Reklama

Reklama

The Great Sinner

USA, 1949, 110 min

Obsahy(1)

Mladý začínající spisovatel Fedja (Gregory Peck) přijíždí do Wiesbadenu, aby napsal o hazardu a jeho hráčích. Pokušení je velké a Fedja mu propadne a prohraje veškeré své peníze a pošlape tak své morální hodnoty. Je na dně, ale touha po výhře a sázení je tak velká, že se jednou v noci vloupá do kostela, aby ukradl vybrané peníze z neděle, které by mohl vsadit a vyhrát své prohrané peníze zpět. (Streeper)

(více)

Recenze (6)

Flego 

všechny recenze uživatele

The Great Sinner pracuje s inteligentným scenárom, precíznou réžiou a perfektným hereckým obsadením. Ava Gardner nikdy nebola krajšia a Gregory Peck už na počiatku kariéry potvrdil, že z neho rastie skutočná filmová hviezda. Film sa odohráva v druhej polovici 19. storočia a rozpráva o postupnom prepadnutiu hazardu a jeho dôsledkoch na hráča. Priznávam, že som neočakával takú poctivú sondu do témy, film má povedať veľmi veľa aj dnešnému divákovi. Tretia recenzia. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Přesto, že to není zde uvedeno, film se zřejmě opírá o vzpomínky Dostojevského (spisovatel, Feďa) na život v kasinu (Wiesbaden) a jeho okolí (shánění peněz). Znám lidi, kteří přestali kouřit, ale nikoho, kdo by přestal hrát. Nejbližší mi by soused, který se oběsil na půdě, několik dnů poté, co byl propuštěn z odvykací kúry. Hazard ani drogy láska nespasí; ta má v tomto případě stejnou šanci jako Bůh. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nejpůsobivější studie toho, jak hluboko může člověk klesnout kvůli hazardu. Zatímco první půlka je o čarokrásné Avě Gardner, druhá patří Peckovi. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ako sa za každých okolností s rozumom riadiaceho sa spisovateľa stáva vyšinutý závislák na karto-ruletových hrách, neváhajúceho v sekunde vložiť do hry svoj život. Zaujímavé, ale nie dostatočne uveriteľné v takto nastavenom príbehu. Čierno-biely príbeh je podozrivo hŕŕŕ na skokovité zmeny a takmer sa až rochní v všemožnej irónii, bohužiaľ na účet uveriteľnosti. Prvá polovica je k tomu ešte aj zbytočne rozvláčna a na to podstatné si treba nejaký čas počkať. Napriek tomu, na Gregoryho Pecka je vždy spolahnutie, herecky už aj vo svojich 33 rokoch podáva svoj štandartný výkon a o Ave Gardnerovej som netušil, že za mladi bola taká fešanda. Historické šaty a účes jej veľmi svedčali. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Videl som veľa filmov o gambleroch, ale neviem, či som videl lepší, pokiaľ ide o zobrazenie hráčskej závislosti, keď gamblera od jeho drogy nedokáže odtrhnúť nič, ani životná láska. Naozaj presvedčivo zobrazené správanie a pocity závisláka, až ma to, vzhľadom na rok filmu prekvapilo a úplne geniálny Gregory Peck. No ani Ava Gardner nehrá druhé husle, v takej forme a kráse som ju asi ešte nevidel. Skvelý a neprávom trochu pozabudnutý film, ktorý je aj po vyše sedemdesiatich rokoch stále aktuálny. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Hlavní role byla nejdříve nabídnuta Kirku Douglasovi, který jí odmítl, aby si mohl zahrát ve filmu Champion (1949), za který nakonec získal nominaci na Oscara. (Streeper)

Reklama

Reklama