Reklama

Reklama

100% bílý

(TV film)
  • Velká Británie 100% White
všechny plakáty
Velká Británie, 2000, 109 min

Režie:

Leo Regan

Hrají:

Leo Regan

Obsahy(1)

Irský režisér Leo Regan si před třinácti lety vytipoval tři členy neonacistického gangu 100% White, průběžně je fotografoval, napsal knížku o extrémistech a v roce 1999 strávil 12 měsíců ve společnosti skinheadské trojice. Znamenitě natočený dlouhometrážní dokument uvádí vícevrstevnatý příběh z druhé strany rozvrácených rodin a mizerného dětství. Snímek společnosti Diverse, natočený pro britskou stanici Channel 4, získal Flahertyho cenu Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA) za nejlepší dokument roku 2001. Na mezinárodním festivalu Hot Docs v Torontu 2001 obdržel Stříbrnou cenu za nejlepší dokument, obdobná uznání snímku udělila britská Královská televizní společnost, a britská společnost vysílatelů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

anais 

všechny recenze uživatele

Pokusím se trochu reagovat na Pohrobkův příspěvek. Dokument 100% bílý se zajímavě noří do duše tří skinheadů, bývalých kamarádů. Po letech jsou všichni nuceni postupně přehodnocovat své názory. U někoho to jde snáze, jiný se s "barevnými" nedokáže smířit ani ve chvíli, kdy si prožil s jednou takovou dívkou milostný románek a jeho švagr je černoch. Skrývá se za pozérské řeči a svého syna nenápadně tlačí ke stejnému, "bílému" vyznání. Je pravda, že v Británii hnutí skinheads vzniklo jako společenský vzdor, který snad měl nějaký myšlenkový základ. "Pohrdavý náhled" si skinheadi ale nevysloužili svým smutným osudem lidí na sociálním okraji, ale snahou snažit se všechno řešit agresí. A v mnoha případech ne agresí za svobodu nebo nějaký jiný ideál, ale agresí pro samu agresi. I v tomto dokumentu jeden z aktérů vypráví, jak někoho bezdůvodně zmlátili. A dělají to všude jinde... Dokument Leo Regana se snaží skinheady ukázat jako citlivé lidi, kteří se s odstupem času musejí vyrovnávat s minulostí. Dva ze tří snahu mají.... ve třetím případě však režisér naráží na bariéru pozérství, které není schopno sebereflexe. A když vidím to jeho dítě poslouchající tatínkovi rasistický kecy, tak mě mrazí v zádech.... ()

Nepi 

všechny recenze uživatele

Výpovědi skinheadů,které vám vezmou dech a současně vás i dojmou....úchvatně natočený dokument o problémech rasismu... ()

Reklama

Reklama