Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný fotoreportér Harrison Llyod se rozloučil s nebezpečným povoláním válečného zpravodaje, aby se konečně mohl věnovat svým dětem a manželce Sarah. Ambiciózní mladý kolega ovšem Harrisona přemluví, aby s ním naposledy vyrazil zachytit pravdivou tvář války, která přávě vypukla v Jugoslávii. Když dorazí zpráva o Harrisonově tragické smrti, neváhá Sarah ani minutu. Milující žena se vydává s několika Harrisonovými kolegy do pekla jugoslávské války pátrat po jeho osudu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (55)

castor 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta umírajícím fotoreportérům.. aneb konflikt v Jugoslávii na počátku devadesátých let se rozhořel naplno. Žádné šarvátky, ale skutečná válka. Hlavním lákadlem pro mě jednoznačně byla účast Andie MacDowell, v roli pro ni relativně nezvyklé, přesto silné ženy, která respektuje práci svého muže Harrisona – válečného fotografa a zpravodaje. Pravdivá informace, respektive fotografie tu má cenu zlata a to i v případě, že Harrison uprostřed válečné vřavy pochopil, že milující Sarah a dvě děti mají v jeho životě tu skutečnou cenu a rozhodl se, že následující „šichta“ bude tou poslední. Jenže osud tomu chtěl a v jugoslávském Vukovaru padá dům a Harrison pod jeho sutinami tragicky umírá. Nebo je všechno úplně jinak? Sáru zpráva nezlomí a rozhodne se k nebezpečnému kroku. Komorní zpracování, autentická kamera Nicoly Pecoriniho, věrné reálie a etnické čistky v bývalé Jugoslávii jsou tím hlavním, co bere dech. Drama se vedle výtečné a za lásku urputně „bojující“ MacDowell opírá i o tehdy širokému publiku prakticky neznámého „pianistu“, tady suverénního Adriena Brodyho. 80%. ()

frbulka 

všechny recenze uživatele

Příběh, který na psychiku člověka dopadá o to více, o co jsou nám tyto události bližší jak časově, tak vzdálenostně. Realisticky zachycená občanská válka, smrt na panelákových sídlištích ne nepodobným těm z našich měst, to vše působilo mrazivě autenticky. Ústřední příběh ženy, která milovala svého muže natolik, že za ním šla i do pekel, dokonce (pro mě trochu nezodpovědně) opustila své děti je velmi silný a dojemný. ()

Reklama

PALINO 

všechny recenze uživatele

HARRISONOVE KVETY sú pomerne menej známym alebo lepšie povedané menej medializovaným filmom, od ktorého som očakával skôr rutinnú komornejšiu záležitosť, no vo výsledku ponúka veľkú vojnovú drámu a poctivý filmový zážitok. Na kvalite filmu sa okrem iného podpísalo aj herecké obsadenie, dá sa povedať, že každú dôležitejšiu postavu hrá kvalitný herec a mne osobne sa na filme páčilo aj to, že zobrazuje filmom nepresýtenú vojnu v Juhoslávií a vzdáva zaslúženú poctu odvážnym fotoreportérom. A už len kvôli niekoľkým silným scénam sa oplatí venovať HARRISONOVÝM KVETOM našu pozornosť. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Kurva! Nebýt těch úvodních čtyřiceti minut plných keců, asi bych si dával Harrisoonvy květy do TOPky, protože v mnohém překonaly i nepřekonatelné Válečníky. Jugoslávie v tom nejhorším obraze, jaký kdy někdo mohl natočit a který mě, netečné hovado, bolelo sledovat. Hlavní příběh tam vlastně vůbec není důležitý, jde o pozadí celého konfliktu. Jednoznačně jeden z pěti nejbrutálnějších filmů, které jsem kdy viděl. 90% ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek, který mě překvapivě nezaujal ani tak příběhem, jako zpracováním a věrohodností. Eliemu Chouraquivi se podařilo dát dohromady skvělý tým "kulisáků", kteří vytvořili válku tak přesnou, až vám nažene husí kůži. Bez jakýchkoli rozpaků, bez skrývání smrti, krve a násilí, prostě snažit se zobrazit vše co nejvíc syrové a podobné realitě. Sarah Liyod v podání Andie MacDowell navíc vytváří svou křehkostí velmi silný kontrast, a přestože předem tušíte, jak asi hledání jejího manžela a válečného zpravodaje Harrisona v jugoslávské válce dopadne, necháte se vtáhnout do prostého příběhu. A to jak jsem již zmínil, ne proto, že by šlo o tak strhující drama, ale pro to peklo, které se před dvaceti lety jen pár set kilometrů jižně od našich hranic odehrávalo. Hrůzy války si dnes dokáže představit jen hrstka pamětníků a takovéhle filmy dokonale připomínají zlo, kterému je třeba se vyvarovat. Poetika spojená s názvem Harrison's Flowers je pak poněkud našroubovaná a v této oblasti film asi ztrácí nejvíc. Přesto příjemné překvapení a co neříkám často, francouzský film, co stojí za vidění. (70 %) ()

Galerie (15)

Zajímavosti (1)

  • Velká část filmu se natáčela také v Čechách, kde se simulovaly válečné scény a vesnice v Chorvatsku. Konkrétně probíhalo filmování v bývalém vojenském prostoru u Milovic, v Čachovicích a na severu Čech v Teplicích, konkrétně v ulicích Dubská, Brožíkova a Hornická. (Sifaka)

Reklama

Reklama