Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Akční drama o dvou mužích, pro které vítězství v souboji znamená různé věci. Max Suba se vrací po dvaceti letech z vězení. Obtížně shání zaměstnání. Nakonec je přijat do šermířské školy mistra Villarda. Ten na žáky působí nejen výjimečností svého umění, ale i tvrdostí a bezohledností. Suba je jiný šerm pro něj neznamená jen boj o vítězství, ale i životní filozofii. Mezi oběma mistry lze od začátku pozorovat napětí, které má kořeny v dávné minulosti. Je jasné, že jednoho dne Villard se Subou vybojují zápas na život a na smrt. Přežije jen jeden, nebo nakonec zvítězí rozum a odpuštění? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Maly film s jednoduchou zapletkou odohravajuci sa po väcsinu casu v jednej miestnosti a pritom to funguje na jednotku. Na dobu vzniku to ide netradicne do hlbky a nejedna sa o prizemne becko ale klasicku sportovu dramu. Najviac sa mi paci Robertsova rozporuplna postava u ktorej do konca nevieme, ci sa z neho nestane zaporak. Nastastie zakoncenie filmu je dokonale vyvazene. Bolo velmi uspokojuce sledovat Robertsa ako sa snazi este hrat a nielen zarabat na najom ako to bohuzial robi dnes. V druhej hlavnej ulohe ako Robertsov super tu exceluje F. Murray Abraham. Mam ho zafixovaneho ako predstavitela zaporakov, takze ako kladny hrdina pôsobi prekvapivo uveritelne a sympaticky. Ostatne postavy su len figurky do poctu. Skoda, ze je to take kratke. Kludne to mohlo mat o 20 minut viac, aby ustredne duo dostalo moznost este viac vyniknut. 7/10. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Eric Roberts je starší brat herečky Julie Robertsovej. Na rozdiel od nej však nikdy nepatril medzi žiarivé hollywoodske hviezdy. Eric sa počas svojej kariéry objavoval takmer výhradne len v nízkorozpočtových, béčkových filmoch. Natočil ich poriadnú kopu. V jednom z takýchto titulov si zahral aj v roku 1991. V titule "Tajomstvo meča" (By the Sword) stvárnil postavu majstra Alexandra Villarda, sebavedomého majiteľa prestížnej šermiarskej školy. Táto netradičná športová dráma mi prišla celkom vhod. Zaujímavý, originálny snímok. *** ()

Reklama

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem viděl film, kde hraje Eric Roberts a neni to hovadina. I když mi celou dobu ucházel hlavní motiv postavy F. M. Abrahama, je to záživné a bylo zajímavé koukat, jak ladně Roberts šermuje, i ostatní. Děj jsem si sice představoval jinak, ale záživné to bylo. Jen mohli vystříhat ty milostné pletky - ty byly zcela zbytečné z hlediska děje. ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Výbornej a jedinečnej snímek o sportovním šermu. Žádný béčko, jen neprávem opomíjenej a zastrčenej film, jehož nízký rozpočet přeci nutně neznamená nekvalitu! Dobrá zápletka - postupné rozuzlování konfliktu a minulosti obou trenérů, střet trenérského dobra a zla, rivalita mezi mladými šermíři, snaha docílit vítězství čestně nebo za každou cenu, obtížný návrat pana Suby do normálního života, navazování partnerských vztahů, záběry z tréninku, škola šermu, nic tu nechybí !!! Z pohledu trenéra šermu zde spatřuji několik krásných momentů. Fungující přístup zlého a nekopromisního maestra Villarda, který jde pevně za svým cílem a chystá své nejlepší žáky na mistrovství, zatímco pan Suba, někdejší mistr, se začíná prokousávat od nesmělého ometáka k údržbáři, pomocnému trenérovi a nakonec dojde až na pomyslný vrchol. Suba se navrací do života, občas trochu těžkopádně, ale cílevědomě. Když dostane možnost učit své první žáky, nikdo mu nevěří a jeho autorita je na bodě nula, nekonformní prvky ve výuce však jsou účinné a na mistrovství se nakonec setkávají žáci obou dvou znepřátelených trenérů v nelítostné bitvě o prestiž a vítězsví. Zprvu nejasná minulost se vysvětlí a nakonec vše směřuje k řádně silnému závěru. Abych jen nechválil, film má i své mouchy, v tréninku se např. mísí všechny zbraně(kord, fleret, šavle)dohromady a to nepůsobí příliš profesionálně, má to zbytečně krátkou stopáž, ocenil bych tak 20 minut navíc, v nichž by tvůrci přiblížili tento sport širší veřejnosti - jistě se to dalo zvládnout a snímek by se stal mnohem populárnějším. Protože je u nás šerm provozován v malém měřítku, nedivím se ani tomu, že film nikdo nezná, ani komentářům lidí, z nichž většina nemůže posoudit jeho pravé kvality. Pokud se někdo zabývá tenisem a sleduje tenhle film o šermu v naději, že mu bude nějak obzvlášť imponovat, tak je hlupák nebo naivka. Tajemství meče je sportovní drama, takže pokud se v tom člověk snaží najít něco dalšího, ať na to raději vůbec nekouká. Naopak, kdo by se chtěl šermem více zaobírat, nechť navštíví stránku českého šermířského svazu http://czechfencing.com a propadne tomuto skvělému, ale náročnému sportu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Eric Roberts ako majitel prestiznej sermiarskej skoly, ktora je patricna tvrda a brutalna. Robertsa povazujem za herca, ktory nikdy nevedel hrat, a vo filme to pekne vidno. Moc som nepochopil, co sa stalo v minulosti, odkial pochadzaju korene tej ich neznasanlivosti ... kazdopadne jeden z najlepsich filmov rezisera Dzeremy Kagan. : 70 % ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se od 3. září do 4. října 1990 v New York City (New York, USA). (GASTON73)

Reklama

Reklama