Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

Natascha 

všechny recenze uživatele

Pokaždé, když se objeví Al Pacino, člověk prostě musí zírat. Ale jinak mi tahle shakespearovská adaptace přijde dost průměrná. Ostatní herci jsou celkem fajn, ale občas jsem měla pocit, že jim ty učesané repliky zrovna nejdou do pusy. Navíc mi přišlo, že ubrat na stopáži by neuškodilo. Až na dvě výjimky žádné opravdu silné scény, ani to nebylo moc vtipné, celkově takové mrtvolné. Prostě zklamání (mimochodem, Shakespeara mám ráda). ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit tento film. Jako adaptace Shakespearovy hry má všechno dobré z předlohy a také vše špatné. Herecké výkony Jeremy Ironse, Al Pacina a Josepha Finnese jsou rozhodně tím klíčovým k úspěchu filmu. Michael Radford a jeho scénář využívají hereckých schopností hvězd do poslední kapky. Nejen herecké výkony, ale i kamera a pojetí některých záběrů je neuvěřitelně vkusné a příjemné. Největší a asi jediný problém je lehké veršování a hlavně na začátku existence pár hluchých míst, v kterých jsem usínal nudou. Nemůžu od Radforda žádat zázraky a on jistě chtěl zůstat co nejvíc věrný předloze a tak neměnil klasiku pokud nemusel. Film je poutav a pokud neunudí určitě potěší. ()

Reklama

Satan 

všechny recenze uživatele

Zfilmovat Shakespeara určitě není nic jednoduchého. Tento snímek drží nad vodou pouze herecké výkony (konkrétně trio Pacino, Irons, Fiennes) a poměrně zajímavá hudba. Dialogy a rozhovory obecně jsou neskutečně natahovány a ke konci to bylo téměř k uzoufání. Shrnul bych to asi následovně: nebýt Al Pacina (jeden z nejho nejlepších výkonů), byla by to asi další zpackaná knižní předloha. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem se v ději lehce ztrácela, štvaly mě dlouhé dialogy, umírala jsem nudou, prostě jsem si říkala, že mi je toho Ironse a Pacina celkem líto. Pak jsem jako neznalec Shakespearovy předlohy začala pomalu chápat, o co se tam jedná, a příběh začal nabírat obrátky, aby došel až k velkolepému finále u soudu, kde se k nepoznání namaskovaný Pacino v roli Gluma.. ehm Žida, snažil získat to, co mu podle jeho názoru patří. Když jsem později Ironse sledovala přivázaného z dýkou u srdce a Pacina, který musel vyslechnout svůj rozsudek, bylo mi jich obou líto. I když z trochu jiného důvodu, než když film začínal. Dodatek 8. září 2007 Po nějaké době musím přihodit Kupci benátskému pátou hvězdičku. Zatím je to asi moje nejoblíbenější filmová variace na Shakespearovu hru, už jen proto, že skutečně vyznívá jako hra od Shakespeara a ne ve stylu: "vzal jsem do ruky knihu My děti ze stanice ZOO a natočil jsem podle toho komedii o teenagerech". Pro mě osobně mnohem (!) silnější než třeba takový Zamilovaný Shakespeare. Jeremy Irons je skutečně výborný, ale Al Pacino je doslova geniální a každý okamžik si strhává sám pro sebe. Scén, kde je vynikající by se dalo jmenovat hned několik, ať už jeho hodnocení náboženské nenávisti: "Nemá žid oči? Nemá žid ruce, ústrojí, údy, smysly, náklonnosti, vášně? Jednou živ potravou, jedněmi zraňován zbraněmi, k jedněm náchylný nemocem, jedněmi léčen léky, jedním zahříván létem, jednou ochlazován zimou jako křesťan?" nebo pak závěrečná, už tolikrát zmiňovaná, hádka u soudu... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Z hlediska uměleckého řemesla výborné, jen ze začátku obligátní protikřesťanský osten (aby to nebylo "antisemitské") a pitomá homosexuální interpretace přátelství Bassania, což v Shakespearovi není. Jinak poměrně věrné předloze. Al Pacino jako Žid Shalock skvělý, Fiennes naopak ne příliš vhodný typ. Přesněji 3,5... ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)
  • Prostitutky s obnaženými ňadry se ve filmu neobjevují kvůli zvýšení zájmu diváků, ale i tak to má nádech vulgárnosti. Podle některých historických pramenů totiž v čase, kdy se děj filmu odehrává, platil v Benátkách zákon, podle kterého lehké děvy chodily nahoře bez. Církevní autority to údajně nařídily kvůli rozmáhající se homosexualitě. Asi nám něco na hodinách dějepisu zamlčeli. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama