Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílé zemětřesení se blíží! Posvátný bílý bizon představuje pro legendárního desperáta Divokého západu Billa Hickoka děsivou noční můru, které se nemůže zbavit. Děsivý sen se ho drží jako pijavice a ve spánku jakoby sváděl boj se samotným satanem. Pod novou identitou se proto vydává na cestu do hor, kde má z dřívějška nevyřízené účty s místním šerifem. Touha po skolení mýtického zvířete ovšem představuje mnohem silnější motivaci, protože ho vytrvale děsí k smrti. Stejný záměr má siouxský válečník Splašený kůň, jehož žene bolest v srdci a touha po pomstě. Bílé monstrum připravilo o život jeho milovanou dcerku při krveprolití v siouxské vesnici. Starý indiánský zvyk praví, že její duše bude očištěna, pokud bude tělo zabaleno do posvátné bizoní kůže. Kořist je ale jen jedna a oba si na ni činí stejný nárok. Blíží se osudový střet s bílým bizonem a lovci musí vsadit vše na jednu kartu. Komu se podaří skolit bájného bizona a nalézt konečně klid ve své duši? Westernový snímek s prvky hororu a katastrofické tematiky přestavuje poslední westernovou roli hvězdného Charlese Bronsona, jenž se představil jako drsný pistolník Bill Hickok. Jeho souputníka na lovu bílého bizona ztvárnil významný herec indiánského původu Will Sampson, jenž se krátce předtím proslavil jako Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Hvězdné herecké obsazení doplňují ve vedlejších rolích Jack Warden nebo Kim Novaková. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Akčné scény s Bizónom sú určite highlightom tohto snímku. Je ich však málo a dá sa povedať, že pre odchovancov CGI, ktorí čakajú monštrum v celej kráse, budú tieto sekvencie na smiech ( samozrejme, že v tej dobe sa zábery na animatronické modely museli točiť s prihladnutím na ich pomernú nedokonalosť ). Tá vata medzi tým ma veľmi nezaujala a je smola, že sa radšej tvorcovia neodhodlali na viac zábavy s rohatým bielym diablom. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Když se Bronsonovi s Thompsonem dařilo, tak to obvykle stálo za to. Sedmdesátá léta jsou toho dobrým příkladem a tenhle Bílý Bizon asi tím největším. Western s prvky londonovské dobrodružné romantiky a makabrózního přírodního horroru, který zde ztělesňuje berserkující bizon, jenž Bronsonově postavě Billa Hickoka (skutečně žijící pistolník) přinaší nelibé noční můry, při nichž se ze spaní chápe svých koltů a zběsile pálí všude kolem (dost překvapivě u toho nikoho nezabije). Westernový vliv se zde neodkazuje ke klasickému americkému stylu, ale překvapivě je zde citit hodně spaghetti westernu (viz. scéna přestřelky v zasněženém údolí s naechovaným řevem zůčastněných). Jakousi epiku filmu pak dodává skvělá kamera Paula Lohmanna, ale především skladatelské angažmá Johna Barryho, který celý kousek posouvá o něco výš. V jádru je to sice jenom béčko, ale s hodně ačkovou fasádou a mimochodem, Bronson tu funguje skvěle. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Byl by to vyrovnaný souboj bílého sudokopytníka se splašeným lichokopytníkem, kdyby se do něj nevložil kapitán Aha Bronson, který se kvůli posvátnému zvířeti probouzí upocený ze snů. Chlupatý Moby Dick ho tak dráždí, že to po Moby ponechá v nečinnosti, i když o něj aktivně usiluje zachovalé děvče z Vertiga! Řádění nasrané tatanky možná slibovalo nádech hororu a mystiky, nicméně scény s animatronickým bizonem připomínajícím porouchaný trenažér na rodeo spíš vyvolají jen úsměv a rozpaky. Byla tu i snaha o příběhovou linku, kdy bílý a rudý muž hledají cestu k rasové snášenlivosti přes ukázky vlastní kuráže, ale ani ta nedisponuje nějakým funkčnějším rozměrem. Přes to všechno ale nebudu Lakota a tu třetí hvězdu dám. Kvůli Johnu Barrymu.. