Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento neobyčejně napínavý a inteligentní politický thriller výrazně předstihl svou dobu. V roce 1962 byla témata jako kontrola myšlení, politický atentát a mezinárodní konspirace spíše neobvyklá a při jeho opětovném uvedení v roce 1987 působil téměř stejně aktuálně jako v době premiéry. Neoblíbený velitel, seržant Raymond Shaw, se z korejského zajetí vrací do USA jako hrdina, aby převzal čestnou medaili Amerického kongresu, a několik vojáků, kteří pod ním sloužilo, o něm opakovaně říká, že to je nejodvážnější, nejjemnější a nejsympatičtější muž, kterého kdy potkali. Brzy začne být jasné, že po jejich zajetí Korejci se Shaw a jeho muži stali obětí intenzivního vymývání mozku. Několik z nich trápí noční můry nebo nevysvětlitelné chování, asi nejhůře se tato zkušenost podepsala na kapitánu Benettu Marcovi. Po čase si Marco začne uvědomovat, co se vlastně stalo. Vypadá to, že byl Shaw naprogramován tajnými ruskými a čínskými agenty jako vraždící stroj, který je schopen zabít třeba i nejlepšího kamaráda, pokud dostane ten správný příkaz. Druhou stranou mince je politické zneužívání Shawa jeho panovačnou matkou, která směruje kariéru manžela Johna Iselina, přihlouplého kongresmana, který se pro sebe snaží získat viceprezidentskou nominaci díky hysterické antikomunistické kampani. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (91)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Dnes již pomalu zastarávající, na svou dobu ale dost průkopnické dílo - jeden z bezprostředních předchůdců drsných šedesátkových a sedmdesátkových thrillerů, který bohužel ještě stále trošku zapáchá levnými scifárnami z 50tých let. Překvapivě dobrý Sinatra a Angela Lansbury, několik opravdu vynikajících scén (prostřelené mléko, lehce surrealistické přechody během přednášky "kroužku domácích hospodyněk"). Velmi příjemná podívaná, ale čtvrtou hvězdu sázím spíše ze slušnosti. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Napínavě rozehraný politický thriller s prvky sci-fi z doby studené války.Ona už předloha je brilantní a jelikož ji zfilmoval Frankenheimer, ani jsem se neobával o špatnou kvalitu filmu. Občas sice najdeme hluchá místa, ale v celkové podobě se jedná o velmi nadprůměrné a zajímavé dílko. Frank Sinatra i Laurence Harvey zaslouží pochvalu! Lansbury nesnesitelná, což se od ní zřejmě čekalo, soudě podle nominace na Oskara za vedlejší roli. "Why don't you pass the time with a game of solitaire?" ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tento film má dva velké problémy. Prvním z nich je chabý scénář, začátek je vyloženě primitivní a ten patetický závěr vlastně také. Zřejmě větším problémem je neskutečně špatně hrající Harvey, který je v mnoha scénách natolik nedůvěryhodný, že nechtěně působí směšně. Výborná je naopak panovačná matka Angely Lansburyové. Pochválit musím také Frankenheimerovu režii, která mě i při přepálené stopáži udržela při sledování filmu, byť Harveyho Frankenheimer nedokázal ukočírovat k realističtějšímu výkonu. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Studená vojna, strach z všadeprítomných komunistov, tajné služby, post-kórejská dobová dráma o návrate vojaka, vymývanie mozgov, politický thriller... V tomto filme je esenciálna podstata nadčasových filmov 60. rokov, teda originálna a nevšedná zmes, ktorá divákov prekvapila (a miestami šokovala) svojou uvedomelosťou a zobrazením aktuálnej spoločenskej problematiky. Prenasledovanie skutočných aj imaginárnych komunistov v Amerike je zaujímavá téma, rovnako ako príbeh vojaka, ktorý sa z Kórei vrátil s vyznamenaním za odvahu a teraz sa musí dokázať zaradiť späť do normálneho života. A k tomu si prirátajte dramatické vzťahy v jeho rodine, blížiace sa prezidentské voľby, agentov, skrývajúcich sa na každom rohu a jeden tajný program s cieľom vytvoriť dokonalého zabijaka. Žiaľ, film sa miestami pomerne vlečie a už Sinatra v hlavnej roli symbolizuje, že je to vlastne tak trochu platená antikomunistická propaganda. 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Slavný, ale dnes vlastně trochu pozapomenutý politický thriller, jenž je de facto svědectvím své doby.  Lehce schizofrenní zápletka, kde  není jasné, zda autor pranýřuje paranoidní mccarthysmus nebo chce představit děsuplné nebezpečí komunistických agentů. Velmi naivní představa hypnotické manipulace  je sama o sobě děravá jako cedník a moc tomu nepřidává ani Sinatrovo odříkávané "herectví", na stranu druhou mě hodně bavila mladá a krásná Janet Leigh a především ďábelská mrcha Angely Lansburyové.   Ačkoliv jsem nebyl pohlcen tehdy jistě brutálně děsivým příběhem , rozhodně jsem se nenudil a silné dějové zvraty (senátor a jeho dcera,  finále s twistem) jsem si náležitě vychutnal.   Rozkolísaný film a to nejen díky tomu, že notně zestárl. Vynáším tři kárové dámy.. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Senator John Iselin (James Gregory) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 21. příčku. (TheDude)
  • Téměř všechny scény, ve kterých vystupuje Frank Sinatra, byly natočeny napoprvé. (Kulmon)
  • Frank Sinatra si zlomil jeden prst, během bitky s Henrym Silvou, když udeřil do stolu. (Kulmon)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Zemřel herec Henry Silva

Zemřel herec Henry Silva

17.09.2022

V požehnaném věku devadesáti pěti let zemřel americký herec Henry Silva, jenž díky své nezapomenutelné tváři a zejména svým ostře řezaným obličejovým rysům byl fanouškům znám hlavně prostřednictvím… (více)

Reklama

Reklama