Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drsný film Silmido inspirovaly skutečné události v historii korejského poloostrova. Když se v roce 1968 zvláštní skupina ze Severní Koreje pokusila spáchat atentát na jihokorejského prezidenta Park Chung-heeo, Jižní Korea odvětila stejným krokem a vyslala jednotku složenou z trestanců zavraždit severokorejského prezidenta. Rozkaz byl však zrušen a vycvičení zabijáci měli být natrvalo umlčeni. Ti se to dozvěděli a proti svému osudu tvrdě bojovali. Jihokorejská vláda se krátce na to rozhodla zvláštní jednotku Silmido zrušit. Snímek Silmido se hned po své domácí premiéře stal nejnavštěvovanějším a nejdiskutovanějším filmem v Jižní Koreji. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi překvapen, protože děj filmu byl tak neuvěřitelný, že se mi ani nechtělo věřit, že je to natočeno na základě skutečné události. Po filmu jsem si k tématu dohledal informace a opravdu zíral, protože film se skutečně celkem věrně drží skutečné události. Samozřejmě snímek je plný patosu a místy i afektovaného hraní, ale na to jsme u asijských filmů, kdo na ně kouká už zvyklí a počítáme s tím. Hudební podkres byl také velkolepý, hudba jak z Ryana, orchestr, žestě, bubny... Zajímavá byla nejen druhá polovina filmu, kde dojde k ,,útěku'', ale i ta první s výcvikem. Leckomus to možná přišlo drsné, ale kdo něco četl třeba o výcviku japonských námořníků či dokonce pilotů za války, nediví se ničemu. První co je třeba v Asii z vojáka vymlátit je jeho duše a potřeba myslet. Teprve až když je zněj plně ovladatelný jedinec, může se začít se specializovaným výcvikem dle jeho zařazení. Jsem si jist, že u téhle jednotky se metody od války moc neměnily, obzvláště pokud šlo de-facto o odsouzence na smrt. Celkově to beru jako velmi odvážný počin od Jižní Korei, protože toto takto otevřeně přiznat, to už chce sakra odvahu. Já se trochu divím, proč i v těch sedmdesátých letech, kdy se to skutečně stalo nezvolili jinou formu toho jak se prezentovat. Unést civilní autobus s civlisty a pak střílet po vlastních..abych dokázal, že jsem jeden z nich.. no to mi nepřijde moc inteligentní. Proč třeba nechtěli výměnou za rukojmí přizvat novináře? Televizi? Asi by dopadli stejně a dostali všichni oprátku, ale na ostrově nejeden strážný vzpouru přežil a nějaké záznamy o nich také musely být jako o jednotce když měli uniformy, nášivky... No ale to je jen kdyby :-). Asi nebylo skutečně jiné jiné východisko než v obklíčeném autobuse odjistit granát... Jsem mile překvapen, tohle jsem nečekal! * * * * ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Film podla skutocnej udalosti, ktory je po formalnej stranke brilantne natoceny hollywooskejsie ako samotny hollywood (a teraz to myslim vylucne iba v dobrom slova zmysle). A ustredny hudobny motiv, keby som nevedel o filme nic, tak odprisaham, ze ho ma na starosti bud Zimmer, alebo Klaus Badelt :-) ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Oni nás nazvali komunistami? Nás, ktorí sme chceli zabiť Kima?..." Keby Silmido vzniklo dnes, vyzeralo by inak, rozumej lepšie. V tej dobe režisér pravdepodobne videl Skalu od M. Baya a celé to pojal až moc "hollywoodsky". Úvodnú akčnú scénu doprevádza hudba, ktorú skladateľ úspešne okopíroval od H. Zimmera. Po niekoľkých minútach sa presúvame na tajné miesto, kde odsúdení dobrovoľníci tvrdo trénujú a pripravujú sa na atentát, ktorý vláda na poslednú chvíľu zruší a potrebuje sa zbaviť všetkých svedkov...Námet sám o sebe výborný, dokonca podľa skutočnej udalosti. Problémom sú tradične prehrávajúci kórejskí herci. Nie všetci, stačí pár. Ten ich silený a neprirodzený herecký prejav dosť zhadzuje vierohodnosť príbehu. Mať tak vážnejší tón a serióznejší prístup tak by sme pravdepodobne mali do činenia s nezabudnuteľným filmom. Ak raz niekto urobí remake a chytí to za správny koniec, bude to bomba. 70%. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Napriek dostatočne reálne pôsobiacemu príbehu opierajúcemu sa o historické fakty som sa nedokázal vcítiť do role ani jednej z postáv, tobôž niekomu vyslovene fandiť. Nie, "Silmido" nie je zlým filmom, ktorý by diváka vyslovene nebavil, no za mojim negatívnym pohľadom bude zrejme dlhočizná stopáž, vďaka ktorej snímok najmä vo svojom jadre, napriek vážnosti nastolenej situácii nudil. Zrejme to nebola moja šálka kávy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSTE ODSOUZENÍ VĚZNI, NEBO LIDÉ Z OKRAJE SPOLEČNOSTI... LIDSKÝ ODPAD. ALE POKUD SE OBLEČETE DO TÉTO UNIFORMY, NAŠE CÍLE SE SPOJÍ V JEDEN. OCHRÁNIT NÁŠ NÁROD. A SJEDNOTIT NAŠI MATEŘSKOU ZEM...“ /// V časech, kdy jsou plný internety toho Kim Čong-una, si je dobrý připomenout, že touha odstranit jednoho severokorejskýho parchanta už tady byla (bacha! Spoiler!). A vo tom to je – tenhle film. Výcvik, ve kterým slabý kusy vodpadaj a místo politickejch keců, jde spíš vo akci. Asijská (plánovaná?) pocta starejm válečnejm akčňákům, ve který se má skupina jedinců vydat někoho sejmout. Zajímavější se mi to zdá spíš tou druhou půlkou, která je takovou „Rambovkou“, která přejde do žlutý akčňárny (s trochou stranickejch keců), pohybující se na hraně mezi dobrem a zlem. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu se stát Korejským národním hrdinou. 2.) Miluju špinavý Korejce. 3.) Thx za titule „bloodyvc“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Dodnes není přesně známo, proč se jednotka vzbouřila. (deLaFere)
  • Jihokorejská vláda existenci jednotky přiznala až v roce 2006. (deLaFere)
  • Čtyři muži z jednotky, kteří přežili, byli následně odsouzeni k trestu smrti vojenským soudem. Trest byl vykonán v roce 1972. (deLaFere)

Reklama

Reklama