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser J. Lee Thompson mi toho vela nehovori a po tomto filme este tomu tak aj dlho bude. Zvlastny film, ktory spaja prilis vela veci naraz : jednak je White Buffalo akousi westernovou odpovedou na Spielbergov film Jaws z roku 1975, jednak slavny pistolnik v podani Charlesa Bronsona sa vracia na horucu podu, kde mu hrozia nebezpecne veci a za tretie su tu casto zbytocne kecy o belochoch a Indianoch a o tom, kto komu ukradol/zabral podu. Takze vsetko sa to mixuje a miesa v jednom filme, a to posobi dost rusivo. Divak sam nevie, ci sa ma zamerat na Lee Thompsonovu odpoved na Spielbergov kultovy Jaws, alebo na samotny lov bieleho bizona, ktory terorizuje indianske obce, alebo ma filozofovat nad vztahom belochov k Indianom a riesit ich majetkovopravne zalezitosti okolo pody. To pre filmy nikdy nie je dobre, ked sa v jednom snimku riesia 2 - 3 veci naraz., lebo to odputava pozornost. V roli pistolnika, ktory ma zabit bieleho bizona sa predstavil Charles Bronson /seria Death Wish/ a v roli indianskeho nacelnika zas mohutny Indian Will Sampson /One flew over the Cuckoo´s Nest/. Snimok je takto len mixom zaujimavych myslienok a filmarskych postupov. Preco sa vsak oplati film pozerat je zaverecny lov na bieleho bizona, ktory je miestami umely, ale jeho rev nahana ciastocne strach. 60 % ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Je to mix westernu a monster filmu.A to veľmi podivný a neuveriteľný.Charles Bronson v tej dobe na vrchole kariéry.Monster film s takýmto zverom som ešte nevidel a neviem či vôbec aj iný ako tento existuje.Ale úspech tento film nemal.Keby ho boli urobili pred takými 15-20 rokmi,úspech by mal určite.Ale mne sa aj tak páčil,všetko jedno.A je to vôbec netypický film pre Bronsona.Veľmi netreba rozmýšľať,či sa Wild Bill Hickok niekedy stretol s náčenikom Crazy Horse,pretože to v tomto filme nie je podstatné.Mimochodom,obaja boli zavraždený do jedného roka.Biely byvol síce ako monstrum nie je nič moc,ale ujde to. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Kim Novak nehrala vo veľkom filme už niekoľko rokov, keď sa mala objaviť v tomto filme. Bola z toho dosť nervózna, čoho si všimol Charles Bronson a rozhodol sa jej pomôcť. Úmyselne prvých pár vzájomných replík pokazil, čím sa Kim Novak úplne uvoľnila a tréma opadla. (Arsenal83)
  • Pre bizónie scény si producent Laurentiis najal Carla Rambaldiho, aby navrhol animatronického bizóna v plnej veľkosti, ktorý by sa kĺzal po koľajniciach. Toto bolo založené na jeho rozsiahlejšej práci na ich predchádzajúcej spolupráci King Kong (1976). (Arsenal83)
  • Režisér J. Lee Thompson o filme: "Je to Moby Dick divokého západu. Je to film, o ktorom dúfame, že bude fungovať na mnohých úrovniach. Po prvé, je to nádherný, citlivý príbeh medzi Divokým Billom Hickokom a veľkým indiánskym náčelníkom Crazy Horseom. Na druhej strane film hovorí o človeku, ktorý musí nájsť sám seba, hľadať svoj osud, zbaviť sa strachu a stať sa ľudskejším." (Arsenal83)

Reklama

Reklama