Reklama

Reklama

Qivitoq – duch hor

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Qivitoq je příběh o lidech, kteří se potýkají s nesnázemi, které skýtá život v dalekém Grónsku. Buď je překonají, nebo jim podlehnou a snaží se před nimi utéct. Lovec Pavia pluje jednoho rána na svém kajaku do přístavu Frederiksminde. Na svém chatrném plavidle podniká dalekou cestu ze své osady, Sermiliku, aby zjistil, zda loď, kterou si objednal z Dánska, již dorazila. Tuleňů v moři pomalu ale jistě ubývá a Paviovi je jasné, že jak on tak ostatní Gróňané budou muset začít lovit ryby, aby přežili. (Severský filmový podzim)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

vitac. 

všechny recenze uživatele

Decentní romantika - hlavní hrdinka Eva vyrazí z Dánska překvapit svého snoubence do kolonie v Grónsku, ten však nemile překvapí ji:( Ona chce z tama logicky co nejrychleji vypadnout, ale možná to nepůjde tak lehce... a konec konců, pořádnejch chlapů je tam celkem dost:) Krom hlavní dějové linie nakoukneme pod pokličku nelehkého života grónských domorodců, pocítíme střet jejich původní kultury a zvyků s pokrokem importovaným z Dánska a v neposlední řadě se pokocháme krásou zeleno-modro-bílého chladného severu. Pekelný hukot tajícího ledovce, masy ledu odlamující a hroutící se do moře kontrastují s neslyšným pádlováním lovce v kajaku, rychlým jako šíp letící po hladině. Současnému divákovi asi neunikne již mírná "dřevnatost" filmu (afektovanější způsob hraní, hudba, ...), na druhou stranu vidět např. reálný plovoucí škuner, odřenej, špinavej a opotřebovanej častým používáním v těžkejch podmínkách, bez vylepšení počítačem - to bylo pro mě dost osvěžující. Tři a půl. Můžu jet s Tebou... mám rok a půl dovolené, kterou jsem si zatím nevybral.:) (Severská filmová zima, kino Art, 19. 2. 2015.) ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

V podstatě je to klasický příběh lásky, ovšem z prostředí Grónska. Nebýt na tomto filmu v kině, tak bych asi doma u televizóru usnul kvůli pomalému začátku, kdy až po cirka půl hodince jsem si začal osvojovat tamní atmosféru. Co se mě nelíbilo bylo jak si Dánové tento ostrov přivlastňují. Omračující ledová krajina, dobrosrdeční lidé bojující s přírodou o přežití v nehostinném prostředí, všechny krásy kolem jsou v podstatě jen kulisou pro románek. Proto je můj celkový dojem rozporuplný. ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Oscar 1957 - Nominácia na najlepší zahraničný film ◘◘◘◘ Cannes 1957 - Zvláštna cena poroty ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • "Qivitoq" je výraz původem z Grónska a představuje dobrodruha z hor, který přežívá v divočině a je zobrazován jako zlý a velmi nebezpečný člověk. (Cheeker)
  • První dánský film nominovaný na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. (Cheeker)
  • První film, který se natáčel v Grónsku. (Cheeker)

Související novinky

Severský filmový podzim 2011

Severský filmový podzim 2011

05.11.2011

Po Severské filmové zimě přináší Severský filmový klub divákům letos již druhou filmovou přehlídku: Severský filmový podzim. V pořadí již počtvrté budou mít diváci možnost shlédnout vybrané snímky… (více)

Reklama

Reklama