Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Don Alonso čte knihy o rytířství, ale postupem času ztrácí svůj zdravý rozum a začne věřit, že je rytíř jménem Don Quijote de La Mancha. Se svým sluhou Sancho Panzou se rozhodne jít vstříc imaginárnímu dobrodružství. Než opustí rodnou ves, potká krásnou služku, kterou pojmenuje Dulcinea, a zvolí si ji za dámu svého srdce. Jeho prvním dobrodružstvím je boj s větrnými mlýny. V hospodě je pak hospodským pasován na rytíře, poté se utká s kněžími a také se dvěma stády ovcí, které považuje za nepřátelská vojska. Alonso prožívá další a další dobrodružství, setkává se i s falešnou Dulcineou a nakonec svede boj s rytířem Bílé luny, kterému podlehne a musí slíbit, že se vzdá potulného rytířství. (TV Nova)

(více)

Recenze (8)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Don Quijote je asi jediná kniha, kterou jsem nedočetl a po sto dlouhých stranách odložil (a nejspíš to tak i zůstane), ale ten příběh se mi moc líbí, protože je to prostě klasika všech klasik a patrně to největší dobrodružství. Nemám tedy s čím srovnávat (kromě Gilliamova filmu), ale musím říct, že jsem s touto adaptací poměrně spokojen, jen bych jí vytkl, že v poslední třetině už se ta dlouhá stopáž trochu rozpadá, ale to nevadí. Je to adaptace klasická (tedy ne přenesená do současnosti, což je dobře), jsou tu větrné mlýny, hrad, velká dávka vtipu i správně dobrodružného napětí, sympatické postavy a excelentní John Lithgow v jedné ze svých nejlepších rolí. Atmosféra je přímo královská, zbytek hereckého obsazení je taky perfektní a celý film je správně zábavný, absurdní i vážný, jak by asi být měl. Takže za mně spokojenost. 80%. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Nemám rád ani knihu a film je tedy o poznání horší. Senilní starý rytíř na cestách se sluhou, který ho nasleduje z nepochopitelných důvodů. ()

Reklama

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

..pre mna srdcova zalezitost, hallmark-ovska klasika, ktoru som videl niekolko krat.. Film je relativne dlhy, nijak neohuruje originalitou spracovania.. no napriek tomu je to velmi prijemna a nenasilna zalezitost, ktoru by som si dokazal kedykolvek pozriet znovu. A urcite je to mensie "utrpenie" ako citat knihu .. ! :) ()

Vabr odpad!

všechny recenze uživatele

Budu to psát hodně zkráceně. Tenhle komentář se bude týkat hlavně lidí, kterým se nechce knížka číst a chtějí se podívat na film. Já nečetl knihu vůbec a bratr pouze prvních 80 stran a pak ho to už přestalo opravdu bavit. Říká, že tohle není absolutně přesné. Postavy se i jmenují jinak a scény jsou provedené jinak nebo chybí! Nedoporučuje se podívat! Narozdíl od starého Dona Quijota koukatelnější verze, ale ty efekty! Jsou opravdu příšerné a přeplácané. To bylo dobré na tom starém filmu, kde efekty nepotřebovali. Don Quijote je horší a působí jako blbec. Je to totální sra*ka. K tomu to trvá tak dlouho. Řekli jsme si, že to musíme dokoukat celý, ale to se pravdu nedalo u tý scény, kde byl Don Quijote ve sklepě a tam přišel chlap převlečenej za ženskou a ze sudu se stal obr. To už bylo jako opravdu dost!! VYHODNOCENÍ: 2 CHLAPI SE HÁDAJÍ, KTEREJ Z NICH SE PŘEVLÝKNE ZA ŽENSKOU A UDĚLÁ TO TEN S VOUSY, NAMÍSTO TOHO, ABY TO UDĚLAL TEN BEZ NICH *facepalm* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Akože to prichádzate, muž môj? Veď vy tuším prichádzate pešo a s pľuzgiermi na nohách a skôr vyzeráte ako blanár, než vladár!“ Román Miguela de Cervantesa Saavedru je veľká vec a ak čitateľ príde na chuť jej zvláštnej poetike, stanú sa don Quijote a Sancho Panza jeho obľúbenými knižnými postavami. Veľkým fanúšikom knižky je aj John Lithgow a hovorí sa, že len čo uvidel hallmarkovskú verziu Merlina, vybral sa do Hallmarku s nápadom sfilmovať podobným spôsobom i Don Quijotea. Výsledok je bohužiaľ takmer tragický. To, čo je dobré na knižke, sa do filmu neprebojovalo. Aby som bol úprimným, neprebojovalo sa doňho takmer nič dobré. Otravné postavy - s ktorými nedokázali pohnúť ani Lithgow s Bobom Hoskinsom - putujú z bodu A do bodu B a neznesiteľne dlhé dve hodiny zažívajú vždy to isté: raz si Don Quijote pomýli veterné mlyny s obrami, potom dve oproti sebe idúce stáda dobytka s dvoma na smrť znepriatelenými armádami atď. Pozerať sa na ten istý prístup 120 minút nie je veru žiadna sranda, ale skôr riadna otrava. Režisérovi Petrovi Yatesovi (BULLITOV PRÍPAD, PLANÉTA KRULL) toto skutočne nevyšlo. Nevyšlo to tým pádom ani Hallmarku (na rozdiel od vydarených GULLIVEROVÝCH CIEST s Tedom Dansomom). ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama