Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Charismatický šílenec a fanatický vrah Charles Manson se obklopil sektářskou skupinou lidí, kteří na jeho rozkaz neváhali s nevídanou brutalitou zabíjet nevinné. Úkol odhalit a rozplést pozadí bizarního vraždění jednoho z nejbestiálnějších maniaků, který květinová šedesátá léta proměnil v jatka, nebude jednoduchý... Spisovatel Vincent Bugliosi, podle jehož románu bylo toto temné drama natočeno, se aktivně podílel na vyšetřování patrně nejděsivější zločinné série v dějinách Spojených států - řádění fanatického vraha Charlese Mansona a skupiny jeho přívrženců. Kdo byl tento charismatický šílenec a co zapříčinilo, že se obklopil sektářskou skupinou lidí, kteří na jeho rozkaz neváhali s nevídanou brutalitou zabíjet nevinné? Od jeho narození až po soudní přelíčení budeme sledovat osudy jednoho z nejbestiálnějších maniaků v novodobé historii světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Visáč 

všechny recenze uživatele

Štandardná TV produkcia s univerzálnym zacielením a bez ostrých hrán. Pôvodný Helter Skelter zo 70. rokov je 3-hodinová procedurálna dráma s podstatne menším záberom (udalosti PO vraždách Tate-LaBianca), no paradoxne je to drsnejšie (flashbacky z miesta činu) a viac ponuré. Novšia verzia začína príchodom Lindy Kasabian na Spahn Ranch, jej uvedením do Rodiny a vykresľuje všetky podstatné udalosti až do súdneho procesu. Manson tu má až parodický rozmer a pôsobí dojmom vyšinutej rockovej hviezdy, akoby niekde na polceste medzi skutočným Mansonom a Jimom Morrisonom. Nie je to vyslovene fail, ale v porovnaní s démonickým Railsbackom z originálu je to druhá liga... Ako celok, táto verzia Helter Skelter nenadchne ani neurazí, no pre laického diváka nedotčeného fenoménom Manson to nemusí byť zlá voľba. ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Od toho co jsem čekal je tohle slabota založená na výkonu Jeremyho Davidese. Ale ten výkon nemohl nijak rozšířit, protože to této postavě kazí bezduchý scénář. A vlastně i režisérská práce je slabá. Myslel jsem, že to bude zároveň pohled do jeho mysli a do jeho života, chápu, že to není životopisný film, ale i jako nějaké krimi si Hlava nehlava nevystačí. Charles Manson je zajímavý člověk, tvořený přímo pro film. Kdy už nastane pořádné zfilmování. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Helter Skelter není prvním ani posledním snímkem, nebo lépe řečeno jakýmsi dokumentem, který nám postupně popisuje všechna zvěrstva jenž Manson a jeho rodina spáchali. Rozhodně však stojí za povšimnutí, protože Johnu Grayovi se jakžtakž podařilo alespoň zběžně poukázat na několik nejdůležitějších událostí, které dodnes děsí celou Ameriku. Bohužel se musím přiznat, že jsem se při sledování občas docela nudil, protože film měl naprosto nevyvážené pasáže a tvůrci se zřejmě báli cenzury, takže nám toho ani moc neukázali. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Velmi slabé krimi drama, prezentující skutečné události minulého století. Hlavním prvkem filmu mělo být předpadení Polanskiho domu, to je "nejslavnější" a zároveň nejděsivější událost, točící se okolo jména Charlese Mansona. Bohužel, události je věnována minimální pozornost a když už se objeví inkriminované vraždy, jsou tak příšerně, sterilně ztvárněné, že jsem pouze kroutil hlavou. Při čtení na wikipedii, jsem zažíval mnohem větší úzkost a znechucení, než při tomto filmu. Všechnu pozornost na sebe strhává sekta, plná idiotů reprezentující výplachy svého mozku a kázání "Ježíše Mansona". Místo těchto hlodů a dlouhého soudního procesu, se měla pozornost zaměřit na zákeřné, bezcitné a nechutné vraždy. Takto sestavit film o jednich z nejhorších zabíjácích historie, je celkem k zamyšlení. Koukat na to narušený jedinec, druhý den se objeví s tričkem Mansona a stejnou morální hodnotou zítra venku. Davies dobrý výkon. 60% 07.02. 2010 ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Tento snímek na mě docela zapůsobil a to i přes jeho stopáž a natahovaný konec. O Charliem Mansonovi jsem slyšel už dost dávno, o jeho krvavém tažení a vraždách, díky kterým si vysloužil statut jednoho z nejznámějších, nejšílenějších ale také nejpodivnějších zabijáků americké historie. Nevím, jestli se někdy někomu podařilo přijít na to, co se tomuto muži skutečně honilo hlavou a proč kvůli jeho "vizi" zemřelo tolik nevinných lidí. Výpovědi lidí se lišily - někteří jej měli za pomatence, který to vše dělal pro svě potěšení, jiní v něm spatřovali novodobého mesiáše, jehož skutky měly jakýsi skrytý význam s ohledem na budoucnost světa. Také tu ale byly názory, že to byl vysoce inteligentní člověk a svým konáním si přišel nejen na slušné peníze, ale také si zajistil slávu (především díky brutálnímu zavraždění manželky Romana Polanského - americké herečky Sharon Tate) a hlavně nesmrtelnost. Ať už to bylo jakkoliv, jedno se mu upřít nedalo a to jeho schopnost manipulace s lidmi. Jeremy Davies zvládl svoji úlohu ve filmu výborně, jeho zanícené řečnické projevy, pohled maniaka, náladovost, to vše nám příblížilo Mansonovu temnou stránku, ale také dokázal poukázat na zdánlivě lepší část tohoto člověka a představit tak vizionáře, který se snaží lidem ukázat lepší svět, kde "všechno patří všem, kde neexistují žádné zábrany a smrt je pouhou iluzí. Schopnost manipulovat s lidmi byla ve filmu dobře vidět také u závěrečného soudního přelíčení, když už celý svět věděl, co je Charles zač. I tehdy měl své věrné stoupence pořád ve své moci a oni v něj stále a navzdory skutečnostem nepřestávali věřit. Jeho "odkaz" nezemřel a je jisté, že se stal inspirací pro mnohé další. Helter Skelter, Mansonova údajná rasová válka měla změnit svět a on měl na jejím konci stát na vrcholu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Skladatel Mark Snow použil pro tento film i některé motivy, které již jednou použil v seriálu Akta X (od r. 1993). (navabaca)
  • Keď Linda (Clea DuVall) prehľadáva peňaženku Rosemary (Isabella Hofmann), v zábere si je možné všimnúť karty VISA a MASTER. V roku 1969, kedy sa dej odohráva, sa karta VISA nazývala AmeriCard a karta MASTER zas Master Charge. Rovnako telefón akým Sharon (Whitney Dylan) hovorí bol zavedený až koncom 70tych rokov. (pancoyote)

Reklama

Reklama