Reklama

Reklama

Davy Crockett

  • USA Davy Crockett, King of the Wild Frontier
Rodinný / Western / Dobrodružný / Drama
USA, 1955, 93 min

Režie:

Norman Foster

Scénář:

Thomas W. Blackburn

Hudba:

George Bruns

Hrají:

William Bakewell (a.z.), Fess Parker (a.z.), Buddy Ebsen (a.z.), Basil Ruysdael (a.z.), Hans Conried (a.z.), Kenneth Tobey (a.z.), Nick Cravat (a.z.) (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Podivuhodný příběh dobrodružného osudu legendární postavy Spojených států Davy Crocketta, kde jedno dobrodružství střídá druhé. Byl vždy věren svým zásadám. Byl dobrodruhem, lovcem, vojákem, spisovatelem, zastáncem indiánských práv, vlivným politikem a dokonce i obráncem pevnosti Alamo. Vše se odehrává v podmanivých exteriérech americké přírody. Jde o podívanou z produkce studia Walt Disney. (tahit)

(více)

Recenze (6)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Davy Kroket je dnes uz floklor US westernu. Wajet Irp, Dok Holiday, Bitka U Little Big Hornu -  to je dnes uz foklor. Poznam to hlavne preto, ze som vymenil filmovu teoriu za filmovu prax.  95 % ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím, proč se mi ten film vlastně líbil, když je to takové naivňoučké a ještě k tomu uplynulo od natočení spousty let. Každopádně disneyovka se s lidovou postavou americké historie vyrovnala duchaplně, i když má trochu Davy Crockett příchuť čítankového hrdiny, tak nic neztrácí ze svého lesku a ryzosti charakteru. A to lze u tohoto dobrodružného snímku pohádkového stylu Walt Disney vnímat jako příjemnou protiváhu a výsostně příjemnou podívanou. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Dnes už opravdu starý western černobílého vidění a romantizující poetiky s naivním herectvím. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Davy Crockett je v Amerike dodnes považovaný za ľudového hrdinu 19. storočia. Detstvo strávil v Tennessee, stal sa hraničiarom, plukovníkom v armáde, politikom, kedy sa zasadzoval za práva Indiánov, ale predovšetkým to bol zálesák, o ktorom sa už počas jeho života skladali piesne a písali neuveriteľné dobrodružstvá. Film skúseného režiséra Fostera je natočený v produkcii Walta Disneyho a odľahčený, rodinný aspekt je veľmi poznať. Určite to bol zámer takto priblížiť hrdinu aj mladšiemu publiku. Scenár povrchným spôsobom vtesnal do 90-tich minút v podstate celý jeho život ( okrem detstva ), takže príbeh trpí epizódkovitosťou. Predstaviteľ hlavnej postavy sympatický Fess Parker si ju zopakoval ešte v nasledujúcom príbehu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo riadne naivné, chaotické, nesúrodé a ešte neviem aké. Hl. hrdina je sympaták, ale to je tak všetko. A že je to rodinný film, no neviem či zabíjanie indiánov odchrbta, nudná politika alebo prepadávanie ľudí je velmi pre deti/mládež. Veľa pesničiek len podtrhuje slabé vyznenie, od polky filmu aj nudu a krčovitost príbehu. ()

Zajímavosti (5)

  • Fess Parker (vo filme ako Davy Crockett) bol po natáčaní tohto filmu vyhlásený za hviezdu. (westerns)
  • Film zarobil 1 milión dolárov, a to aj napriek tomu, že ho v televízii videlo už viac ako 50 % obyvateľov USA. (westerns)
  • Film mal premiéru v troch častiach zložených do celku pod názvom Davy Crockett, King of the Wild Frontier. Názvy troch častí: 1) Davy Crockett Indian Fighter, 2) Davy Crockett Goes to Congress, a3) Davy Crockett at the Alamo. (westerns)

Reklama

Reklama