Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh filmu se odehrává v roce 1925 na rumunsko-bulharské hranici v jižní Dobrudži, kam do odlehlé posádky přijíždí nový velitel se svou manželkou, třemi dětmi a vychovatelkou. Pod vlivem své ženy se zde zdánlivě slabošský kapitán vzepře nadřízeným a odmítne splnit nesmyslný rozkaz, podle nějž má pro výstrahu zastřelit několik nevinných bulharských vesničanů. Děj je rámován hlasem vypravěče, jednoho z kapitánových synů, vzpomínajícího na nezapomenutelné léto. Odvíjí se v pomalém tempu s důrazem na zčásti nostalgickou atmosféru zaniklé doby. (NFA)

(více)

Recenze (7)

ORIN 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle autobiografické povídky Salát Petra Dimitriua těží především z podmanivé vizuální stránky, úsporného, leč velmi výstižného vyprávění a bezchybného hereckého výkonu Kristin Scott Thomas. Film o jednom zdánlivě neškodném gestu, které změní život téměř všech zúčastněných, je prezentován retrospektivní formou, "postava" vypravěče ale není téměř přítomna. Jeho hlas uvede diváka do děje pouze na začátku a opět se ozve až na konci, kdy smířlivě a s láskou vzpomíná na svou matku a jedno opravdu nezapomenutelné léto... ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Všechny ty hostiny tváří v tvář přes dvůr vyhladovělé a zpustlé ordonanci, případně odsouzencům zalévajícím zahradu mi připomněly Jancsóovy Beznadějné - i v Kusturicových filmech na mě často dýchla odvrácená stránka balkánsko/východního temperamentu (zde velmi vtipná úvodní scéna z bordelu) - totální neúcta k jednotlivci, surovost, asijská krutost a nekřesťanská středověká nelítostnost. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Velké Rumunsko; možná i trocha nostalgie. Každopádně filmový zážitek, jako ostatně všechny filmy Luciana Pintilie. Zde, na pozadí sporu o Dobrudžu, kreslí režisér sytými barvami vztah mezi vojenskými oficíry, ale především vývoj a zlom myšlení hlavní hrdinky (tak, jak se nám projevuje v jejích činech). Přičemž její manžel, který na rozdíl od ní není soukromá osoba, se snaží (a ne vždy úspěsně) zakrýt své emoce vojenskou řízností. ()

NALBERTik 

všechny recenze uživatele

Zajimavy film, sice kratky ale mohl byt este kratsi :D Inac pribjeh o tom jak jeden jediny moment ( tanec s krasnou manzelkou a zarliva rekace ) muze zcela zdevastovat zdanlivje nezdevastovatelny zivot... Herec vypadajici jako Boris Rezner to fsecko zpusobil, parchant :DD A posledni veta filmu husta, z chudaka ditete vyrostl uchylak :D ()

Reklama

Reklama