Reklama

Reklama

Soumrak nad Jižní Afrikou

  • Velká Británie Wah-Wah
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh odehrávající se na konci 60. let ve Svahilsku v jihovýchodní Africe, kde končí koloniální nadvláda britské říše, sledujeme očima dospívajícího Ralpha Comptona. Bylo mu jedenáct, když se jeho rodiče rozvedli kvůli matčině nevěře s otcovým nejlepším přítelem. Ralpha poté poslali do školy a jeho otec ztratil pozici ministra školství. Když se čtrnáctiletý mladík vrací domů, zjišťuje, že otec se oženil s bývalou americkou letuškou Ruby a že pije. A přestože s macechou zpočátku vede válku, musí se s ní spojit, když se otcův alkoholismus vymkne veškeré kontrole. Britská komunita horečně připravuje amatérské představení Camelot, aby udělala dojem na britskou princeznu Margaretu, která se sem chystá na návštěvu. Ralph v něm dostane roli, zamiluje se a nachází cestu, jak uniknout z rodinného pekla. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Další film o milostném trojúhelníku... nebo spíše mnohoúhelníku zasazený do Afriky. I když těchto příběhů je zfilmováno požehnaně, tak mi to vůbec nevadilo. Protože tento příběh je točen z jiného úhlu pohledu. Pohledu mladého chlapce, který stojí uprostřed a snaží se s tím vyrovnat po svém. Jenže Afrika nabízí málo způsobů, jak se tím vyrovnat. A o to je to "exotičtější". ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na filmy vyprávěné očima dítěte já si celkem potrpím. V tomhle případě se jedná (domýšlím se) o film vzniklý z hluboké potřeby autora zapamatovat si a zaznamenat vzpomínky na své dětství, respektive na svého otce. Autor je profesí herec a tento film je jeho jediný režisérský a zároveň scenáristický počin, což se na filmu hodně odráží. Ne že by byl špatný, ale je svou skladbou a vyprávěním velmi neosobitý, opatrný a něžný. Nedělá žádné formální úkroky směrem k osobnímu vyjádření nebo umělecké reflexi. Je to zamlžený, útržkovitý a zidealizovaný pohled na dobu, která už není. Nejcennější mi přijde v takových těch "školáckých" chybách, to znamená v chaotické změti živelných postav (se kterými si zejména herečky pěkně vyhrály), kdy autor nemá potřebu vysvětlit kdo a proč je pro hlavní postavu důležitý, ale prostě to tak je, a potom některé vypíchnuté detaily, které z filmu rázem dělají mnohem osobnější zážitek. Už jen úvodní sekvence je vlastně dost drsná a potom mám na mysli takové ty věci jako holení vlasů před operací, lpění na artefaktech (ať už jsou to tátovy hodinky nebo sklenička s otiskem matčiny poslední rtěnky) a přivonění ke svetrům, které už nikdo nosit nebude. Není to nijak objevný film, ale je odžitý a to je na něm myslím vidět. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Hmm, až po skončení filmu mi došlo, prečo film oplýval takou dôveryhodnou atmosférou a udalosťami. Rodinná dráma a osudy jej členov, ktoré film zobrazuje totiž nie sú len tak hocijaké. Sám režisér totiž natočil film o tom, čím musel ako chlapec prejsť. Ale aj napriek tomuto zisteniu (nechcem aby to ovplyvnilo môj pohľad na film) sa jedná o bravúrnu záležitosť, dramatické momenty nenechajú ani na chvíľku vydýchnuť, čo iba podtrhujú autobiografické črty. A myslím, že Richard E. Grant ani nemohol obsadiť lepších hercov. 85%. ()

Misabarry 

všechny recenze uživatele

Barevné retro o ang. komunitě v Africe, které není tak easy jak se může zdát. Rodinné nefunkčnosti, osamělost syna, otec řešící trable alkoholem, všichni něvěrní se všemi, upjatost a dekorum spol. řádu. Do toho odlehčenost, láska a sexualita, tiky manifestující uzamčená traumata. Docela moc toho režisér/autor scénáře nacpal do hodiny a půl. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Takový malý milý snímeček z koloniální afriky bych to asi nazvala. Skvělí herci, krásná příroda, ovšem typická zápletka a její relativně typické vyústění. Mladičký Nicolas Hoult mě mile překvapil a o jeho výborném hereckém výkonu není pochyb. Obávám se ovšem, že ač se mi snímek líbil, patří mezi ty na jedno zhlédnutí a po nějakém tom měsíci, na něj určitě zapomenu, protože až tak něčím zvláštním nevynikal. 3-4*. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Richard E. Grant si vedl deníky během pre-produkce, produkce i post-produkce a s vydáním filmu vyšly i ony jako kniha. (Cheeker)
  • Podle deníků Richard E. Granta byla jako první obsazena Julie Walters. (Cheeker)
  • První film, který se natáčel ve Svazijsku. (Cheeker)

Reklama

Reklama