Reklama

Reklama

Dva synové - příběh Zezé a Luciana Camargových

  • Brazílie 2 Filhos de Francisco (více)

Obsahy(1)

Francisco a jeho manželka žijí společně s dětmi mimo ruch města na poklidném brazilském venkově. A i když je Francisco obyčejný, nuzný a jednoduchý člověk, má jeden sen, pro jehož vyplnění by byl ochotný udělat téměř vše – chce, aby se z jeho potomků staly hudební hvězdy. Proto také nejstarším synům, Mirosmarovi a Ernivalovi, jednoho dne pořídí tahací harmoniku a kytaru. Všechno se zdá být na nejlepší cestě, protože oba mládenci si s nástroji velmi záhy porozumí a dokonce se na obzoru objeví i promotér ochotný je zastupovat. Jenže náhle je všechno v ohrožení, protože Ernival umírá při dopravní nehodě. A právě v té chvíli se na scéně objeví mladší bratr Luciano, ochotný pokračovat v díle, které Ernival započal. Společně s Mirosmarem vytvoří duo, které se jednoho dne stane symbolem brazilské národní hudby v dramatu, jež bylo oceněno čtyřmi Cinema Brazil Grand Prizes a dvěma losangeleskými Young Artist Awards. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

freddy 

všechny recenze uživatele

Co to může být za film, když mu z osmi hodnotících uživatelů udělilo sedm uživatelů pět hvězdiček, a který má díky tomu hodnocení 97%? Takhle jsem se ptal sám sebe, když jsem zde na tento film narazil. Ale po jeho zhlédnutí už chápu. Jedná se totiž o neuvěřitelně perfektní a dokonalý biografický film z Brazílie podle skutečných událostí, který má co nabídnout a který dokáže po celé dvě hodiny udržet divákovu pozornost na nejvyšší možné hladině. Film pojednává o narození a posléze dospívání dvou bratrů, kterým otec koupil akordeon a kytaru a oni se naučili hrát a zpívat. Pocházeli z nuzných podmínek, ale dokázali se prosadit. Pak jeden z nich umírá, ale nahrazuje ho jiný bratr. A je asi jasné, jak to celé dopadne, protože kdyby to dopadlo špatně, tak by asi producenti neměli potřebu točit film o neznámých lidech. Asi nikoho nepřekvapí, že toto bratrské country duo z Brazílie neznám, ale jejich písničky mne ve filmu velice zaujaly. Film je vyprávěn s opravdu neuvěřitelnou lehkostí a s pohodou, že mi leckdy vyvolal na tváři nenucený úsměv a i trochu slz jsem uronil. Ale film je zpracován opravdu perfektně a grandiózní závěr, kdy už nesledujeme herce, ale opravdové reálné zpěváky a postavy, o nichž tento film je, je více než originální a byl to rozhodně dobrý nápad. Herecké výkony dětských i dospělých představitelů byly perfektní a já už opravdu nemám co dodat. Připojuji se k oněm sedmi uživatelům a také sahám pro maximální pětihvězdičkové hodnocení, protože takhle úžasný film se nevidí každý den. Pokud se s ním setkáte, neváhejte se na něj podívat. Bude to stát za to. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je brazílska sociálna dráma, tá druhá je extrémne skratkovito podaný vzostup jednej hudobnej bratskej dvojice spoločne so všetkými rodinnými problémami všetkých členov rodiny v priebehu niekoľkých rokov, až desaťročia a možno ešte viac. Polovica prvá je lepšia, konzistentnejšia, ale v rámci dramaturgie celku by osudy malých bráchov vystačili na 20 minút, aby bolo viac času sa venovať dospelému Mirosmarovi. Skutočný problém som v tom ale nevidel a ohodnotil by som aj vyššie, ak by mi tá folková hudba nepripadala ako extrémny gýč a tým pádom som ani (okrem finančného zabezpečenia mnohočlennej rodiny) nijak zvlášť hlavným hrdinom nedržal palce. No a či je naivné telenovelové ladenie niektorých scén autorským zámerom, alebo len nevyhnutnosťou trhu, to skutočne netuším. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Až na netradiční prostředí naprosto klasické životopisné drama, kdy hrdina musí projít spoustou útrap, střetnout se s rozličnými podobami lidské hlouposti, aby nakonec stanul na vrcholu a shlížel na všechny ty maličké lidičky tam dole. Vážně nedokážu vypátrat hlavní příčinu mého nadšení z tohoto snímku, který od prvních minut vychýlil ustálenou křivku emocí více, než se na podobně předvídatelný doják sluší. Možná mi byla blízka právě ta předvídatelnost, uklidňující vědomí, že vím, co nakonec dostanu. Věděl jsem, dostal jsem, ale ten konec mne stejně převálcoval. Kdyby šlo o životní story nějaké celosvětově známé popové hvězdičky, která měla cestu předem vydlážděnou, asi bych jí ten úspěch nepřál tolik jako Zezému a Lucianovi. Vždyť je to vlastně nádhera, když se někdo z toho nejchudšího slumu vypracuje k záviděníhodnému blahobytu, a já si zakazuji stydět se za své slzy. Vážně moc pěkné. 85% ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama