Reklama

Reklama

Vítejte na hřišti pro dospělé, které je navrženo tak, aby uspokojilo všechny vaše představy, a kde jsou realističtí roboti naprogramováni na romantiku... násilí... cokoli. Vítejte ve Westworldu! Podnikatelé Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) přijíždějí strávit dovolenou v zábavním parku imitujícím Divoký západ, kde nechybí tanečnice, hromadné barové rvačky ani přestřelky, ale všechno je bezpečné a neškodné. Když je však Blane postřelen robotem (Yul Brynner) a záhy umírá, Martin zjišťuje, že se něco příšerně zvrtlo. Všichni lidští provozovatelé jsou mrtví a roboti vyvražďují návštěvníky v tomto sci-fi thrilleru od scenáristy a režiséra Michaela Crichtona (Jurský park). (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně originální nápad! Začátek je sice poněkud slabší, ale jakmile se začnou stroje kazit, nabere snímek druhý dech a nepřestane bavit, neboť nabírá opravdu spád. Yul Brynner v roli robota - pistolníka - je skvělý, opravdu předvedl vynikající výkon a kostým Chrise ze Sedmi statečných mu i tentokrát sedl. K tomu všemu atraktivní prostředí, úderná hudba a vystupňované napětí, takže dávám bez debat 4*. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Snímek stojí na zajímavém tématu a originálním nápadu skloubit western a sci-fi a padá na Crichtonově režii a nestabilitě vyprávění. Spoustu scén je zdlouhavých a slibné scény (za všechny závěrečná honička) nemají potřebné grády. Film se rozjíždí hodně ze široka, přičemž pasáže ze středověku a starověku víceméně vyznívají doztracena. Pokud by se Michael Crichton věnoval pouze westernovému světu (či na větší ploše rozehrál všechny tři) a film režíroval zručný režisér, hodnocení by bylo jistě vyšší. Takto jej i přes nesporné klady (neotřelost příběhu, takřka dokonalý Yul Brynner) považuji spíše za pozoruhodný a zajímavý, nežli skvělý a jedinečný. 60%. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně netradičně pojaté sci-fi z prostředí divokého západu. Příběh sice zrovna dvakrát neoplývá akcí a napětím, ale při pohledu na staré dobré kovbojské souboje se divák cítí jako doma a zvláštní atmosféra dodává filmu pestrost. Nejlepší je ale Yul Brynner, který do děje se svým nekompromisním pohledem skvěle zapadne. Žádný nářez to tedy není, ale na to jedno zhlédnutí příjemná a originální podívaná. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Zabijácký robot, který vypadá jako člověk, označený třemi číslicemi, z jeho kovové lebky svítí pronikavé oči a který se nikdy nezastaví, dokud nezlikviduje svůj cíl. Ano, to je Terminátor T-800 od Jamese Camerona (1984), ale také jeho primární inspirační zdroj, o 10 let starší bezejmenný robot Pistolník / Gunslinger, model DELOS 406 z Crichtonova režijního debutu Westworld. Ve filmu mimo jiné zazní: "...model 406 má plnou senzorickou výbavu." "Jde po mně! Co s tím můžu udělat?" "Nemůžeš udělat nic. Dostane tě. Nemáš šanci. Je pár věcí co můžeš zkusit: Oslepit jeho zrakový systém, ohlušit poslechový... Ale stejně bude vždycky jeden krok za tebou! Nemáš šanci!" Vždycky jsem si myslel, bůhvíjak nebyl Cameron originální se svou postavou neúnavného zabijáckého robota, ale tady vidím, že skutečný vizionář byl Crichton. Zatímco Cameron pro svého robota vymyslel svět budoucí války a cestování v čase, Crichton zůstal u svého oblíbeného prostředí: zábavní park, který se zvrtne (čili Jurský park). Režijně to samozřejmě nedrží úplně pohromadě, ale rozhodně zaslouží kredit za svou představivost a nápaditost. (Jo a James Brolin vypadá totálně jako Christian Bale, OMG!) ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Michael Crichton vytvoril skvelý námet. Zrežíroval ho však veľmi rutinérsky. Bez iskry a iba s jednou postavou čo za niečo stála (Yul Brynner). Ostatné sú ploché aj ako kulisy pre dej. Westworld funguje ako groteska na sci-fi a nijak inak čo je škoda lebo verím že na papieri vyzeral dobre. Miestami chytá ten správny futuristicko-tajomný nádych (scény v laboratóriách) ale všetko je pochované tým že je nudný. A to má 88 minút. Väčšinu času som sa smial, záverečnú tretinu som si chcel pretočiť a nebyť pár fajn nápadov a westernovej tématiky, asi film vypnem v polovici. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (23)

  • Když Peter (Richard Benjamin) poprvé zastřelí Pistolníka (Yul Brynner) v salónu, kulka vyjde uprostřed jeho zad. V dalším záběru je zranění po kulce v pravém rameni. (Marek06)
  • Jde o první celovečerní film, ve kterém byla využita digitální technologie CGI (Computer-generated imagery, počítačem generovaná grafika) pro pixelizaci obrazu. Snímky, složené z viditelných čtverečků, byly použity ve scénách, kdy kamera zabírá svět očima Gunslingera (Yul Brynner). (vesper001)

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Reklama

Reklama