Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento kontroverzní snímek je podložen skutěčnou událostí, která v 90. letech pobouřila celé Spojené státy. Přiblíží vám soudní proces s ředitelem Uměleckého centra v Cincinnati, který byl zatčen a souzen za propagaci šokujících obscéních obrázků slavného fotografa Roberta Mapplethorpea. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Mám velmi rád filmy jako je Špinavá záležitost. Neustále po celou dobu trvání nás nutí přemýšlet, jak se k dané problematice postavit, na jaké stran barikády stát a ujasňovat si své životní názory. Přestože je z vyznění filmu jasné, na které straně tvůrci stáli, nijak nám svůj pohled nevnucují a sami nechávají na diváku si utvořit mínění. V tomto ohledu je také mrazivě působivý epilog následující po zdánlivě šťastném konci přesvědčující, že každé vítězství mí většinou i svou temnou stranu mince. Film sám o sobě není nikterak originálním (přišel až několik let po Larry Flintovi), přesto si zaslouží uznání za dokumentární styl, kdy je prokládán skutečnými rozhovory s uměleckými osobnostmi - z tohoto ranku mě zaujaly především názory Salmana Rushdieho. Celkově se tedy jedná o velice zajímavou a poučnou příležitost pro všechny filmové "online přemýšlitele" :-) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

U filmu tohoto žánru by se měl člověk zamyslet. A mně hlava šrotovala ještě dlouhou dobu po skončení. Jaké je tedy správné rozhodnutí? Obecně si myslím, že pokud jsem ředitel muzea, které je tu od toho, aby vystavovalo, mohu si vystavit, co si usmyslím, projde-li to schválením. Proč ale posuzovat předem etiku věci? Neměli by ji posoudit až návštěvnící? Komu se to nelíbí, chodit tam přeci nemusí... Šokovat za každou cenu sice není umění, na druhou stranu - je až bizarní, co vše dnes lidé častují výrazem umění. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavá a přemýšlivá záležitost, která si klade jednu z těch nejdůležitějších otázek moderního světa: Je důležitější svoboda (umělce) nebo morálka (společnosti)? Jde o podobné otázky jako ve filmu Lid versus Larry Flynt, ale tady je to - podle mě - po všech stránkách lepší: Líp se tu poukazuje na hlavní principy, a zároveň je to natočeno zábavnější formou. ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Nabízí se zrovnání s Lid vs. Larry Flint Miloše Formana - ale pouze tématicky. Zpracování jiné, hlavní hrdina jiný včetně jeho motivace. Jde tu mnohem více o obecné principy demokracie a svobody. Formálně možná nedokonalé, do určité míry neobjektivní...nicméně takové filmy jsou třeba. V USA a světě, kdemohou nechat z nařízení cenzorů prostříhat Zkrocenou horu obzvláště. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Film zobrazuje aj tie drsnejšie a viac kontroverznejšie fotografie Roberta Mapplethorpea. Úvodný text filmu diváka o tomto varuje a tiež vysvetľuje, prečo bolo ich zobrazenie nevyhnutné. (Real Tom Hardy)
  • Natáčanie prebiehalo v Toronte, súdnu sieň si strihla mestská radnica. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama