Reklama

Reklama

Pohádka z pražského Podskalí, kde o zázraky kdysi nebývala nouze... Na vltavském břehu žil hrnčíř Vítek (O. Vízner), který se jednou setkal s krásnou panenkou. Netušil, že je to vodníkova dcera Bělička (J. Švehlová), zamiloval se do ní a dívka jeho cit opětovala. Jenže lásce těch dvou nepřáli ani lidé, ani otec vodník (O. Šimánek). Než naši zamilovaní našli společné štěstí, uplynulo v řece hodně vody a také celá tato pohádka… (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Koukám, že v šestasedmdesátém roce se muselo žít. Kam člověk flusnul, tam čuměl vodník či vodnice, samá pařba a bezva zpěvy. V bolševickým Československu mohla navíc aspoň v pohádce přísná paní hrnčířka klidně neschválit mladýmu cucákovi cácoru z protějšího břehu. Takže hvězdu navíc za fašistickonacistickou, xenofóbní a extrémistickou drobnou podnikatelku. Dnes by ji zavřeli. ()

MeGab odpad!

všechny recenze uživatele

Když si nevíš rady s dějem, vraž tam nějakou odrhovačku, čím debilnější text, tím líp, protože to bude znít lidově. Pokud budeš mít v hlavě pořád vygumováno, přidej druhou, případně třetí, čtvrtou, pátou. Nic to nestojí, natočí se to na rpvní dobrou, ušetří se na střihu a zmákne se to za pár natáčecích hodin. Ono se to na obrazovce bude trochu hejbat i s nima a ti čumiči před ní ti to sežerou. A za pár let ještě budou vzdychat nad tím, jaký se točily za jejich mládí krásné pohádky. * * * Netočily. Na téhle je to ukázkově vidět. ()

Reklama

consuela1 

všechny recenze uživatele

Pocházím z města na Vltavě, chodila jsem celé dětství sedávat na jez na Vltavě, mé letní lásky byli často vodáci sjíždějící Vltavu, studovala jsem ve měste na Vltavě a znám všechna města, hrady, zámky nesoucí přízvisko "nad Vltavou". Mám proto k této pohádce velmi blízko. Navíc je ozdobená krásnou písničkou, tklivější než jakýkoli vykalkulovaný hit z amerického velkofilmu..."široký hluboký ty vltavský tůně, měl jsem já panenku, měl jsem já panenku, teď mi srdce stůně...." ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Vodník - pan Tau, teta Žanda -Frýda (podle ní se jmenuje naše kočka), sice unylá vodnická holka Jarmila Švehlová a hrnčíř Olda Vízner, co dělá tak nádherný hrníčky, ale hlavně nezapomenutelnej Vašek Vydra...sice v epizodní roli, ale skvěle zahrané....a nádherná písnička - Ptala se mne mořská panna, proč je voda v moři slaná..... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mezi studiovými pohádkami jde jednoznačně o nadprůměrnou záležitost. Jednak díky velmi nadstandardní hudbě, pak také díky krásné a sympatické Jarmile Švehlové. Samozřejmě plusem je i Míla Myslíková, Josef Bek nebo Otto Šimánek. A ani ty studia nejsou tak průměrné nebo nevzhledné jak obyčejně bývá. Velmi povedená pohádka. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Ve filmu svou první roli ztvárnila Jarmila Švehlová, která tou dobou ještě studovala na konzervatoři. (M.B)
  • Podle stejného scénáře vznikla v roce 1978 v režii Jana Bergera i rozhlasová pohádka „Vltavská pohádka". (Miggi90)

Reklama

Reklama