Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

POMO 

všechny recenze uživatele

Antonio Banderas je pre rolu stredovekého hrdinu ako stvorený, hudba Jerryho Goldsmitha je fantasticky monumentálna a aj jednotlivé (hlavne akčné) scény sú veľmi slušne nakrútené. Nepostrádajú dynamiku, temnú atmosféru a občas naháňajú zimomriavky. Scéna v jaskyniach nemá chybu. Ale všetky tieto slušne sfilmované momenty sú zvláštne pozliepané do nekompaktného a deravého celku, ktorý vyvoláva rozpaky. Údajne je to vinou Michaela Crichtona, ktorému zmluva umožňovala zasahovať režisérovi do výslednej podoby filmu. Naštvaný John McTiernan preto odstúpil z projektu skôr, ako bol hotový. Výsledok tým pádom nie je McTiernanov, ale Crichtonov. A úprimne, nestojí za veľa. Škoda. Mohol byť bombastickým dobrodružstvom. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je síce pravda, že s týmto scenárom by sa toho asi dalo veľa narobiť, ale ako to mohli takto zvrzať, to nechápem. Banderas sa mi ako bojovník zo stredoveku páčil skoro tak ako Crowe, no to je spolu s hudbou asi tak všetko. Nulové napätie, logickosť v nájazdoch na pevnosť, či pri dobíjaní jaskyni tiež žiadna, otrasné dialógy, čomu odpovedajú aj tržby. 60%. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Ač zatracovaná, přece pro mě jedna z těch lepších Crichtonových adaptací a to včetně velkého mistra Spielberga and his Jurrasic Boys. Film s pěknou výpravou (i když bych třeba ke zbroji některých Vikingů měl nemalé výhrady) a lokacemi, slušnou porcí naturalismu a excelentní atmosférou odpovídající "temnému" ranému středověku. Plus vynikající Goldsmithova hudba. Rozhodně lepší, než rádoby oduševnělé nabubřelosti typu Statečné srdce, Gladiátor nebo Království nebeské. "Viděl jsi draka zblízka? - Jsou to jezdci na koních. - Hm, draka bych radši." Co se týká sporu Crichton x McTiernan, otázka je, zda to Crichton spíš nezachránil. Mc Tiernan toho nenatočil zas tolik kvalitního (vpodstatě jeden mírně nadprůměrný sf akčňák a to až ve své druhé polovině a pravda jednu nedoceněnou akční parodii), abych jeho slovo bral jako nějakou autoritu. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Mě se to docela líbilo.. Pominu-li trošku za ušio přitaženou zkratku týkající se jazykové bariéry (Banderas sedne k ohni a když od něho vstane, umí Vikingsky), dostalo se mi velmi zručně natočemé akční "historické" dobrodružství, s velmi dobrým Banderasem, několika úchvatnými scénami a zajímavou hudbou a celkem zajímavým dějem, obsahujícím několik naproto rozkošných scének(exhibice koně, Banderasova neschopnost manévrovat s těžkým mečem a jeho následná úprava).. jsem spokojen.. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

41% - Prazvláštní paskvil, který u mě doplatil na příliš velká očekávání. Kdysi dávno jsem byl na Vikinzích s přáteli v kině, a kromě pocitu nevyužitého potenciálu filmu si pamatuji už jen znechucení dámské časti naší výpravy z bojových scén (které nešetřily nesmyslnou drastičností), a pobavení pánské části z výkonu Banderase. Možná trochu neobjektivní kritika, ale víc mi toho z filmu v hlavě fakt nezůstalo. Aspoň, že TA HLAVA mi zůstala... ()

Galerie (26)

Zajímavosti (29)

  • Vendolovia útočia na dedinu Vikingov na koňoch, a to v obrovskom počte. Vikingovia však pri preskúmaní ich jaskyne a útoku na matku Vendolov žiadne kone nevideli. (Gareth_Jones)
  • Většina Vikingů nosí meče na zádech. Tímto způsobem se však nikdy a nikde nenosily. Dlouhý meč je nemožné z této pozice tasit. Ve filmech to bývá řešeno střihem nebo upraveným pouzdrem. (Rawen616)
  • Ahmad ibn Fadlān (ve filmu Antonio Banderas) byl ve skutečnosti vyslancem, který měl za úkol šířit islám v zemích Volžského Bulharska, což byl stát, rozkládající se při soutoku řek Volha a Kama mezi 7. a 13. stoletím (na území dnešního středního Ruska). Po jeho návratu do rodné země v roce 923 se o něm nedochovaly žádné zprávy. (Conspi)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama