Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Historické drama natočené na motivy hry slavného Arthura Millera vychází ze skutečných událostí, ke kterým došlo v roce 1692 v americkém městečku Salem, obývaném komunitou puritánů. Jednoho rána se skupina dívek vydá do lesa, kde se účastní zaříkávání černošské otrokyně. Přistihne je však reverend Parris a dívky se rozutečou. Dvě z nich krátce po návratu domů upadnou do bezvědomí. Dívky to jen předstírají z obav před trestem, ale reverend se po dohodě s některými osadníky rozhodne povolat do Salemu známého lovce čarodějnic, reverenda Halea. Přestože zkušená vědma dívky probere a stejně jako rozumný farmář John Proctor, radí představeným obce, aby Halea poslali pryč. Reverend Parris však trvá na svém a brzy se městečko mění v peklo.
Hale vyslýchá dívky a jedna z nich označí za iniciátorku zaříkávání Parrisovu neteř Abigail. Ta v sebeobraně prozradí otrokyni Titubu, která během mučení označí za čarodějnice některé salemské ženy. Postupně se kní přidá také Abigail a další dívky, které v transu obvinují stále další a další ženy. V Salemu začne hromadné zatýkání. Lidé se začínají bát jeden druhého. Někteří si obviněním z čarodějnictví začínají vyřizovat osobní účty, malá dívka obviní starce, jehož pozemky chce získat její otec. John Proctor, který zná pravdu se sejde s Abigail a varuje ji. Dívka kdysi sloužila u něj na statku a do farmáře se zamilovala. Proctorova žena Elizabeth ji proto vyhnala. Nyní se chce dívka pomstít a obviní ji z čarodějnictví. Reverend Hale si uvedomuje, že se situace v městečku vymkla kontrole.
Společně s Proctorem a dalšími se ji pokusí zastavit, to se však ukáže nad jejich síly. Abigail dovedně manipuluje dívkami a v železech končí stále více lidí, začínají popravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

Shit 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost nudnej film, to neustálý obviňování, intriky a soudy mě prostě nebavily a jelikož o tom je celej tenhle film, tak mě logicky i celej film nebavil. Snad jediný co stojí za povšimnutí je nadprůměrnej výkon Winony Ryder, jenže celý to její snažení dost sráží to neustálý křičení a ječení, který všechny herečky v tomhle filmu hojně používaly, Winonu nevyjímaje ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Tenhle film přímo vybízí ke srovnání s legendárním čs. filmem Kladivo na čarodějnice, jelikož je v podstatě o tom samém. Ovšem do působivosti Vávrova veledíla má daleko. I tak ale s čistým svědomím mohu dát 4 hvězdičky, jelikož atmosféru to mělo solidní, herce vynikající a ten závěr opravdu stojí za to. Trošku se divím, že to zde má celkem nízké průměrné ohodnocení. ()

Reklama

Marci 

všechny recenze uživatele

Někdo tady nechápe vysoké hodnocení filmu, já zas nízké... Nemám, co bych vytkla. Má to spád a dramatičnost, pravda je ta, že občas film nezapře svou divadelní předlohu. Po Věku nevinnosti je radost vidět Daniela Day-Lewise a Winonu Ryder opět spolu a v naprosto odlišných rolích. Day-Lewisův John Proctor je z rodu těch zemitých, spravedlivých sedláků (nevím proč, ale spolu s ním se mi vybaví třeba ještě František z Jasného filmu Všichni dobří rodáci). Oproti tomu Winonina Abigail je opravdu ďábelské stvoření s andělskou tvářičkou. Sympatická byla i postava Elizabeth, Proctorovy ženy v podání Joan Allen. Závěrečná scéna mezi Elizabeth a Johnem byla nejen scénou smíření a odpuštění, ale nejhezčím vyznáním manželské lásky, jaké znám. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Může mě někdo vysvětlit proč má film tak nízké hodnocení?? Ano je o kousek slabší než nepřekonatelný český film kladivo na čarodějnice, ale i tak je film výborný. Jak scénář, tak hlavní role (D.D. Lewis je prostě nejlepší herec a Winona velice, ale velice překvapila...) tak hudba byly na velmi vysoké úrovni a u mě je film na 4,5 * Bál jsem se "dobrého Holiwoodského konce plného lásky a pochopení" který naštěstí nenastal... ()

crha 

všechny recenze uživatele

Drama u kterého jsem se místama musel smát. Srovnávat s Kladivem je podle mě namístě, zvlášť, když ho Kladivo rozcupákuje na plné čáře. Winona tady hraje největší čubku na světě, ale jejím kukadlům bych stejně odpustil všechno, jediný kdo mi vadil byl ten její kolektiv. Hrůza, hnus, k zblití, na ránu... Ale zpátky k filmu, v Salemu jsou dobří a neokoukaní herci, ale místama děj hraje moc na city a hlavně se z celého filmu dalo vytěžit mnohem víc. Třeba soudce byl měkejš, takový Boblig by s nima zatočil líp. 60% ()

Galerie (47)

Zajímavosti (15)

  • Daniel Day-Lewis sa počas nakrúcania nesprchoval ani nekúpal, aby sa lepšie vžil do svojej úlohy. (busev)
  • Pro roli Abigail Williams byly zvažovány herečky Melanie Lynskey, Drew Barrymore nebo Kirsten Dunst. Ostatně Kirsten všechny ohromila, byla přizvána i na kamerové zkoušky, jenže producent a režisér trvali na tom, že je příliš mladá. (viperblade)
  • Ze skutků Abigail Williamsové čerpal například zpěvák King Diamond, který se údajné čarodějnici věnoval dokonce ve dvou albech s názvem Abigail I. a Abigail II., nebo spisovatel Stephen King, který zmínil v knihách jak jméno Abigail, tak i městečko Salem´s Lot. (Terva)

Reklama

Reklama