Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film vypráví příběh dospívající dívenky (K. Syrovátková), která prožívá svou první platonickou lásku. Do hudební školy nastupuje mladý a sympatický učitel (M. Dlouhý). Vede školní orchestr a dvanáctiletou Anežku učí také hře na violoncello. Dívenka se do něj zamiluje a pochopení pro ni má jen její babička (N. Gaierová), která žije sama a s Anežčinou matkou (J. Brejchová), svou snachou, si nerozumí. Ale ani ona nemůže pomoci Anežce překonat její první citové zmatky, a tak dívka použije malé lsti, aby se učiteli přiblížila… (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Klasika. Holčina prožívá první platonickou lásku. Tím si prošel každý z nás i já taky, vzpomínám na ni. Z filmu dýchá podzimní atmosféra, ale v kombinaci s příběhem to působí spíše depresivně a dusivě. Bylo to ze života. Hudba je tu úžasná. Přestávala jsem při ní dýchat a vznášela se myšlenkami někde jinde. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Není to tedy zrovna druh filmového čaje, který obvykle popíjím, ale viděl jsem ho před pár lety s přítelkou a vzpomněl si teď na něj. Zamilovaná je totiž mezi českými filmy taková bílá vrána a díky svému obsahu je těžko zapomenutelná. Je s podivem, že se v tehdejší Československé televizi odvážili vyrobit "seriózní" film o tak ožehavém tématu, jakým je "láska" nezletilé dívky k jejímu učiteli, když všelijaké pedofilní skandály často a s oblibou plní stránky médií. Možná ale, že na to právě ve dvaadevadesátém byla ta nejvhodnější doba, protože pár let předtím u cenzorů, a pár let potom u rady ČT, by tohle už asi v televizi neprošlo. A určitě hrálo roli i to, že režie se chopila žena, která dokázala celý příběh natočit bez jakýchkoliv náznaků čehokoliv "nezdravého". Nechci na filmu kritizovat to, co je lehce (a lacině) kritizovatelné, třeba naivní děj, strojené dialogy, nebo herecký výkon představitelky Anežky, zkrátka je to televizní inscenace ČST. Naopak vyzdvihnu zajímavé téma, krásnou atmosféru omšelé (tehdy ještě) podzimní Prahy i babiččina bytu, a hlavně nádhernou Bachovu hudbu, která skvěle sedí k podzimu v pražských omšelých barokních zahradách... Čtvrtá hvězda za neobvyklost. ()

Reklama

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Podzimní příběh prvního zamilování nadaného děvčete navštěvující hudební školu. Jeden z filmů který si pamatuju od útlého dětství a čas od času, dejme tomu jednou za pět let, jsem ho asi do svých dvaceti náhodou potkával, už tehdy jako děcku se mi líbil kvůli podmanivé hudbě, atmosféře podzimu, která ale klidně mohla být ještě intenzivnější, a kamarádce hlavní hrdiny Magdě, ze které určitě vyrostla krásná žena. Mezi námi, to hodnocení tady mi je záhadou, když se podívám jaké příšernosti jsou na stejných procentech jako tento citlivě podaný, křehký příběh, láká mě to dát maximální hodnocení, ale budu se držet své vize a dám 4**** s tím že pátou si nechám pro příště, až ho zase třeba za pár let potkám... ()

topi 

všechny recenze uživatele

"Baroko baroko, nepravidelná perla, baroko baroko, nepravidelná perla..." Tahle věta mi vždycky zněla v uších, kterou si opakovala Anežka, když si něco přála. A druhá věc mě pokaždé učarovala a to nádherná violoncellová hudba a Bachova orchestrální skladba, kterou hráli žáci umělecké školy. Takové televizní filmy ze srdce miluju, zejména, když se odehrávají v prostředí hudebních škol a je v nich cítit umělecký styl. Krásné pasáže jsou v podzimním parku, kde Anežka stojí mezi sochami a vzhlíží k nebi, zamilovaná....Karolína Syrovátková je v roli Anežky přirozená a je škoda, že svého talentu nevyužila i v budoucnosti. Jana Brejchová a Jiří Zahajský hrají její rodiče (v té době spolu žili i ve skutečnosti), Nelly Gaierová babičku, Markéta Hrubešová sestru a Michal Dlouhý učitele na violoncello, do kterého je zamilovaná. Zajímavou roličku si střihl Jiří Holý v roli nerudného školníka, který vždycky kárá Anežku aby se přezouvala a když ji nachytává, jak se oknem v chodbě dívá do sálu přízemí, kde se odehrávají hodiny baletu, nebo Pavel Anděl jako Anežčin švagr. Jelikož jsem v době natáčení byl téměř ve stejném věku jako Anežka, je mi snímek velmi blízký a jeho atmosféra počátečních devadesátých let mě vrací zpátky. Krásný, barevným listím vonící film, ve kterém je skryto mnoho a kdykoliv se na něj rád podívám. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Každý dospívající asi někdy zažil svou platonickou lásku v dětství či pubertě. Já si pamatuji na jednu prodavačku v modelářství za kterou jsme po škole se spolužákem neustále chodili. Bohužel film není tak úplně dotažený do konce. Dívka se zamiluje a protože je tichá a nenápadná, dlouho jen kouká. Když už konečně přijde k učiteli domů, tak jen zjistí smutnou pravdu a prostě jen trvá než se z toho vybrečí. Čekal bych od té chvíle ještě něco překvapivého, ale to nepřijde. Možná by to chtělo i lepší dětskou herečku, ale těžko soudit, když scénář je dost průměrný. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Hudebníci hrají ve filmu tyto skladby: „Bach: Cello Suite No. 1 in G Major“, „Air on the G string“ a „Tokáta a fuga d moll“. Všechny skladby zkomponoval Johan Sebastian Bach. (sator)

Reklama

Reklama