Reklama

Reklama

Pošťácká pohádka

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1961, 21 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Karel Čapek (povídka)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Ivan Masník

Hudba:

Jiří Srnka

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

V pořadí druhá z šesti Hofmanových adaptací knihy Devatero pohádek Karla Čapka. Kreslený film poměrně věrně zachycuje tuto látku a z hlediska výtvarné koncepce navazuje na původní ilustrace knihy, jež vytvořil autorův bratr Josef. Film vypráví o listonoši Kolbabovi, který usne na poště a objeví poštovní skřítky, kteří hrají karty s dopisy bez adres. Každý z neoznačených dopisů má totiž takovou hodnotu, jaký se v něm skrývá obsah. Kolbabovi se takto dostane do ruky psaní, v němž neznámý Frantík žádá o ruku jakousi Mařenku, načež se rohodne adresáta za každou cenu vypátrat. (Hallam)

(více)

Recenze (15)

Radko 

všechny recenze uživatele

Poštársky chlebíček nie je ľahký. Vzdialenosti, nejasné adresy, nevyspytateľní príjemcovia, nedocenená práca. Nečudo, že poštár Kolbaba zaspí ani drevo. Na pošte, za stolom. No všetko zlé niečomu dobré. Vďaka zaspaniu sa zoznámi s poštovými trpaslíkmi. Tí ho naučia mastiť poštárske karty. A vďaka nim získa takmer nedoručiteľný list. Jeho správne adresovanie tomu pravému príjemcovi zaberie Kolbabovi vyše roka. Ale nie je to čas stratený. Spozná české mestá, luhy aj háje úžasným - pohľadnicovým spôsobom. Jednoduchá, príjemná kreslená rozprávka, ktorej hodnotu zvyšuje pocta neľahkej poštársko-doručovateľskej práci. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jak někdo dokáže nenapsat na dopis adresu, to zdravý rozum nepochopí, ale je to "jen" pohádka a tak nakonec za pomocí dobráckého listonoše Kolbaby svého adresáta přeci jen najde.... 80% ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Pošťáka mi bylo vždycky hrozně líto (prototyp dobráka od kosti) a v duchu jsem nadávala Frantíkovi, co se choval hůř než dítě ze základní školy a stejně pro něj všechno dobře dopadlo. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Starý harampádí nad nový železo.¬         V 60. a 70. letech minulého storočí natočil v krátkometrážním provedení režisér Eduard Hofman celou řadu pohádkových povídek Karla Čapka, nazývaných podle řemesel — pošťácká, loupežnická, doktorská, vodnická, ba dokonce i psí. Namluvení pohádek provedl náš herec Karel Höger. Zaměřím-li se na pohádku pošťáckou, tak vysoká úroveň animovaných počinů českého filmu v bývalém Československu je zde zachována, a byť se neřadí ke klenotům na koruně královské, svou úrovní se může porovnati s téměř celou dnešní produkcí. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Souhlasím se všemi předchozími komentátory. Díky panu vypravěči Högrovi se podařilo zachovat vyprávěcí styl pohádky Karla Čapka. Oproti studiovému zpracování mě potěšila jednak pouť pana Kolbaby po naší vlasti - ta byla velice hezky a poeticky zpracovaná (a také tu tak nějak víc vyniklo to upozornění, jak je ta naše vlast krásná a že stojí za to po ní putovat) a hlavně závěrečná jízda autem s prudkými změnami rychlosti :-) Zde se ukázaly výhody animovaného filmu pro zpracování pohádek a byly využity v duchu předlohy... Díky za tuto nestárnoucí pohádku, která nám má jistě co říci i dnes, i když jsou dopisy a s nimi i pošťáci tak trochu na ústupu! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Spojení Karla Högera s Karlem Čapkem, to je záruka kvality. A když se k nim ještě přidá animace Eduarda Hofmana, která je sice jednoduchá, ale i přesto pěkná, tak je to nesmrtelná kombinace. Tentokrát je to jedna z nejznámějších Čapkových pohádek, a to Pošťácká. Je o pošťákovi Kolbabovi, který usne na poště a probudí se, až kolem něho pobíhají poštovní skřítkové. S nimi si zahraje karty a ne jen tak ledajaké. Jsou to karty z nedoručených dopisů a jeden z těch dopisů si Kolbaba umíní doručit. Na své cestě navštíví spoustu českých měst a míst, které jsou zdokumentovány opravdovými pohledy či fotografiemi (například Rokycany, Praha, hora Říp, hrad Trosky, Litomyšl, Písek, zámek Hluboká nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Kunětická Hora...). S animací Eduarda Hofmana z toho vznikly překrásné koláže. [313. hodnocení, 11. komentář, 79%] ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Hofman si mě dostal ve svých zfilmovaných pohádkách od Čapka hlavně dojemností. Nikdy před tím ani potom, jsem neviděla že by někdo v Čechách dělal pohádky pro děti s tak zvláštními náměty a dojemnou tklivostí. Možná že to tak nevnímají všichni, a možná je to hodně ovlivněné mými pocity z dětství, ale k téhle pohádce se vždycky ráda vracím. Má pro mě své osobní kouzlo. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musím dát za maximum. Pohádku jsem viděl už v hrané podobě. A animovaná verze se mi líbí mnohem víc. Jednak ji provází svým hlasem skvělý vypravěč s legendárním hlasem Karel Höger a jednak je opravdu originálně animovaná. Začnu tím, že zatímco běží titulky vyprávění už začalo. S ničím se opravdu nezdržují. Ale pojďme dále. Viděl jsem pěknou řádku animovaných pohádek, ale ani jednu, kde by animovaná postavička běhala na pozadí reálných pohlednic. Pohádka navíc není dlouhá, kratší než hraná a tak příjemně uteče. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

Reklama

Reklama