Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři zdánlivě nesouvisející příběhy a jejich protagonisty (majitele obchodu se střelnými zbraněmi, vynikajícího studenta, svobodnou matku a ředitele školy) spojuje základní téma, traumatizující každodenní život americké společnosti: snadná dostupnost zbraní i pro mladistvé. Média právě připomínají třetí výročí od tragické události, kdy ozbrojený student připravil v nepříčetné palbě o život několik svých spolužáků a pak obrátil pistoli proti sobě. Krutými vzpomínkami tak opět prochází Janet, která se dostala nedobrovolně na obrazovky coby svobodná matka mladistvého vraha. Nyní se bojí o svého mladšího syna Davida, který dospěl do stejného věku jako jeho bratr... K tragickým příběhům matek jiných školních střelců a postižených rodin však zůstává umíněně lhostejný majitel obchodu se střelnými zbraněmi (Donald Sutherland). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

route60 

všechny recenze uživatele

Film plný emocí z kterého opravdu mrazí, zbraň je sama o sobě zlo ale zbraň v rukou blba je katastrofa,ano amerika má nejlepší demokracii ale měla by se vzpamatovat dokuď je ještě čas, nahota je tam tabu a zbraň je super divné že? V americké zbrani filmaři dovedou hravě manipulovat s city ale v tomto sníku to není na škodu. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Tři ze čtyř hlavních příběhů byly dost silné. Čtvrtý (o holce prodávající v obchodě se zbraněmi) mě zde připadal navíc. Ale zase tady byl skvělý Donald v miniroli. Hlavně postava ředitele školy a matky mladého vraha zaslouží uznání. Nejde tady vybrat nějakou speciální scénu - všechny mají náboj a nepřipadají mi nějak vyumělkované. Vše tady sedí na místě. Navíc film nutí člověka být v napětí - co se s které postavy vyklube a jak skončí. No a konec - telefonní hovor u závěrečných titulků - no comment - mrazivé. ()

Reklama

buldock 

všechny recenze uživatele

Jedná se o zvláštní snímek , ve kterém jsou vyprávěny na první pohled různé příběhy , které mají ovšem jedno společné a to , že se v každém z nich nachází postava , které se již změnil a nebo teprve změní život díky traumatizujícímu a tragidkému zážitku v němž hrály hlavní úlohu zbraně. Film jako celek poukazuje na to , jak velkým problémem je v americe snadná dostupnost zbraní a to i pro mladistvé a také na to , jak dospělí američané zbraně milují a berou je jako samozřejmost každodenního života. Rozhodně jsem se nenudil a né každému se film bude líbit , ale je důležité jaké poselství film přináší. Nutno vidět až do konce titulků. Film: 75% ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jedno mě právě na filmu jako médiu fascinuje. Jak snadné je manipulovat s divákem, jakou moc má filmař nad divákem. "Americká zbraň" mi připomíná jiný snímek letošních Varů (2006) - "Děkujeme, že kouříte". V tomto filmu je lobbista (byť lobbuje za tabákové koncerny) zobrazován jako kladný hrdina a divák mu po celou dobu vlastně fandí. Pokud ale budeme přemýšlet nad problematikou snadné dostupnosti zbraní v Americe, a to i pro mladistvé, zjistíme, že kořen problému je třeba hledat v politice, kterou právě v tomto případě zcela ovládají lobby zbrojních podniků, které pak v převážné míře těží z amrické mentality milující zbraně. Ta pak dle mého názoru pramení ze společensko-historického vývoje Ameriky, kdy v zapadlých končinách, kdo neměl zbraň, nemohl si být jistý životem. Tato bezvýchodnost situace je v "Americké zbrani" velmi realisticky a přesvědčivě zobrazena v postavě studenta Jaye, který nosí zbraň pro svoji ochranu - právě tato věta se dnes často stává omluvou (a výmluvou) problému...Film je tématicky podobný "Bowling for Columbine" a zaslouží si neméně pozornosti. ()

Nšoči 

všechny recenze uživatele

Fores Whitaker opět dokazuje, že je výborným hercem, který zvládne jakoukoliv roli a Marcia Gay Harden a její role matky vraha školáků je fascinující v tom, že místy jsem jí nadávala a místy zase litovala. Příběh byl pro mne emočně silný a zároveň stále nepochopitelný v jednoduchosti pořízení zbraní v Americe. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Natáčanie snímky prebiehalo v amerických mestách Los Angeles a Chicago. (MikaelSVK)
  • Carter (Forest Whitaker) vo filme vyzdvihuje známy animovaný seriál, ktorý sleduje jeho syn, a to Dragon Ball Z (1989). (MikaelSVK)
  • Počas nakrúcania scén, kde bol v hlavnej úlohe Forest Whitaker (Carter), muselo byť natáčanie na krátku dobu pozastavené z veľmi kuriózneho dôvodu. Do domu vedľa filmového štábu zavítala na návštevu priateľa speváčka Britney Spears, "doprevádzaná" skupinou hlučných paparazzov. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama