Reklama

Reklama

Vánoční prázdniny

  • USA Christmas Vacation (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jediné, co si Clark Griswold celý život přeje, je spokojená rodina, a zoufale se snaží svou představu rodinného štěstí naplnit. Bohužel je však králem smolařů a vše, na co sáhne, končí katastrofou. Zatímco milující manželka Ellen se smířila s osudem a s vděčným pochopením přijímá veškeré manželovo snažení, jeho dvě děti Rusty a Audrey ztratily víru v tatínkovy schopnosti. Jeho sliby a plány je už předem přivádějí k zoufalství. Tentokrát se rozhodl zůstat pro změnu doma a prožít s rodinou Vánoce podle všech tradic a zvyklostí. Nic jej od této myšlenky nedokáže odradit. Ani stromeček, který svou velikostí rozhodně neodpovídá tradici, ani předlouhé elektrické svíčky, které nesvítí. Možná by Štědrý den nakonec nemusel dopadnout tak tragicky, kdyby se Clark nerozhodl pozvat na návštěvu ztřeštěného strýce Lewise, tetu Bethany a nesnesitelného bratrance Eddieho s manželkou. Už když se objeví, je jasné, že nemohou přispět k pohodě Vánoc. Navíc je tu Clark se svými nápady. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (584)

tron 

všechny recenze uživatele

„Hej, Griswold, kam si myslíš, že sa ti taký blbý stromček zmestí, ha-ha-ha?“ – „Predkloň sa a uvidíš.“ – „Čo si to dovoľuješ sa so mnou takto rozprávať?“ – „Nehovoril som s tebou.“ Tak toto je tvrdá kultovka. V neuveriteľnej nahláškovanosti mi dokonca pripomenula niektoré klasiky ako Na samotě pri lese alebo Obecná škola. Najväčší vianočný stromček v USA, najvýbušnejšie osvetlený dom v ulici, najotrasnejší susedia, nechutne uslitantý pes a jedna protivná veverica, ktorú treba čím skôr zabiť,s viňu. VIANOČNÉ PRÁZDNINY sú (po kultových PRÁZDNINÁCH V AMERIKE a priemerných PRÁZDNINÁCH V EURÓPE a pred mizernou DOVOLENKOU V LAS VEGAS) ďalším dobrodružstvom amerických Miazgovcov v skvelom podaní Beverly D´Angelo a Chevyho Chasea (deti sa v jednotlivých dieloch priebežne menili, tu hrá dcéru Juliette Lewis a syna Jonathan Galecki). Nechýbajú trademarky série (let autom, vnadná krásavica privádzajúcaca konzervatívneho Clarka do zakázaného raja neverných rozkoší), výborné hlášky („Septik bol plný.“; "Dcéra je na liečení, odvyká si od pijatiky."), skvelé vedľajšie postavy (okolo stromčeka sa stretáva široká griswoldovská rodina, vrátane vzdialených a senilných príbuzných, ktorí ako darčeky zabalili to, čo mali práve doma poruke, napríklad mačky, pokazené želé alebo staré kompóty po záruke + nesmie chýbať obľúbený bratranec Eddie, malý duchom, veľký srdcom, boží Randy Quaid si pre seba absolútne kradne každú zasr*tú scénu) a zasnežená vianočná atmosféra. Som jediný, komu sa pri scéne "enormne vyschnutého krocana" zbiehajú slinky? Sranda je, že čím som starší, tým chudáka Clarka viac ľutujem... a chápem. "Ty nevieš, aké to je spať so svojím bratom." - "Ja spávam s tvojím otcom." ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Jestliže existují filmy, bez kterých bych si Vánoční svátky nedokázal představit, je to právě tenhle a "Skála" :). Vážně...Rodinná sešlost v domě pitomce s velkým srdcem Clarka, babičky a dědečkové, dětičky a výborný Randy Quaid...Humor od začátku do konce a i nějaké to morální poselství...Pro mě už natrvalo klasika. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Chevy "Homer" Chase, Beverly "Marge" D-Angelo, Juliette "Lisa" Lewis a spol. pripravia sebe, svojim blízkym a susedom "Flandersovcom" skutočné vianočné peklo. Lenže často som mal pocit, že ostáva niečo stratené v českom dabingovom preklade, takže som si túto pred-Simpsonovskú rodinnú zábavu nedokázal poriadne užiť. Môže zato aj kultovosť tejto komédie a tunajšie vysoké hodnotenie. Namiesto očakávaného chytania sa za brucho prišiel iba príjemný úsmev na tvári. Občas to ale stálo zato. Našťastie je tu Randy "Barnie" Quaid, ktorý viac krát zachráni situáciu a predovšetkým jeho živý vianočný darček. 70% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pro mne kultovní vánoční komedie, bez které prostě moje svátky nemohly existovat. Ale když jsem si to pustil teď - v říjnu, abych si oživil atmosféru, na kterou jsem byl naladěn -, tak mne to nudilo a nepřišlo vůbec vtipné. Jasně, Chevy Chase ruluje vždycky a jeho wife je fakt dost sexy, ale celkově mi to přišlo spíš teatrální a místy nechutně nevtipné. Já doufám, že až si to zase pustím na Štědrý den, bude to pro mne zase taková bomba. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Sice tohle neni nejlepsi film, kterej jsem od National Lampoon videl, ale je to skutecne zabavnej vanocni film pro celou rodinu. Pribeh se v podstate omezuje na par dnu pred svatkama a velke pripravy oslav Vanoc, ale Griswoldovi problemy proste nemaj chybu. Navic se tu objevuje mlada Juliette Lewis a hlavne humusak Randy Quaid. Kdyby se secetly vsechny fory ve filmu, tak by nich asi zas tolik nebylo, ale prislo mi, ze to je tim, ze tvurci si pred kazdym velkym forem pripravujou pudu a postupne pointujou situaci az k foru a hned po nem si zas zacnou pripravovat cesticku pro dalsi for a tak to de vlasne celou dobu filmu. Az na par dojemnejsich chvilek, kterejch nastesti neni moc. Navic tu je par odkazu na jiny filmy, treba takovej Chevy Chase s motorovkou je proste dokonalej. Proste vyborna vanocni komedie s nekolika skvelejma forama a pohodovou atmosferou. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (39)

  • Rebrík do podkrovia je očividne zasúvací, avšak scéna v podkroví bola natočená v úplne inom podkroví, keďže Clark, potom, ako ho zavrú do podkrovia, robí s rebríkom pohyby, ktoré so zasúvacím rebríkom nie sú možné. Tieto pohyby sú možné jedine so skladacím rebríkom. (megacik)
  • Na obálke magazínu People, ktorý sa Clark snaží čítať v posteli, je producent Matty Simmons. (m.a.t.o.)
  • Poté, co se Clark (Chavy Chase) neúspěšně snaží rozsvítit 25 tisíc žárovek na domě, požádá svého syna Rustyho (Johnny Galecki), aby mu je jednu po druhé pomohl zkontrolovat. Následující gag, kdy Rusty sleduje zápěstí, předstírá, že na něm má hodinky, a začne se vymlouvat, je typický právě pro Chaveyho Chase, který jej používá celou svou kariéru. (Krissty)

Související novinky

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Sousedský vánoční spor

Sousedský vánoční spor

11.04.2006

Spousty diváků určitě nezapomenou na památnou scénu z filmu Vánoční prázdniny, v níž snaživý tatínek Clark Griswold, v podání komika Chevyho Chase, vyzdobil rodinný dům tisíci žárovek, jen aby si… (více)

Reklama

Reklama