Reklama

Reklama

Mysleli, že prožijí báječnou dovolenou. Namísto toho však jejich autobus havaroval uprostřed africké pouště, daleko od civilizace. 11 opuštěných zoufalých cestujících najde přechodné útočiště v opuštěném pouštním městečku s diamantovým dolem. A pak v myšlenkách jednoho muže vzroste kuriózní nápad: Je možné zahrát si i v poušti Krále Lávru? S malou nadějí na záchranu a ubývající vodou vzrůstá sexuální i rasové napětí mezi cestujícími. Odhazujíc všechny zábrany, každý z cestujících vede svůj boj o přežití, přičemž všichni podávají výjimečné herecké výkony především sami před sebou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Teabag 

všechny recenze uživatele

Velmi silný film. Ale co jiného taky od Dogme čekat, že? Herecké výkony jsou tu naprosto vynikající (David Bradley exceluje!) a atmosféra je dusivá (místy až velmi nepříjemně). Jen mám trochu problém označovat The King Is Alive jako horor, jak nabádá škatulka tady na ČSFD. Hororových prvků je tu totiž... vlastně si myslím, že tu žádné nejsou. To ovšem nevadí, protože jako drama je to film výborný! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Skupinka turistov sa vyberie na dovolenku v domnení utkvenej predstavy prežitia výnimočných dní. Potom ako sa od neznesiteľnej horúčavy pokazí kompas navádzania autobusu, uviaznu v malej opustenej dedinke uprostred ničoho. Nakoľko jeden z cestujúcich na vlastnú päsť vyrazí po pomoc, zbytok sa rozhodne krátiť čas hrou - Král Lear. Bohužiaľ vody či jedla pre všetkých ubúda, agresivita medzi cestujúcimi narastá. Morálne zásady idú čoraz viac stranou. Buď som tak náročný, alebo nemám vkus. No mňa tento údajný "horor" približujúci sa hodnoteniu takmer 70% nezaujal takmer ničím. Nevcítil som sa, nijak ma tento film nepobúril, proste NIČ. Celý snímok všetci len kecajú, filozofujú, alebo smradľaví, špinaví opcujú jak dobytok ( keby to aspoň ukázali ). V závere sa jedna osoba vyští na druhú. A prosím pekne - toto je horor. Naskytuje sa teda otázka, kto na tejto stránke zaraďuje filmy pod žánre pre pána Jána? Neskutočná nuda, utrpenie a strata času - 25%. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

On mě měl varovat už ten úvodní titulek. První čtvrtina byla celkem dost slušně rozehraná a i přes tu otravnou Dogma 95 kameru to mělo nějakou atmosféru, takže jsem doufal, že to celé bude stát na inteligentním scénáři. Jenže jsem byl od pravdy dost daleko, protože v následujících třech čtvrtinách to celé jde úplně do háje, resp. odnikud nikam. Občas tam je nějaká zajímavá scéna, občas tam je nějaký drobný posun dopředu, ale jinak z toho nic není, atmosféru to nemá a je to docela nuda, postavy se chovají pořád stejně (+ o nich navíc vůbec nic nevíme, takže se o to hůř tvoří nějaké sympatie k nim) a když už jim má začít z té pouště hrabat, tak to tam jenom mezi sebou dělají. Vlastně celá ta poslední čtvrtina je, kromě poslední scény, celá jenom o sexu. Člověk by čekal, že to celé bude o tom (a ono se to i tváří, že to tím chce být), jak se skupina turistů v krizové situaci postupně dostává až ke svým nejnižším pudům, ale ono ne, na to to prostě předvede málo a i když se absolutně nedá vyznat v tom kolik dní uteklo, myslím si, že ve finále stejně skoro všichni byli až moc v klidu... 2* ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

"Fantastické odhalení základních lidských potřeb. - Copak člověk není nic víc než tohle?" Brilantně vystavěné, pohlcujcí drama a když se filmu oddáte, tak doslova pocítíte všudypřítomný žár či pachuť písku mezi vlastními zuby. Těžko vstřebatelné dílo především po formální stránce - a přesto přeplněné nádhernými obrazy. Psychologický teror a nic pro pro povrchně smýšlejícího diváka. Sarkastický a nepříjemný pohled na podstatu lidského bytí a povrchnost vztahů mezi námi. Komu se hnusí xenofobie, sexismus a všeobecná povrchnost dnešní doby a nepotřebuje mít vše polopaticky vysvětlováno, ten si dokáže film užít. Nadčasové, ve společenském (celoevropském) rozpoložení dnešních dní (2017) to funguje lépe než v roce 2000. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

V poušti je možné lecos a to, co člověku připadá jako nesmysl, nabere v příštích hodinách reálný obrys. Je to jiný svět. Film je spekulací na téma, co se skupinou turistů udělá pobyt v mezních podmínkách. Je to jen experiment, ale pár zajímavých momentů to určitě přináší. Vyvstává otázka, kým vlastně ve skutečnosti jsme, neboť teprve tváří v tvář sobě stáváme se sami sebou. Tak nějak to tam asi proběhlo...70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Levring používal tři kamery, aby žádný z herců nevěděl, kdy ho zrovna natáčí. (raininface)

Reklama

Reklama