Reklama

Reklama

Lidé pod schody

  • USA The People Under the Stairs (více)

V každém městě či vesnici naleznete dům, o kterém si dospělí šeptají a děti se mu vyhýbají obloukem. Nyní vás režisér Wes Craven (Noční můra v Elm Street) do jednoho takového zavede ve fi lmu Lidé pod schody. Chlapec, který se vlastní vinou ocitá v opevněném domě v moci tajemného páru, zažívá noční můru, ze které není úniku. Brzy odhalí skutečnou povahu obyvatel domu i záhadné bytosti, které se skrývají pod schody. Věřte, že hrůza, která na něj čeká, je nepředstavitelná... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (164)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další z těch filmů, ke kterým jsem se dostal až takhle pozdě a to i přesto, že jsem o nich slyšel ve svém okolí docela zajímavé ohlasy a chvály. Bohužel já všechny ty chvalozpěvy zas až tolik s ostatními nesdílím, protože jsem měl trošku jiné představy o tom, co mě čeká a nakonec mi bylo nabídnuto. Tvorbu Wese Cravena mám až na pár výjimek docela rád a ani tady to nebyla vůbec špatná podívaná, ale očekávání prostě bylo trochu jiné. Příběh jako takový mi skutečně nabídl několik nevšedních situací, lehce zvrácenou náplň i povedené momenty zavánějící černým humorem, ale zároveň s nimi jsem se dočkal i několika dost nelogických prvků, otravných postav a hlavně ono „tajemství pod schody“ mi zas až tolik úchvatné nepřišlo. To už jsem se více bavil s dvojící psychopatů, kteří si říkali mamka a taťka a zvláště fotříkem v tom sado - maso oblečku. Jejich zvrácenost a trhlost si mě získala mnohem víc, než ti pošuci ve sklepě. Navíc měli i solidní bejvák, plný skrytých chodeb, skrýší, pastí a rozzuřeného psa, jenž se rovněž postaral o několik nezapomenutelných situací. Hlavní hrdina mi nějak zásadně nevadil, ale postupem času se z malého usmrkance stal hotový Rambo zkřížený s MacGyverem a to už mi moc přes „pysky“ nešlo. Jasně byla to svým způsobem hororová komedie, která byla občas vážně vtipná a v některých ohledech i celkem originální, ale nemám rád, když to tvůrci začnou až moc přehánět a logika dostala hlavně ve druhé půlce pořádně přes držku… Každopádně jsem se u toho ale nenudil, což přičítám režisérovi k dobru. Pár vychytávek se mu vážně povedlo, herecké duo Wendy Robie a Everett McGill odvedlo slušný kus práce – bavil jsem se hlavně jejich ujetostí a zvrhlostí. Atmosféra místy nebyla vůbec špatná, černý humor i některé hlášky taky dobré – takže ve finále to vidím na lepší průměr. Zázrak se nekonal, Craven ovšem natočil lepší kousky. Nicméně jsem to určitě neviděl dnes naposledy. 60% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neskutečně špatný horor s nulovým napětím a přebytkem dementních lidí. Už bylo natočeno hodně hororů o magorských rodinách, které pro potěšení mrzačí lidi ale tento je jeden z nejhorších. Jako horor to nefungovalo ani trochu a to, že je film k smíchu z něj ještě nedělá komedii. Od mistra hororu bych čekal určitě více. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

I když jsem kvůli vysoké míře zvrácenosti u tohoto filmu přemáhala pocity na zvracení, nemohla jsem se nedodívat. A proto je mi líto, že slibný anarchistický potenciál byl z větší části promrhán. KOUSEK DĚJE: Hrdinu měl rozhodně hrát někdo starší než 13ti leté dítě, protože takhle byly jeho odvaha, projev a lišácké nápady - i v rámci absurdní nadsázky -neuvěřitelné. Postava Švába - pomocníka - neměla zemřít v půlce filmu, protože pak museli tvůrci nahonem hledat mezi tlupou zmrzačených přízraků někoho dalšího, kdo hlavnímu hrdinovi pomůže. _____ A musím dodat, že Alenka z tohohle filmu našla za svým zrcadlem tu absolutně nejpekelnější Zemi divů. /18. 8. 12./ ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Videl si Spencera?“ – „Áno.“ – „A našiel niečo?“ – „Niečo našlo jeho.“ Pri kompletizácii tvorby Wesa Cravena by ste mohli dopadnúť aj horšie (KRUTÉ OČI HÔR, SHOCKER, UPÍR V BROOKLYNE). Ale aj lepšie (NOČNÁ MORA V ELM STREET, VRESKOT 1 - 2). Nápadmi natrieskaní ĽUDIA SPOD SCHODOV patria skôr do jeho priemernej filmografie (NOVÁ NOČNÁ MORA, VRESKOT 3). Nie je to zlé, ani dobré, zato je to dlhé a hodili by sa kvalitnejší herci (ústredná mužská záporná rola si koledovala o Brucea Campbella). Komediálne bizarný (chlapec v stene) nádych tomu neprospel. Ale kvôli množstvu nápadov sa nebudete nudiť. Len čo vás prestane baviť šialený párik, príde šialený pes alebo „zombies“. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Místy hodně zvláštně zvrácená volovina. Tohle že natočil ten samý Wes Craven, který má na svědomí Noční můru a Vřískot? Příběhově by nemuselo jít o zase tak velký průšvih, kdy alespoň větší polovina scén dávala smysl. Stěny jsou prošpikovány od brokovnice a přijede policie a nikde ani památky po předchozím řádění. Tohle opravdu nemusím. S komedií nemá navíc film vůbec nic společného. Ledaže by měl pan režisér opravdu hodně chorý smysl pro humor. 30% ()

Galerie (139)

Zajímavosti (9)

  • Inspirací k natočení filmu byl pro Wese Cravena skutečný příběh ve zprávách o rodičích, kteří své děti drželi v domě a neumožňovali jim kontakt s vnějším světem. (Chatterer)
  • Původním autorem hudby byl Graeme Revell, ale jeho hudba byla zamítnuta (ačkoli u závěrečných titulků byl uveden jako autor doplňkové hudby). (ČSFD)
  • Herec Sean Whalen hrál postavu Roache ve věku 26 let. Jeho postavě ve filmu přitom bylo zhruba 15 až 16 let. (ČSFD)

Související novinky

Navždy mladý

Navždy mladý

29.09.2006

Hororový veterán Wes Craven očividně ještě nehodlá odejít do zaslouženého důchodu. Nejen že se opět postaví za kameru, ale bude i autorem scénáře, což by si už zasloužilo nějaký ten přípitek. Od dob… (více)

Reklama

Reklama