Reklama

Reklama

Šest stupňů, které mohou změnit svět

(TV film)
  • Česko Šest stupňů může změnit svět (více)

Mnozí vědci věří, že by do roku 2100 mohla průměrná teplota na Zemi vzrůst až o šest stupňů Celsia. National Geographic se pustil do důkladného zkoumání a postupuje stupeň po stupni, aby zjistil, co by zvýšení o každý – kritický – stupeň mohlo znamenat pro lidi a celou planetu. Prostřednictvím působivých filmových obrazů a důkladných analýz tento speciál ilustruje, jak globální oteplování už poznamenalo australské útesy, ledová pole v Grónsku a amazonské deštné pralesy. ŠEST STUPŇU, KTERÉ MOHOU ZMĚNIT SVĚT nabízí střízlivý pohled na důsledky naší neukojitelné potřeby po energiích a vysvětluje, co je skutečné, co stále kontroverzní a jak existující technologie a prostředky mohou pomoci otočit globální teploměr nazpět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

peaceNwar 

všechny recenze uživatele

Po druhom zhliadnutí dvíham svoje hodnotenie zo štyroch na päť hviezdičiek a to preto, lebo tento dokument naozaj veľmi šokujúco, pútavo, napínavo a až neuveriteľne premieta na plátno strašidelné scenáriá človekom vyvolaného globálneho otepľovania. Pozeráte sa na to ako na nejaký katastrofický film, poviete si, ty jo, New York pod vodou, moria prázdne, amazonský prales v plameňoch a India púšť, niektorých možno aj myšlienka na každoročné superhurikány, tornáda a suchá v USA poteší, no potom si zrazu človek uvedomí, sakra! Veď toto nie je film, toto sa naozaj môže stať! A táto skutočnosť je na tomto filme TO, čo mi spôsobuje zhrozenie a strach a vyráža mi dych. A niekto, kto sa v týchto veciach už nejaký čas hrabe, tak, ako ja, vie, že toto nie je len nejaká priblblá vízia svedkov Jehovových. Jedná sa o teórie, podporené dvadsaťročným výskumom a pozorovaním a podporené 80%-nou väčšinou klimatických vedcov. Samozrejme, že časové rozmedzie jednotlivých stupňov oteplenia (kritické piate pásmo podľa niektorých už 2100, podľa iných až 2200) sa v štúdiách diametrálne líšia, ale 97 % všetkých štúdií tvrdí a dokazuje, že človek svojim vypúšťaním konzervovaného uhlíka do atmosféry je priamo zodpovedný zaň. Ale je tu aj jedna dobrá správa; ešte máme šancu! :) ... Áno, ešte máme čas na zmenu a je ťažo určiť, kedy už nebudeme mať, ale "čím dlhšie so zmenou nášho životného štýlu zaháľame, tým ťažšie a drahšie bude sa katastrofe vyhnúť." ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Záleží na tom - někdo tomu věří, někdo ne. Ale pokud se podívám z okna a je konec ledna a nevidím žádný sníh a průměrná teplota teď je 2 stupně, tak si říkám, že jen tak nějaké žvásty to být nemůžou. Pamatuju si, že před deseti lety jsem v Praze na zahradě u domu stavěl sněhuláka. Minulou zimu jsem nevěděl kam mám sníh odklízet, kolik ho bylo. Teď je to sázka do loterie. Nikdy nikdo teď už neví, co a jak to vlastně bude. Hezky jsme to udělali na své matičce Zemi. - dokument vskutku zneklidňující. ()

Reklama

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre zobrazené problémy globálneho oteplovania... Z tohoto dokumentu si môže každý z nás zobrať aj veľa ponaučení, ako zmenšiť emisie oxidu uhličitého šetrením elektrickej energie alebo motorových palív... Tento typ dokumentov by mali vidieť všetci ľudia na planéte a možno by aspoň pár z nich začali robiť niečo pre túto našu malú Zem... ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Není to dokument, který by byl o ničem nebo rovnou zbytečný, to vůbec ne, dokonce i celkem dobře popisuje daný problém, jenže mi přišel strašně roztahaný a s neuvěřitelně pomalým tempem, a to jsem ho viděla po několika částech a ne najednou. Pak mi tu citelně chybělo ještě něco, co by diváka opravdu zaujalo natolik, aby nad problémem začal přemýšlet a nezapomněl na něj během následujících hodin. 6/10 ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Globální oteplování je v soušasnosti rozhodně problém a lidstvo si za to může částečně samo. Částečně - protože v historii Země se počasí radikálně změnilo několikrát a to zcela bez vlivu lidského působení. A právě tento fakt je zde poněkud opomenut. Jinak jde o zajímavé zamyšlení nad tím, co by se v blízké budoucnosti stalo s naší planetou, pokud by se teplota zvýšila jen o několik stupňů a zda je možné tento proces nějak ovlivnit. Každopádně lidem, žijícím přímo na březích oceánů tento dokument na klidu asi moc nepřidá. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama