Reklama

Reklama

Kdo by se odvážil zabít dítě?

(festivalový název)
  • Španělsko ¿Quién puede matar a un niño? (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Pár anglických turistů projíždí Španělsko a dostane se do vesnice, kde však není žádný dospělý, ale jen děti, které nic neříkají a koukají na ně s potutelným úsměvem. Dvojice postupem času zjišťuje, že s dětmi není něco v pořádku, a i když jsou to jen děti, mohou být nebezpečné... (markettka)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (81)

misterz 

všechny recenze uživatele

Môj najstarší antikoncepčný snímok, v tom čase určite jeden z najlepších španielskych hororových filmov. Je výborne natočený, dokumentaristický prístup umožňuje vytvárať výbornú atmosféru, ľahšie precítenie postáv ako i gradáciu napätia. Zároveň i napriek jednoduchému deju hneď vtiahne diváka do príbehu a človek už len čaká čo sa bude diať. Trochu mi tu chýbali ešte nejaké doplňujúce sprievodné informácie ohľadom nákazy ako i samotných detí. Zároveň sa tu Serrador snaží u diváka vzbudiť akúsi morálnu dilemu, či zabiť alebo nezabiť dieťa. Takýto skutok je samozrejme veľmi odporný a u dospelého človeka nepredstaviteľný, ale verte mi, v podobnej situácii ako bola ústredná dvojica by tú zbraň vzal do ruky asi každý z nás, hlavne keď by ste mali brániť život svojej tehotnej manželky a vôbec by ste sa pritom nestarali či má útočník občiansky preukaz alebo nie. Časté iracionálne chovanie sa postáv však snímok ubíja. 65/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Podmanivý horor, který zřejmě v době své premiéry musel být naprosto šokující, protože i po téměř 40 letech ( ten čas letí, hrozný) dokáže nejen vyvolat mrazení na zádech, ale zejména poslední dvacetiminutovkou i vyrazit dech svou přímočarou a nemilosrdnou násilností a to nemluvím o dokumentárním úvodu, který je opravdu jen pro otrlejší nátury. Malý ostrůvek odříznutý od okolního světa s jedinou vesnicí měl být oázou klidu pro manželský pár na dovolené, místo odpočinku se však dočkají hrůzy, kterou bychom si nedokázali představit ani ve snu, snad jen uživatelka lillien, známý to pedofob, je takovými představami posedlá. A vzhledem k tomu, že jsem si nevšiml žádných výraznějších much, které bych mohl vytknout a při sledování jsem se ani chvíli nenudil a to i díky zdařilým hereckým výkonům hlavních představitelů dávám sice trochu slabší, ale přesto plný počet hvězd. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se nechali inspirovat Městečkem prokletých. Asi nejděsivější jsou mezititulkové úryvky z válek, počínaje 2.sv.válkou a konče Vietnamem a Koreou, se zaměřením na utrpení dětí. To má divákovi napovědět, co budou moci hlavní postavy od dětí čekat. Film má výbornou hudbu (Waldo de los Ríos) a velmi dobrou kameru. V momentě, kdy se mladí manželé dostanou na ostrov, kde chtějí strávit 15 dní dovolené, se snímek jaksi zasekne a začne připomínat artové filmy 60.let. Pro milovníky akcí nastane hodina utrpení a nudy... Na ostrově se děje cosi podivného. Dospělí zmizeli, vzduch se tetelí horkem a slunce odrážející se od bílých domů i ulic bodá do očí. Horko je tak věrohodné, že člověku při sledování vysychá v ústech. To samé však nelze říci o atmosféře, která je notně kolísavá. Film disponuje několika vynikajícími scénami (na příklad ubití starce usměvavou dívenkou, zoufalé volání o pomoc z telefonní ústředny či několikerý pokus o útěk...nemluvě o pěkném konci), ale jako celek je poměrně zdlouhavý. Nejvíce mi vadilo, že Tom (L.Fiander) se chová jako blb (ano, má to ve scénáři...). Člověk by na jeho místě dávno opustil ostrov, ale on ne, navíc ještě zatajuje děsivé události před svou ženou. Jistě, pokud by byl racionální, tak by film dlouho netrval a divák by přišel o všechny ty pěkné masakry... ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Film sa odohráva niekde na španielskom ostrove, kde je nejaké more, farma, mestečko a dedinka. Tam sa vydáva párik v strednom veku užiť si spolu v kľude voľné dni - žena je tehotná a čaká ďalšie, tretie dieťa. No ako sa neskôr ukáže, nebol to práve najlepší nápad keďže je na ostrove neznámy teror a všetci postarší občania umierajú jeden po druhom. Celkový dojem: Po dobu 2 týždňoch som mal chuť si niečo, nejaký seriál alebo film pozrieť a keďže som mal možnosť pozrieť si tento menej známy sedemdesiatkovy španielský film, nemohol som si nechať ujsť tej príležitosti a so slovami "To bude jasná voľba! Bude sa mi to páčiť!" som si ho pustil. Už prvá, 5-minútová scéna natočená v dokumentárnom štýle ma neskutočne zamrazila a vedel som že to bude niečo pre mňa. Čo by nikto nečakal, po nej som zo stolu zmetol všetky moje očakávania a len znudene čakal, kedy sa dostanem k prvej tretine, polovici až ku koncu. Postavy neboli napísané práve napísané a tak isto aj scenár. Za celých 110 minút som s nimi nevytvoril ani kúsok sympatie a tak mi bolo jedno či zomrú tým alebo takým spôsobom. Keby aspoň uvažovali trošku racionálne, dopadlo by to omnoho lepšie a dalo by sa na ne bez problémov pozerať. Podobný problém som mal aj s hercami. Nie že by hrali zle, veď Lewis Fiander bol vcelku fajn. Narážam skôr na ich angličtinu kombinovanú so španielskym prízvukom, čo sa nedalo ani počúvať (a nehovorte že nie!). Dočítal som sa, že veľa ľuďom prišli strašidelné práve deti z ktorých vraj vyžaroval strach - s čím ja nemôžem súhlasiť. Nezahrali absolútne nič. Akurát sme mohli vidieť, ako sa akože nepríjemne tvária. A to z toho mať robí strašidelný horor? Nie, jediné čo je na filmu strašidelné je už len tá skutočnosť, že tie deti sa už akoby od malička učili vraždiť a stalo sa z nich toto. Už vyššie som spomínal, že som mal problém s postavami do ktorých som sa vôbec nevžil a nemal som k ním ani kúsok sympatie či empatie. To však nie je môj jediný problém. Tým ďalším je práve atmosféra a to, že som sa do filmu vžil len veľmi ťažko. Atmosféra mohla byť fajn a všetko to vyzeralo nádejné, no tvorcovia s ňou nepracovali vôbec a mohli z toho vyťažiť určite viac. Preto je aj "Kto by sa odvážil zabiť dieťa" jeden z tých suchších hororov z tých rokov a jediné čo mi prišlo nepríjemné sú vraždiace deti (čo mi trochu pripomínalo aj austrálsky thriller Fortress, ktorý sa mi páčil predsa len o niečo viac.. a samozrejme Eden Lake) Na záver by som povedal, že to nie je ale vôbec zlý film. Už len to hodnotenie (73%) dokazuje, že to nemusí byť vôbec zlé. A mne sa to aj vcelku páčilo. Moje hodnotenie: 50% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mrazivá záležitost ze sluncem zalitého Španělska, hned v úvodu dostane divák pár facek, zřejmě si tvůrce chtěl pojistit, že bude dávat pozor, po pravdě já chvíli zvažovala, jestli to nemám vypnout.. Nicméně odhodlala jsem se a lupla příběh manželského páru na dovolené, jak já jim rozuměla, že nechtějí být v rušném a hlučném městě a touží po klidu a tichu ostrova... Ta tísnivá atmosféra na mě dolehla ihned po příjezdu, prázdná restaurace, prázdný obchod, prázdný penzion a ta hudba k tomu.. Finále mi vyrazilo dech, zatím se z toho vzpamatovávám... ()

Galerie (23)

Zajímavosti (7)

  • Ve Velké Británii vyšel film pod názvem Smrt je dětská hra, ve Spojených státech zase pod názvy Ostrov zatracených a V pasti. (hladass)
  • I když se děj filmu odehrává na ostrově, městské scény byly natáčeny ve městě Ciruelos v Toledu, které je vzdáleno od moře více než 250 km. (hladass)

Reklama

Reklama