Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fanynka (D. Veškrnová) je půvabná, rozmařilá a extrovertní šantánová tanečnice, která na jednu stranu se touží usadit, na druhou ale nedokáže být sama, být věrná jednomu muži. Má spoustu nápadníků – seznámí se s mladým, kultivovaným a bohatým právníkem Oldou Kalouskem (O. Vízner), který je jejím absolutním protipólem. Ten se do Fanynky zamiluje, obklopí ji blahobytem a rozhodne se z ní udělat dámu na úrovni. Snaží se obrátit její zájem k vážné literatuře, a když musí narukovat, zásobuje ji balíky náročných knih. Jenže, tohle není nic pro energickou dívku… (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Povídka Eduarda Basse Fanynka mi přišla svou typologií podobná Haškově knize Můj obchod se psy. Opět doba první republiky, ale ani tentokrát mě nezaujala. Fanynka se doslova tahá se spoustou mužů. Narazí ale na naivku Oldu Kalouska, který se jí snaží předělat, ale ženy jak známo předělávají muže. Toto výsostné využívání naivků mají ženy vrozené a je to stejné i dnes jako před sto lety. A mě to není sympatické. Tím spíše ne, že to celé směřuje k předem jasnému závěru. Tu prvorepublikovou poetiku to nemá. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Povídka brilantní. Skvělá charakteristika mužů i žen. Nadčasová, tedy i dnes platná. Opakovaně si to pouštím, znovu vychutnávám. ()

Reklama

Aniki 

všechny recenze uživatele

Inu, musim hodnotit vysoko. Objevuje se tu pár zajímavých úvah a vyřčených pravd, které jakoby vypadly z úst zkušeného filosofa či sociologa: "Když ty se tak bojíš. Bál jsi se už tenkrát, bál ses, že by jsme spolu umřeli hlady, kdyby jsme spolu žili. Bojíš se, že nemáš peníze. Nemáš peníze ani odvahu". Fakt síla a Veškrnka famózní. Preiss svým výkonem nezaostává. Celkově velmi povedená adaptace, smekám....i když, jak to taky jinak může dopadnout, když se režie ujme Jaroslav Nemocnice na kraji města Dudek, že. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Kvalitní scénář, věrná dobová výprava, přesná režie i trefné herecké obsazení, které z prosté povídky udělaly malý klenot. Zejména Dáša hrála přesvědčivě obyčejnou holku s jiskrou, která se dovede přizpůsobit a chytit příležitost za pačesy, jak to ostatně později úspěšně udělala s Vaškem -:). (90%) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama