedávat své city najevo, ale pod noční oblohou plnou hvězd je téměř nemožné odolat té nezadržitelné vášni. V pralese, který je obklopuje, číhá nebezpečí, vítr jen tiše vane, jakoby cítil napětí toho okamžiku

Co čeká ty dva nešťastníky osudu, Jina a Mei? Pokud to je opravdová láska, proč tedy stále tajně spřádají plány a v srdcích nosí tajemství? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (467)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Výtvarně precizní, obsahově prázdné až primitivní a v konečném hodnocení nijaké. Bohužel vizuální zpracování protentokrát nepřebije vše ostatní a utahaná road movie po čínských lesích tak vynikne zejména dokonalým barevným sladěním (nic nového pod sluncem), velmi dobrou choreografií a zajímavými hereckými představiteli. Přehršel digitálních triků je mi nesympatický stejně jako otřesné dějové zvraty, které jakoby z oka vypadly Cimrmanům aneb „Já nejsem tvůj otec, já jsem tvůj syn“. Na pohled krásná podívaná, která je vevnitř prázdná až to zabolí a velmi krutě se tříští na pár epizodek bez tempa... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang .. Nevídaná kráska Severu, krásnější nad ní ve světě není. Jeden její pohled stačí, aby padlo město. Druhý pohled a zhroutí se trůn. Žádné město, žádná říše se netěšily takovému obdivu jako tato kráska. .. Další kousek z dílny Yimou Zhang je opět audiovizuálně překrásný, ovšem příběhová linie je ještě slabší než ve filmu Hrdina. Dějové zvraty mají minimální efekt a celkový dojem zavání prázdnotou, až běda. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou po politicky chladnom Hrdinovi zaostruje po vzore Tigra a draka na lásku, city, komornosť a poetiku. Obrazovo i hudobne je jeho dielo nádherné, emocionálne pôsobivé. Diskutabilné je ale teatrálne zafarbenie dialógov a hlavne nezvládnutá koncepcia identít všetkých štyroch postáv, v ktorých sa po druhom dejovom zvrate prestanete orientovať. Ale celkový dojem diváckeho rozplynutia sa nad nádherou filmovej poézie prežíva. Decentný kinematografický relax. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto odzbrojující báseň, která navíc spíše než počítačovými triky útočí na diváka nádhernou přírodou a to jak v detailech jednotlivých lístků, tak v monumentálních scéneriích. Navíc závěr se symbolickým zasněžením, které bere dech nejen že je vrcholem obrazové krásy filmu, ale navíc díky citlivé, až "bolavé" emocionální vypjatosti snad stačí sám o sobě na plné hodnocení (po skončení jsem opravdu pár minut jen bezmocně seděl a hleděl)... Po druhém zhlédnutí musím bohužel připustit, že filmy jako Hrdina, či Tygr a Drak nabízí o poznání větší obsahovou hloubku, popř. filozoficky hodnotnější poslání, zatímco Klan létajících dýk v tomto poněkud skřípe, protože je vystavěn na obyčejné romanci se slabšími dialogy, jenže stále se jedná o natolik orgastickou podívanou, že mu to výjimečně odpustím. 9/10 ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem napjatě čekal od chvíle, kdy jsem ho nestihl v kině a musím říct, že čekání se vyplatilo.Charismatický hlavní hrdina-policista dostává echo na "dívčí" dům, v němž nalézá talentovanou, leč slepou dívku o níž předpokládá, že ona jest dcerou zemřelého vůdce obávaného Klanu létajících dýk. Inkognito jí pomáhá při útěku a cestuje s ní napříč pustinou. Skrze nebezpečí smrti a lásku, skrze krajinu staré Číny, aby na konci objevil pravdu a oba dva si našli cestu ke svému srdci. Audiovizuální slast ze sledování opět předčí vše z "Továrny na sny" a choreografie soubojů či dlouhé záběry na krajiné scenérie vyrážejí dech. I když příběhově slabší, jak režisérův předchozí opus Hrdina, mne film velmi potěšil, ne-li dostal. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (16)

  • Protože západní publikum by v úvodních scénách filmu od sebe nedokázalo kvůli uniformám rozeznat Jina a Ťina, Jin při rozhovorech jí buráky, aby byl nějak odlišný. (Morien)
  • Ziyi Zhang není trénovaná k natáčení bojových scén, přestože se objevila v mnoha válečných art filmech. V 11 letech však absolvovala Beijing Dance Academy a je tak kvalifikovanou tanečnicí. V bojových sekvencích proto používá mnoho tanečních pohybů. (AIMÉE)
  • Scéna, v níž tanečnice Mej rozeznívá desítky bubnů pomocí rukávů vlajících šatů, má původ v obrazu z dynastie Tchang. (CatcherBlock)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama