Reklama

Reklama

Legenda o Cidovi

  • Česko CID (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější španělský hrdina El Cid byl charismatický válečník, kterému se kolem roku 1090 podařilo dát dohromady rozhádané Španěly a v jejich čele pak vytáhl do boje proti severoafrickým Maurům, kteří zabrali téměř celý Pyrenejský poloostrov. Tažení bylo úspěšné a prchající Arabové se zastavili až za druhou saharskou dunou. Španělští animátoři přidali krvavému válečnému tažení vtip, švih a písničky, aby vytvořili dětem přístupný film. (delt)

(více)

Recenze (7)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s Deimosem. V záplavě všech těch dnešní převážně zvířecích animáků může tento vážněji míněný film působit nudněji, přiznávám. Je však nutné si uvědomit, kdo jej dělal a o kom. Rytíř Rodrigo Díaz de Vívar není žádným pohádkovým Bajajou. Patří mezi top ten rytíře středověku a směle se může postavit vedle Richarda I. Lví srdce či Jana Lucemburského. Pro Španěly je národním hrdinou, který v jedenáctém století dobyl Valencii. Již jen to, že o něm vznikl rytířský epos Píseň o Cidovi o něčem hovoří. Je to moje domněnka, ale myslím si, že tvůrci chtěli oživit u dětí (nejen doma) tuto rytířskou legendu. Vznikl tak trochu nesourodý film. Příběh se snaží respektovat známé skutečnosti ohledně tehdejší situace ve Španělsku i ohledně Cidova vyhnanství. Tvůrci si evidentně dali práci aby dobové reálie odpovídaly skutečnosti a tak výbava, oděvy a zejména hrady jsou zpracovány fantasticky. Architektura plně odpovídá jedenáctému století. Horší je to s postavami. Nevím, zda někdo z tvůrčího teamu byl propagátor kulturistiky, ale ty přesvalnatělé postavy vypadaly opravdu divně. Snad kvůli dětem je do děje aplikováno i jedno zvířátko (které naštěstí nemluví). Osobně mne nadchly vypravěčské dějové předěly, které mi připomínaly tapissérie jedenáctého století... Úžasná byla i hudba. Určitě se nejedná o levný a odfláknutý film. Na druhou stranu nevidím moc důvodů, proč by si jej měl dospělý pustit, pokud se nezajímá o úžasnou dobu středověku (z dnešního pojhledu samozřejmě). Jak to shrnout? Pro děti to je rozhodně vážné téma .... ale vlastně proč ne? Není lepší jim povědět cosi o rytířském kodexu o době hradů a králů, než se s nimi snažit pochopit u japonské hrůznosti jakou útočnou sílu má ten či onen Pokemon či Gormitt? Dospělým určitě doporučuji skvělého El Cida s Charltonem Hestonem http://www.csfd.cz/film/6412-cid/. Tři lvi. * * * ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Naprosto odporné návrhy postav (proboha, ti chlapi by museli vážit dvakrát tolik co já, a to už je co říct). Jediné, co je na filmu dobré, je hudba. Aĺe jen kvůli hudbě se na animák nikdo dívat nebude. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 6/10 Děj 5/10 Hudba 8/10 Efekty 4/10/// +krásná hudba, zajímavý příběh, český dabing -hodně zvláštní animace postav, není určeno dětem ani dospělým/// Rozhodně mě zaujalo historické pozadí, které kdyby bylo převedeno do áčkového historického filmu, bylo by z něho výborná a velice výpravná podívaná. Bohužel zde se tvůrci snaží o něco takového, s tím rozdílem, že animovaného. Tedy řekl bych primárně určeno dětem. Jenže, pro ty to může být tak složitý příběh (a občas i hodně drsný), což nemůžou nijak pochytit a pochopit. Naopak „velký“ divák by spíše ocenil, aby ta drsnost (souboje, bitky) byla dovršena úplně. Takto aby film chránil „malého“ diváka tyto souboje pouze započne. Tedy smrti a krve se dočkáme jen ojediněle. Ve výsledku ohromí pouze hudební stránka, která je hodně melodická. Přesto se obávám, že tento film si svého diváka bude hledat těžko./// Celkem 55%/// ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Jose Pozo vyhrál Barcelonskou filmovou cenu za nejlepší režii. (Terva)
  • Snímek získal cenu Goya v kategorii nejlepší animovaný film. (Terva)
  • Snímek byl natočen na motivy historické legendy o Rodrigu Díaz de Vivarovi. (Terva)

Reklama

Reklama