Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnešní pohádka vypráví o vesnici, kde se náramně dobře dařilo hlouposti. Ovšem jen do té doby, než se s ní pustil do křížku vtipný a spravedlivý člověk. A jakže se to všechno seběhlo? Povíme jen krátce, začalo to v dolní hospodě… Kořenářku Madlenku Loukotovou (M. Dvorská) nařkla obecní honorace z čarodějnictví. Až vtipný nápad zámeckého zahradníka (L. Mrkvička) posloužil k tomu, aby spravedlnost a zdravý rozum zvítězil. A tak může kořenářka dál v klidu pěstovat své bylinky na všechny neduhy, ku prospěchu všech… (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Roztomilá story 1)  není pohádkou, ale spíš mravoučnou povídkou, která se bez skutečných nadpřirozených bytostí zcela obejde._____ 2)  Zdůrazním kouzelné kulisy._____ 3)  Děj je vcelku nezajímavý, ale na naše "pohádky" ještě docela dobrý._____ 4)  Z herců mě zaujali výborný 66letý Josef Větrovec (rychtář), 29letý Jiří Schwarz (zámecký kočí Janek) a 13letý Filip Švarc (Marek)._____ 5)  Při zasedání obecní rady vlevo posedává mladíček, který vypadá jako Vojta Dyk. Neřekne ani slovo, nic neudělá, skoro to vypadá, jako by ho kamarádi jen propašovali na natáčení a on se tak dostal do televizních análů. Nebo to není on? Teď koukám, že mu v té době byly tři roky, takže holt ne. Ale ta podoba je silná. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá veselá televizní pohádka o kořenářce, kterou vrchnost reprezentovaná rychtářem a obecní radou nařknou z čarodějnictví. Kořenářka Loukotová (M. Dvorská) zná sílu léčivých bylinek, je nezávislá na obecních rozhodnutích, neboť žije se svými dětmi na samotě a omezený a namyšlený rychtář v podání výborného J. Větrovce ji chce tímto způsobem zkrotit. Díky pomoci potulného krajánka L. Mrkvičky, který se vydává za zámeckého doktora, však zloba a neúcta k moudré ženě opadne a ještě přiměje celou obecní radu, aby vystrojila veselku kořenářčině dceři Lidce (J. Bartošová) a zámeckému kočímu Jankovi (J. Schwarz). Kromě tradičně skvělého výkonu pana Větrovce zde zaujal i P. Trávníček, hrající rychtářova rozmazleného syna Cyrila, který má na pohlednou Lidku zálusk, avšak je odmítnut. Zábavný Cyrilův noční pokus o vystrašení kořenářky skončil podobným fiaskem jako jeho námluvy. Pohádka V. Karlíka je zpracována velmi sympaticky, prostředí, kostýmy a dialogy jsou velmi líbivé, avšak díky velmi krátké stopáži, která nedosahuje ani čtyřiceti minut, je příběh hodně zkrácen a nemohl se patřičně rozvinout. Z tohoto důvodu jsem nucen hodnotit pouze průměrně, neboť jakékoliv jiné hodnocení by bylo vůči ostatním dílům nespravedlivé. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Klasická televizní pohádka na nedělní odpoledne, kterých se v 80. letech točilo desítky. Tahle rozhodně patří mezi ty slabší, a to kvůli příšerným kostýmům a především kvůli otřesným papundeklovým kulisám. Bohužel tohle hodně moc kazí celou pohádku, jelikož příběh o zhrzeném rychtáři, kterého odmítla místní holka je ucházející, a tak obviní její matku z čarodějnictví. Do jisté míry je to i tím, že jej hrál Pavel Trávníček, ale i ten ať dělal co dělal, tak to prostě nezachránil. Naopak ta holka, do které se rychtář zamiloval mi přišla taková nemastná, neslaná, ničím nezajímavá. Už jsem Jindru Bartošovou viděl v EVO, VDEJ SE!, kde mi připadala takovou mladou naivní husu bez jakéhokoliv charakteru. Zde tedy takovou husu nehrála, ale mě je ta herečka hodně nesympatická. [140. hodnocení, 11. komentář, 57%] ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Roztomilá pohádka, která humorně pojednává vážné a často tragické téma předsudků a čarodějnictví. Ač tématem příbuzná Kladivu na čarodějnice, zpracováním je zcela jinde, jak se u pohádky pro malého dětského diváka sluší a očekává. Strach u strašidelné scény asi nebude mít ani většina dětských diváků. Úsměv na tváři z nasupených výrazů napálené vesnické Rady asi budou mít všichni. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Naštěstí je to krátké, ale i tak nudí. Třeba úvodní vychloubání starosty v hospodě trvá třetinu stopáže (!), pak zde máme snahu o čarodějnický proces jak ve Velkých Losinách, a najednou se do toho vloží tulák (alespoň podle závěrečných titulků - zprvu jsem myslel, že jde o zahradníka), který nevíme jak, ale má přístup k šatníku knížete, komanduje služebnictvo a pořádá na zámku hostiny? Divné. Postava rychtářova syna z konce příběhu zcela vypadla, i když už měla být zdravá. A to závěrečné potrestání jídlem je sice zajímavý nápad, ale tady mi přišel tak nějak nijace podaný. Mrkvička ale hrál a recitoval do hudby skvěle. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama