Reklama

Reklama

Doktorská pohádka

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1963, 16 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Karel Čapek (povídka)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Ivan Masník

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Kreslené zpracování pohádky na motivy Karla Čapka. Jednoho dne někdo zaťukal doktorovi z Hronova na okno a prosil o pomoc, aby šel za ním. Jenže se ozýval jen hlas. Ten dovedl doktora na louku. Na trávě ležela víla se zlomenou nohou. Doktor se dal do práce, ale vílu noha bolela ještě více. Proto ji začal vyprávět příběh o hledání doktora pro princeznu Solimánskou, aby jí ukázal, jaký je výborný doktor. (zdeny99)

(více)

Recenze (16)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Způsob, jakým byly do filmové, zvláště nesnadné řeči animovaného filmu převedeny pohádky bratří Čapků, je dnes možno považovat za klasický a normotvorný. Hodně tomu napomáhá hlas dalšího klasika svého oboru - dávno zesnulého Karla Högra. Kvalita převyprávění klasické pohádkové látky je z čapkovské strany natolik tvůrčí, že připomíná mladší, ale neméně tvořivou podobnou aktivitu Werichovu (FIMFÁRUM). ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Asi nejpovedenější adaptace Čapkových pohádek. Skoro to vzbuzuje dojem, že tahle forma je optimální cesta, jak při převodu do dramatické podoby zachovat co nejvíce Čapka. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Novější verzí je Lotrando a Zubejda, kdy DRvoštěp vyléčí princezninu pobledlou pleť tím, že trochu vyseká jejich obrostlé království a naučí ji jíst chleba s tvarohem. 90% ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nejkrásnější je podle mě ta část, kdy doktor obvazuje víle nohu pavučinkou, která řeže jako provaz, nebo motýlími křídly, která tlačí jako kámen. Když tak na to koukám, stejně nechápu, jak se může tak úžasný, rozmanitý a rozsáhlý příběh odehrávat jen 16 minut. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Karel Čapek nestihl napsat více pohádek. Jsou vtipné i moudré, oproti obrozeneckým pohádkovým příběhům mají něco navíc. Dobrá sešlost herců, i když už dnes trošinku může otravovat, že z toho tak čiší to studiové provedení. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se všemi komentáři, kromě Bohemáka, který hodnotí studiové zpracování této Čapkovy pohádky. Její animovaná verze se mi velice líbila v mnoha směrech: pěkné bylo celkové zpracování v duchu obrázků Josefa Čapka i drobné detaily - např. měsíc jako lampa nebo sultán Solimán s drvoštěpem, sklánějící se společně nad princeznou Zubejdou, přičemž drvoštěpovi nadskakoval klobouk hrůzou :-) Samozřejmě také skvělý vypravěč... zajímavý komentář: sportovec ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Sice je tam opravdu hodně, hodně řečí, jsou to docela zajímavé pohádky. Celkově je animace příjemná, vyprávění vtipné, a jako malé se mi to celkem líbilo. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších pohádek z mého dětství. Když jsem byla nemocná, nebo jsem jen měla chvilku volna u televize, často se tam objevovali Čapkovi pohádky se specifickou animací, zábavně namluvené panem Högerem, a doprovázené velmi tklivou hudbou. A Doktorská Pohádka patří k jedné z nejlepších. (Však se ní nakonec inspiroval v roce 1996 Karel Smyczek ve své nyní velmi populární pohádce Lotrando a Zubejda) ()

Jozka7 

všechny recenze uživatele

Miniaturní klenot z dílny Eduarda Hofmana, který k textu pohádky Karla Čapka "oživil" ilustrace jeho bratra Josefa Čapka. Karel Höger pak svým hlasem odvádí mistrovský výkon a každé postavičce vštěpuje osobitý ráz. Mimochodem, jeho Dr. Voštěp připomíná hlas jiného českého herce, o generaci staršího Jaroslava Vojty. Atmosféru vhodně dotváří hudba Jiřího Srnky (např. klavírní motiv v úvodu). Je neuvěřitelné, že se tak plnokrevný a vtipný (např. měsíc při ošetřování rusalky) příběh vešel do necelých 17 minut. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se upřímně, že jsem neměl ani tušení, že Doktorská pohádka je vlastně jedna z mých nejoblíbenějších hraných pohádek Lotrando a Zubejda. Čapkovy pohádky jsou ale výborné. Spojení pohádky a moderna. Humorné i dnes, po mnoha letech. A pak slavný vypravěč Karel Höger. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

Reklama

Reklama