Reklama

Reklama

Kampf um Norwegen. Feldzug

  • USA Battle for Norway - 1940 Campaign (neoficiální název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Osmdesátiminutový snímek nacionálně socialistické propagandy z roku 1940, vytvořený na objednávku Oberkommando der Wehrmacht, sleduje vojenské akce německých vojsk na území Dánska a Norska (Fall Weserübung). (vangobseck)

Recenze (2)

vangobseck 

všechny recenze uživatele

Jarní kampaň roku 1940, Fall Wasserübung. Zajímavá je zejména propagandistická reflexe těžkých ztrát Kriegsmarine v úseku Drøbak - Oslo, kde 9. dubna norská pobřežní baterie potopila těžký křižník Blücher (čtrnáctá minuta snímku), a dále druhá fáze bojů u Narviku (šestadvacátá minuta snímku), kde německé loďstvo přišlo o všech osm nasazených torpédoborců, jednu ponorku a více jak sto můžů. Snímek byl leta považován za ztracený, Bundesarchiv skladoval pouze několik jeho fragmentů a utržkovitých scén. V roce 2005 se jeho kopie objevila na internetové aukci, byla odkoupena norským profesorem Saakvitnem a následně restaurována a předána Bundesarchivu, který je držitelem autorských práv. Kampf um Norwegen. Feldzug 1940 ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Propagandistický dokument, který ve své době vidělo mnoho Němců, pro které to byla jediná možnost, jak "zaslepeně" nahlédnout do současného stavu vojenských operací WWII, kterou zastiňovala propaganda Třetí říše, ke svému zdárnému prospěchu. Pro dnešního diváka zajímavé nahlédnutí do propracované a pečlivě promyšlené Německé propagandy s mnoha unikátními záběry a dobovým komentářem. 80% ()

Reklama

Zajímavosti (2)

  • Film nikdy nebyl uveden v Německu z neznámých důvodů. Byl považován za ztracený po mnoho let. (Dragoni)
  • Berlínský Bundesarchiv měl pouze několik záběrů z tohoto filmu a až roku 2005 se celý film záhadně objevil na internetové aukci. Kopii filmu koupil norský vysokoškolský profesor a filmový expert pan Jostein Saakvitne. (Dragoni)

Reklama

Reklama