Reklama

Reklama

Als twee druppels water

  • angličtina The Dark Room of Damocles (více)

Obsahy(1)

Nizozemí je okupováno Německem za druhé světové války. Mladý Hennie Ducker (Lex Schoorel) má obchod s doutníky ve Voorschoten a žije vcelku v klidu a pohodě. Pak se u něho ale objeví výsadkář Dorbeck (Lex Schoorel), kterého honí nacisté a on ho ukryje. Oba mladíci jsou si podobni – jako dvě kapky vody, až na barvu vlasů. Ducker začne podle pokynů cizince pracovat pro odbojové hnutí, nejprve jde o nějaké fotografie, pak sabotáž a pak začne zabíjet německé oficíry a holandské kolaboranty. Kromě toho začne mít poměr s uprchlicí Marianne (Nan Los). Když se začne blížit gestapo, podaří se mu pomoci Dorbeckovi, aby zmizel. Po osvobození mu ale začnou problémy. Žádný hrdina odboje, zdá se, že ti, které zabil, spíše odboji pomáhali, žádný Dorbeck, aby mu dosvědčil, proč vše dělal. Ten totiž zmizel, dokonale, až příliš dokonale... zahladil za sebou všechny stopy, zlikvidoval svědky, s nikým dalším se nesetkal a postupně se ztrácejí důkazy, které by mohly jeho existenci prokázat. S Duckerem to vypadá velmi špatně a je otázkou, jestli se mu podaří prokázat pravdu. Nebo to nebyla pravda? Byl Dorbeck výsadkář nebo to byl provokatér a německý agent? A existoval vůbec? Film byl přijat na festival v Cannes. (Peabody)

(více)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tento nizozemský thriller na pozadí 2. světové války mě vážně dostal! Nesmírně mě pohltil, nechával v silném napětí do poslední scény i překvapil originálním vývojem děje během několika navazujících zápletek. Jelikož Jako dvě kapky vody zde skoro nikdo neviděl a tuším, že ani neuvidí, dovolím si SPOILERY! Spočátku jsem očekával tradiční válečné drama o ukrývání hledaného člověka (britského letce Dorbecka), ale již brzy hlavní hrdina Ducker podnikne odvážný krok: díky menší podobnosti se začne vydávat za skrývaného Dorbecka, převezme za něj nedodělaný úkol a zároveň pod touto cizí identitou začne vraždit jednoho zrádce (kolaboranta) za druhým... Ponurý thriller nabízí několik zvratů, mj. v souvislosti se záměnou identity, až se Duckerovi povede husarský kousek a pomůže hledanému na poslední chvíli zařídit útěk. Již do té doby jde o strhující atmosférickou smršť, nicméně ve druhé polovině začla ještě větší síla... Dorbeck sice úspěšně zmizel a není na dosah. Jenomže, pro Duckera, který se marně pokouší popřít svou falešnou identitu, utekl až příliš dokonale... zahladil za sebou všechny stopy, zlikvidoval veškeré svědky, s nikým dalším se nesetkal a postupně se ztrácejí všechny možné důkazy, které by mohli jeho existenci prokázat. Svou hodně tísnivou atmosférou a částečně i zápletkou mi to připomnělo povídku ze Zóny soumraku And When the Sky Was Opened, jenže tady nejde o mysteriózní zápletku se zásahem tajemných sil, ale poměrně realistický děj, který se klidně mohl stát, vkročením do velké hluboké pasti vlivem vlastního nebezpečného konání a zároveň nekompromisní souhrou okolností... čímž ještě více na mě zcela bezvýchodiskovou situací hlavní postavy zapůsobil. KONEC SPOILERŮ. No sebralo mě to... Už Můj přítel coby další nekompromisní drama Fonse Rademarkse mě dostal a tenhle kousek ještě víc, kromě děje i obdivuhodnou tvůrčí práci s atmosférou. Popravdě mě mrzí, že se dosud žádný snímek od tohoto režiséra u nás nedočkal uvedení a také, že zatím s nikým tady nemůžu sdílet silné zážitky z Rademarksových filmů (a to i v případě jeho asi nejslavnějšího opusu Max Havelaar). A to jsem ještě zapomněl zmínit perfektní výkon hlavního herce (zde neuvedený Lex Schoorel) v ústřední dvojroli obou vzájemně si podobných mužů. Zajímavé pro našince je, že během promítání filmového týdenníku z války v kině použili Holanďané jako doprovodnou skladbu Smetanovu Vltavu. :) [95%] ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Fons Rademakers  natocil posobivy fryler odohravajuci sa na pozadi Druhej svetovej. Hm, ono dnes uz WWII je preinformatizovana, fakt inforamcii o nej je prilis vela, ak to takto pojde dalej tato preinformatizovanost a ak nam budu historici dalej davat take rozsiahle a vycerpavajuce info, tak sa nepochybne dozvieme i Stalinov oblubeny obchod so zachodovymi stetkami, urcite sa potom dozvieme ci Ajzenhover prikazal vojakom pred bitkou cistit a vytirat hajzly v smere pohybu hodinovych ruciciek alebo proti smeru pohybu hodinovych  ruciciek.  a deskriptivnu analyzu rannej stolice kazdeho japonskeho generala, ba dokonca i samotneho Hideki Todzo-a. K Jo a hovorite ze aj nieco  k filmu by som mal napisat : super filmecek, vynimocne kvalitna tema znamena i kvalitny film  : 74 % ()

rivah 

všechny recenze uživatele

JAKO DVĚ KAPKY VODY. Perfektní zápletka se dvěma takřka totožnými muži a její rozvíjení až do hořkého konce. ()

Reklama

Reklama