Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (719)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

První díl slavné "horrorové" série 80. let ... Craven řádně polevuje v násilí a brutalitě, i když hlavním zlem je ve filmu masový vrah, ale vydává se novou cestou. Nápad s prolínáním reality a snů, hledání tajemství o tom, co se to vlastně děje a kdo je onen hnusák v klobouku, je výborný ... Stejně tak je výborně zpracován film i po technické stránce, perfektní kamera, na svoji dobu dobré triky, docela obstojní herci (mladý Depp!!!). Je to dobrý film, ale spíše takový "teenagerský horror", který rozjel v 80. letech záplavu filmů, které se jako horrory tvářily, ovšem šlo jen o parodie na to, co kdysi horror představoval, totální odklon od chladného brutálního stylu 70. let a přehoupnutí se někam do říše pohádek, kde každý zářez do lidského těla byl tvrdě stíhán a posuzován kritikou s tím, že i samotní tvůrci se nakonec na "větší mordy" ve svých filmech prostě vykašlali... Právě zde někde u a u "Pátků 13th a Freddyho" začíná dlouhé období temna, tedy období trapných "teenagerských horrorů" a téměř zapomenutí na to, že existovaly na plátnech opravdové hrůzy jak už v podobě "tradiční italské gore školy", tak například v podobě "Texasského masakru", "Last House on the Left", "Evil Dead 1", "Hory mají oči 1", "I Spit on Your Grave", "Nightmare in a Damaged Brain" atd. Tyhle skvosty, které se "za nic nestyděly" a drtily diváky scénami, o kterých se mluví dodnes, byly vystřídány "Nočními můrami", čím dál horšími "Pátky" a "Halloweeny", "Loňskými léty" a "Vřískoty", kde se násilí odehrávalo většinou ve 2 vteřinách jednoho střihu, často mimo kameru, odhalené ňadro bylo ukázáno teenagerovi jako ta největší odměna na pouhých pár vteřin a znásilnění bylo v takových filmech absolutní TABU!!! Naštěstí tato doba padla a horror se vrací ke svým pravým, ale moderním, kořenům, které začínají někde kolem roku 1971. A to jak díly novými, tak alespoň těmi remaky ... Tohle již není sice hodnocení filmu "Noční můra v Elm Street", ale spíše hlubší zamyšlení se nad tím, co tento film pro svět horroru do budoucna znamenal ... absolutní zkázu (i když film je to kvalitní). Craven "to" začal "Posledním domem vlevo" a po 12ti letech pohřbil prvním dílem "Nočních můr" ... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přišla tuhle na chalupě za mnou droboť, že by ráda viděla tu legendu z mých časů. Freddyho. Ne, to není film pro vás rázně jsem je odmítl a lehce se zatřásl při vzpomínce, jak po vypnutí videa u sousedů jsem to měl domů dvě patra v temném činžáku stařičkým rozhrkaným výtahem... Tenkrát stačilo aby na mne na chodbě někdo zacvakal nůžkami a výtahem bych jezdi celou noc aniž bych z něj vylezl... Nakonec mne ale droboť ukecala. Přeci jen už něco viděla, dokonce Drákulu od Coppoly. A tak jsem absolvoval další escort mission zvědav jak na mne bude film působit po 30 letech. A věřte, že to bylo velmi zajímavé poznání. Ačkoliv některé triky lze nazvat na svoji dobu zajímavými, celé to bylo neskutečná blbina. Ani stín strachu ani ždibíček. Jen takový ten letmý úsměv na tváři. Jako když jedete na vozíku na pouti strašidelným hradem a vevnitř se mechanicky pohybují ty všelijaké figurýny a kostlivci a vy vydíte místo strachu ty dráty, žárovky a hejblata... Vzpomínám si, jak jsem se na poutích strašně dlouho bál na tuto atrakci jít. A když jsem se pak odhodlal, bylo už pozdě. Prostě propásl jsem ten moment, kdy jsem se tam snad mohl opravdově bát. A tak je to i s tímto filmem. Mohl fungovat jen ve svých časech A fungoval! Ale dnes, dnes už i odrostlejší děti jsou tak otrlí z všudypřítomného násilí a krve, že tenhle film na ně opravdu nemůže působit strašidelně a o to více na nás. Také jsem pochopil, že tenhle film bude další z argumentů, že jsem žil v primitivní a pžedpotopní době... :-). Jak hodnotit? Je to již hodně vyčichlé, nicméně respektuji jeho stáří a tak hodnotím průměrem - třemi seky čepelí... * * * ()

Reklama

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Divné. Očakával som podstatne lepší, zaujímavejší, desivejší a atmosférickejší horor. Pozeral som to v noci (ako každý horor, nechápem ako niekto môže pozerať horory cez den) a tak som očakával, že sa aspon párkrát zlaknem. Nikde nič. Atmosférou veľmi slabé a všetky scény s Freddym pôsobia skôr smiešne ako strašidelne. Otrasná hudba! Stále dokola tá istá melódia. Už ma z toho bolela hlava. Lakačky sú natočené slabo - predvídatelné a veľmi hlučné (hudba doslova vybuchne). Chystal som sa pozrieť celú sériu Nightmare on Elm Street, ale ak je toto čudo považované za najlepší diel série, neviem, či to má zmysel. Ale možno mi tie humornejšie pokračovania sadnú viac ako táto vážna, nechcene smiešna ptákovina. Jediné, čo môžem pochváliť je originálny nápad. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Krueger je správně děsivý - oproti Michaelu Myersovi a Jasonu Voorheesovi navíc groteskní a lascívní - bubák a jeho řádění na pomezí snu a reality bere vyvražďovačky na nový level. Hororové scény jsou navíc mnohem imaginativnější než u konkurence, počínaje stropní vraždou, přes rukavici ve vaně a smrt v posteli, až po závěrečnou tečku u dveří. A Heather Langenkamp je skvělá final girl - cute, sexy i přesvědčivě odhodlaná a naštvaná. Jen to finále a la Sám doma to trochu shazuje - aspoň na to kladivo se měli vykašlat. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Jedna, dvě, Wes Craven boduje. Tři, čtyři, na vaši fantazii silná zbraň míří. Pět, šest, strachem zatni pěst. Sedm, osm, sekvělí scénář, kamera. Devět, deset, hororová legenda. Dosti poezie ve stylu Elmstreet, teď k serióznímu (no jen se nesmějte) hodnocení. V hororové historii se oběvilo několik legendárních postav, Dráculou počínaje, přes frankensteinovské monstrum, Mychaela Myerse, Jasona Voorhese a samozdřejmě Fredyho Krugera. A když se postava kterou si vymyslíte stane legendární, pak už o filmu nelze říct nic záporného. Nápad a pointu jež je životně nutná pro přežití příběhu to má a mít vždycky bude. A kontrast sen/realita, který dává scénáristovi úplně volnou ruku je využit bezezbytku. Jasně mohlo to být ještě lepší, ale u takovéhleho typu příběhu už by to byla sázka do loterie. Opravdu dobře jsem se bavil a Johnny Depp byl ve své první filmové zkušenosti naprosto přesvědčivý. Zkrátka jeden z těch nezapomenutelných hororů let 80tých co ani v současné uspěchané době neztratil nic ze své působivosti. danke mistr Craven. ()

Galerie (178)

Zajímavosti (135)

  • Wes Craven nebyl spokojen s maskou Freddyho (Robert Englund), která mu nepřišla dost děsivá, a proto se rozhodl, že jeho obličej bude raději většinou skrytý ve stínu. Toto rozhodnutí nakonec přispělo k ponuré atmosféře prvního dílu. (Veleknez)
  • Wes Craven chtěl původně Freddymu (Robert Englund) na hlavu nasadit pruskou vojenskou přilbu. Ošuntělý klobouk, který nakonec nosí na hlavě, si prosadil až Freddyho herecký představitel. (Veleknez)
  • Elm Street je také název ulice v Dallasu, ve které byl zastřelen bývalý americký prezident John F. Kennedy. (Witta)

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama