Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (368)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevím, co bych měl vyzdvihnout nejdřív. Snad všechny zúčastněné za to, jaké výkony podali? Či vynikající kameru? To opravdu nejde. Totiž, jediné co jsem o tomto filmu předem věděl, bylo obsazení a že to je podle Shakespearovy hry. Tak jsem si řekl, že se na to ze zvědavosti kouknu. A po těch dvou hodinách nestačím zírat. Jednak celá scéna u soudu, (která trvá cca. 20 minut!) je tak brilantní, že ji neváhám nazvat jednou z nejgeniálnějších scén v historii filmů! Ale to ještě není všechno, kdepak. Pak začíná, scéna s prsteny a to je taky hodně pěkná podívaná! Takže za mě doporučuji všemi 20 prsty, které mám k dispozici. Pokud vám tohle jako záruka kvality nestačí, co takhle libra mého masa? :-) ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Škoda, že režisér nedodržal Shakespearom predpísaný žáner "komédia" a vybral sa svojou vlastnou (dramaticko - tragickou) cestou. Al Pacino je samozrejme famózny a celý film v podstate stojí a padá na jeho hereckom výkone. Scény, v ktorých sa postava Shylocka nevyskytuje pôsobia niekedy celkom nudným dojmom. Práve v týchto okamihoch začnete vnímať dĺžku filmu a to by sa pri Shakespearových adaptáciách nemalo stávať. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit tento film. Jako adaptace Shakespearovy hry má všechno dobré z předlohy a také vše špatné. Herecké výkony Jeremy Ironse, Al Pacina a Josepha Finnese jsou rozhodně tím klíčovým k úspěchu filmu. Michael Radford a jeho scénář využívají hereckých schopností hvězd do poslední kapky. Nejen herecké výkony, ale i kamera a pojetí některých záběrů je neuvěřitelně vkusné a příjemné. Největší a asi jediný problém je lehké veršování a hlavně na začátku existence pár hluchých míst, v kterých jsem usínal nudou. Nemůžu od Radforda žádat zázraky a on jistě chtěl zůstat co nejvíc věrný předloze a tak neměnil klasiku pokud nemusel. Film je poutav a pokud neunudí určitě potěší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$30milionovTržby USA $3,765,585Tržby Celosvetovo $21,417,725║ Nechápem prečo takmer všetky príbehy od Shakespeara musia byť tak nudne nezáživné podané, ľutujem premrhaný čas nad týmto filmom. Horšie že sklamali aj Pacino s Ironsom, určite som nečakal od filmu len fádne filozofické tlápanie o deji nehovoriac. /videl v kine: 40%/ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarená adaptácia Shakespearovej hry, ktorej jednozančne dominuje (ako vždy) vynikajúci Al Pacino v úlohe tvrdohlavého žida Shylocka. Menej priestoru dostáva tiež výborný J.Irons a všetko ostatné je iba herecká výplň. Akonáhle sa stratí Al Pacino alebo J.Irons z obrazovky, film stráca iskru. Pacino a jeho obhajoba práva na pomstu ("Nemá žid oči, nemá ruky?") a scéna na súde patrí k tomu najlepšiemu, čo film môže ponúknuť. Osobne mi trošku vadili Shakespearovské kvetnané dialógy, niekedy až príliš antiseministické ladenie snímku, ktorej je ale pochopiteľné.60%. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Režisér Michael Radford kvůli obavám distributora natočil několik scén ještě jednou. Proto se při uvedení snímku v televizi nedočkáme polonahých prostitutek, ale všechny jsou oblečené. (imro)
  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama