Reklama

Reklama

Act of Seeing with One's Own Eyes, The

Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1971, 32 min

Režie:

Stan Brakhage

Kamera:

Stan Brakhage

Recenze (9)

Artran 

všechny recenze uživatele

[...] Ach, mrtví, čemu, čemu ach, / mě učíte? Co jsem, co budu? / Co, s čím se nosím, víc než prach / a popel je a hrstka rmutu? / Jak brzy v těle neobstát / a skončit musím počet času! / Jak brzy maje po zápasu / kolbišti světa sbohem dát! [...] (Andreas Grypius, Myšlenky o krchovu, místě odpočinku zesnulých) - - - Barokní transcendence hnusem v Brakhageově podání... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zhluk záberov na meniace sa tvary ľudského tela spracúvaného rukami patológov začína prestrihmi na meravo ležiace mŕtvoly v rôznom stupni rozkladu. Následne sledujeme úpravu tiel rukami skúsených prosektorov. Ovisnuté telá a ich časti sú odmeriavané, stláčané, rozrezávané, sťahované z kože. Do lebky sa vŕta, reže, vyberá sa mozog, nožnicami sa prestrihávajú rebrá, aby sa uvoľnil priestor pre vyberanie vnútorností a ich následné odváženie a rozkrájanie. Miestami to pripomína návštevu bitúnku v plnej prevádzke, vzápätí sa ale divák zarážajúco spamätá pri rozpoznaní ľudských častí v záplave mäsa a vnútorností. Nejde o lineárny záznam jednej pitvy, ale sled rozlične prestrihávaných záberov viacerých operácií tiel rôzneho veku, pohlavia i stupňa zachovania. Prehliadka dekonštruovania tiel, mäsa, tuku, kože a vnútra zvedavým, pred ničím neuhýbajúcim okom experimentátora Stana Brakhagea zrejme nenechá chladným ľudí, ktorí doposiaľ žiadnu skúsenosť s pitvou nemali. Polhodinové filmové i doslovné prestrihy ľudským telom bez akéhokoľvek zvuku, úvodu, či vysvetlenia môže však s plným nasadením, bez mierneho pocitu zdĺhavosti z opakovaného pidlikania, vydržať hádam len profesný kolega, či zvedavý mäsiarsky učeň pred sobotňajšou zabíjačkou. 70% ()

Reklama

dwi 

všechny recenze uživatele

Hideshi Hino může blednout závistí, sadisti vrnět blahem a zbytek směle smeknout před prací a náturou patologů. Brakhage na těchto skutečných "jatkách" demonstruje lidské tělo jako pouhou změť orgánů, velký flák masa. Po třiceti minutách různých procedur (stahování kůže, lobotomie...) obraz ztmavne, ale změť myšlenek a pocitů koluje dál. Přesně jak režisér chtěl. ()

Vančura odpad!

všechny recenze uživatele

A to jsem si až dosud myslel, že už těžko najdu někdy na internetu něco více nechutnějšího než dokumentaci soudní pitvy :) Pokud jsem měl už u autorova staršího krátkého snímku "Sirius Remembered" z r. 1959 pochybnosti o Brakhagově dušením zdraví, zhlédnutí tohoto dílka mé obavy jen umocnilo. Celé to na mě působí dojmem, jako by si to nahrál skrytou kamerou nějaký zvrácený sadistický nekrofilní psychopat, aby si to mohl pak v klidu pouštět doma a dělat u toho bůhvíco. Jako studijní materiál dejme tomu pro mediky je to bezcenné (absence komentáře, těkavá kamera, rychlý střih, celková nekoncepčnost...), jako pokus o dokumentární snímek je to maximálně degutantní a cynická podívaná, kterou vydrží jen velmi otrlé povahy. Laikové u toho stejně navíc nebudou mít ponětí, proč se s těmi všemi těly dělají všechny ty nechutné a bizarní úkony, v jejichž zaznamenávání na kameru se Stan Brakhage evidentně vyžívá. Navíc se obávám, že to s tím šokujícím obsahem už dnes ani nebude tak žhavý, protože servery typu RozzlobeniMuzi.com podobnými "šokujícími" filmíky plnými pitev, vražd, dopravních havárií, úrazů apod. doslova přetékají, a pravidelní konzumenti tohoto obsahu - v první řadě pubertální honimíři, kteří na podobná degutantní videa s oblibou koukají ve škole o přestávkách - by u "Act of Seeing with One's Own Eyes" možná už jen znuděně zívli a zeptali se vás, co tam máte dál. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

The Act of Seeing with One's Own Eyes aneb "koncert" patologů. TVL ale co ten 3krát opakující se hudební motiv v podobě songu Here Comes the Night(The Beach Boys Song)??? Každopádně jde o snímek u kterýho mi na mysl vyskočili hned dva snímky. Prvním je Orozco The Embalmer(2001) a první kraťas Fruehling z trilogie Blue Snuff(Necro Blue) od Mariana Dory z roku 1999 kde jde taktéž o pitevní hrátky. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama