Reklama

Reklama

Na Západ

(seriál)
USA, 2005, 9 h (Minutáž: 90 min)

Hudba:

Geoff Zanelli

Hrají:

Matthew Settle, Josh Brolin, Gary Busey, Will Patton, Skeet Ulrich, John Terry, Gordon Tootoosis, Simon Baker, Rachael Leigh Cook, Tyler Christopher (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Roku 2005 se na obrazovkách amerických televizí objevila šestidílná minisérie Into the West (Na Západ), na které se jako vedoucí výroby (producent) podílel slavný Steven Spielberg. Epizody seriálu jsou dlouhé zhruba 90 minut a velmi věrně mapují historii amerického západu v letech 1820-1890. Na pozadí příběhu dvou hlavních hrdinů- jižanského koláře Jacoba Wheelera a lakotského šamana Milovaný Bizony, se velmi důvěrně seznámíme s reáliemi té doby i hlavními historickými postavami. Znalci mohou ocenit dobové oděvy, prostředí a nesmírně citlivě zpracované téma lakotských obřadů, kde se vystřídala plejáda snad všech nejlepších indiánských herců v rolích legendárních náčelníků té doby. (tuwanakha)

(více)

Recenze (69)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak dobrodružné objevování a obsazování amerického kontinentu a chamtivá honba za bohatstvím dovedla celý národ k masové genocidě. To už je sám o sobě velice silný příběh hodný kvalitního seriálového zpracování a je to hlavně příběh, který je potřeba vyprávět. Vlastně až teď jsem si uvědomil, jak moc se, navzdory rozdílným okolnostem i důvodům, příběh původních obyvatel Severní Ameriky podobá příběhu židů během 2. světové války. Nebo mi alespoň přišlo, že se seriál snaží tenhle dojem vyvolat. Zpracováním je to pochopitelně dost tendenční a seriál přeskakuje mezi realistickým a romantizujícím pojetím divokého západu s příklonem spíše k tomu druhému. Další věcí, a s tím mám osobně trochu problém, je to, že Into the West nemá vlastně žádný ucelený příběh, ale megalomansky mapuje zhruba 70-letou historii. Je to spíše sled různých scén, motivů a osobních příběhů. Celou minisérii rámcuje vypravěč, který popisuje, vysvětluje a hlavně občas prostě kecá víc, než by se mi líbilo. Tvůrci si tím bohužel často ulehčují práci a místo dějových scén jsem často sledoval generické záběry na krajinu, různé indiánské tance, zatímco vypravěč popisoval věci a události, které bych býval raději viděl přímo zahrané nebo alespoň vyplynuvší z dialogů. Kvůli této formě vyprávění se to občas fakt neúměrně táhne. Výprava je sice televizně úsporná, ale zároveň hodně poctivá, s minimem digitálních triků a neměl jsem pocit, že by se tvůrci nějak okatě krotili. Herecky je to nadupané a prakticky v každé epizodě je kotel známých seriálových tváří. Osobně jsem nicméně měl problém s častým přeobsazováním s tím, jak postavy stárly. Občas v tom byl fakt solidní bordel... No, když to shrnu: obsah tu vítězí nad celkovou formou a proto za mě spíše střízlivější hodnocení. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Rodina Wheeler-Lakota je Forsyty divokého západu, v hodině a půl zahltí natolik koncentrovaným životem Ameriky 19. století, že to téměř paralyzuje. Ač se místy vyznačuje až surovou realitou a je protkán reálnými osobami a událostmi, nejde o hraný dokument, ale především o příběh plný zázraků a náhodných setkání. Nejsilnější je přitom první polovina série, kdy bílí ještě bojují s matkou přírodou i se sebou samými, zatímco pozdější děj se mění jen v tušené vybíjení stále bezmocnějších indiánů - i to je však zobrazeno se ctí. K tomu se přidává mladší generace, která mi tolik nepřirostla k srdci, a touha scénáristů ukázat co nejvíce „dějin“ jen štěpí děj. I tak ale smekám a děkuji za uvedení do bolestných leč fascinujících dějin prérijních indiánů, které jsou u nás zcela opomíjené. Random facts: indiáni jako celek se stali občany USA roku 1924. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Děj seriálu "uhání jako splašená herka", těžko se orientovat ve všech souvislostech. Často jsem sahal po mapě a dějepisném atlase. Tempo je drtivé, emoce taky, lehkost a preciznost obdivuhodná. Všechna hollywoodská klišé jsou zde, nevadí a kupodivu fungují. Během sledování jsem si několirát říkal, že není vůbec těžké natočit dobrý film, každý okamžik má totiž svou sílu. Druhá půle je už jen tragedií národa, myslím nikoho nenechá chladným. Jsem rád, že Češi nemají na svědomí genocidu tohoto ražení. Nechtěl bych se učit v dějepise, že "naši pradědečkové vyvraždili indiány".... 90 % ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný 6 dielny seriál z prostredia westernu. Nečakajte však western plný pištolníkov, ale indiánov. Jedná sa totiž o western zo skoršieho obdobia a nie toho okolo moderného roku 1900. Tešil som sa na tento miniseriál kvôli Joshovi Brolinovi, ktorý na obrázkoch vyzerá naozaj cool a ono bum a umrel skôr, než som sa stihol usadiť. To neberte ako spoiler! On to má naozaj za sebou už v prvej časti! To bolo obrovské sklamanie. Obsadia takú hviezdu a okamžite sa jej zbavia. Každopádne seriál je to naozaj veľmi kvalitný. Všetko je na vysokej úrovni, ale je pravda, že to všetko pôsobí ako lacný TV film. Ja som dal ale len 4 hviezdičky, pretože som znalec westernov (aj westernových seriálov) a poznám ich oveľa viac lepších. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Přes všechna pro a proti určitě 100 %.Už jen za moudrost Lakotů.................. Máme shánět pušky abychom mohli čelit bílým ? Co tím získáte,když ztratíte sebe sama ?.................. Bílý muž říká mnoho slov ,která nemají žádný smysl,......řek bych, že jiná už ani neříká....... Seriálu ublížil nízko-rozpočtový dabing, kdy jeden herec mluví mnoho postav, a divák se podle mě ztrácí v tom, kdo je kdo.Postav je příliš mnoho..... Poslední 3 díly (odehrávající se už jenom v rezervací indiánů) jsou tak depresivní a nihilistické, že to budu vydýchávat pár týdnů,hlavně pro stud za bílého člověka a rozvrácení jedné úžasné kultury,byl bych mnohem raději,kdyby se jednalo o fikci... ()

Galerie (192)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama